Установено е, че начинът на живот и здравословното състояние на всеки човек могат да се разберат от една единствена негова капка кръв. Чрез специален тъмнополев микроскоп можем да получим ясна картина за психофизиологичното и здравословно състояние на нашето тяло на базата на вида и състава на жива капка кръв, взета в момента и наблюдавана веднага. Методът е насочен към откриване на причините за заболяванията и ранното откриване на зараждащи се болестни състояния.

Кръвта е единствената течна тъкан в тялото ни. Тя е като холограма. Една капка отразява здравословното състояние на целия организъм на човека. 

Какъв е съставът на кръвта, съответно клетъчни елементи: еритроцитите, левкоцити и тромбоцитите (45%), които се намират в течната субстанция, наречена кръвна плазма. Кръвната плазма съставлява 55% от кръвта и съдържа 92% вода, 7% протеини и по-малко от 1% неорганични соли, органични вещества, газове в разтворено състояние, хормони, ензими.

Кръвта има много функции, от които маже би най-важните са транспортната и защитната, участва в автоимунитета. Стабилната обмяна е от първостепенно значение за здравето. При продължителен период на небалансирана вътрешна среда се разболяваме и това може да се открие с помощта на микроскоп, много преди развитието на болестта.

Какво представлява изследването?

Това микроскопско изследване анализира жива, а не фиксирана кръвна проба. Благодарение на този метод, въз основа на малкото количество Spirochaetas в кръвната проба, през 1901 г. е бил диагностициран сифилисът. През изминалите три десетилетия се наблюдава засилен интерес към метода, чрез който може да се определи метаболитното равновесие. Методът дава пряка представа за начина на хранене, съответствието на храната според кръвна група или картина на консумираното количество течности.

Благодарение на микроскопа с микрокамера и монитор или екран с  контрастна картина и увеличителна сила, изследването в тъмно поле позволява не само лекарят, но и пациентът да видят какво става в тази капка кръв и какви са нейните характерни проявления, което е отлична възможност да разберем какво става в кръвоносните съдове и в цялото тяло, за което в ежедневието си не подозираме – докато не се разболеем.

Какво можем да видим в живата капка кръв под микроскоп?

 • Формата и размера на червените и белите кръвни телца. Наличие на увреждане и промени в червените кръвни клетки, за което са възможни различни причини
 • Наличие на оксидативен стрес и неговите последствия
 • Дефицити на някои витамини и микроелементи
 • Недостатъчно снабдяване с кислород, вследствие на лошо кръвообръщение
 • Формата и размера на белите кръвни клетки (гранулоцити, лимфоцити и моноцити) и отношенията помежду им, както и увеличената или намалена мобилност могат да подскажат за различни смущения в имуннитета
 • Промени в състоянието на течната част от кръвта – кръвната плазма, като наличие на несмлени протеини и мазнини, хиломикрони – мастни капки в кръвната плазма. Показва състоянието на стомашно-чревния тракт, основния виновник за болестите.
 • Сравнително често откриваме наличието на различни микроорганизми (бактерии, фунги, паразити).
 • Кристали на пикочна киселина и холестерол.
 • Наличието на фибринови нишки – говори за повишен риск от съсирване на кръвта. Те предсказват опасността от образуване на тромби, инфаркт, инсулт
 • Регистрират се тежки метали в кръвта (кадмий, стронций, олово)
 • Вижда се и разрушителния ефект на стреса върху кръвните телца

Микроскопският анализ в тъмно поле има ориентировъчен характер и не дава възможност за окончателна диагноза. Чрез този метод могат да се определят характерните проявления на дадено състояние или заболяване чрез които да се постави съответната диагноза.

Как да се приготвим за прегледа?

Не трябва да се храните поне 6-12 часа преди прегледа! Много важно е приемането на нормално количество течности: нехлорирана, негазирана качествена вода, плодов сок или чай без захар!

Какво не може да се определи с този метод?

 • Кръвната група – за определянето й е необходим серологичен анализ и е желателно да се направи преди това.
 • Стойността на pH на кръвта (киселинно-алкалното равновесие).
 • Нивото на кръвната захар.

Това изследване можете да си направите в холистичен център Homeo Art

Facebook Twitter Google+

0 Коментара