Фондация ELEVATE ще осигури пълна стипендия на българско дете за Space Camp Turkey 2018. Това е един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в Измир. По този начин се стимулират и децата и младежите на България да мечтаят и дръзват да постигат високи цели, а защо не и някой от тях да бъде третият българин в космоса. През Space Camp в САЩ са минали и децата на известни личности, както и самите те, като Том Ханкс, Чарлийз Терон, Брус Спрингстийн и др.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света. 10 астронавти са alumni на Space Camp в САЩ.

Фондация ELEVATE организира и първата публична лекция на Бас Лансдорп – основател на най-голямата частна инициатива за заселване на планетата Марс – Mars One, в София на 23 март. Той ще представи проекта си, който има за цел да изпрати първата човешка колония на Червената планета. Стартирал като успешен предприемач в сферата на добиване на енергия от възобновяеми източници, Бас Лансдорп продава своята компания, за да осъществи мечтата си – да преодолее техническите предизвикателства и да основе човешка колония на Марс. След дълъг кастинг, в момента са избрани 100 човека от цял свят, които доброволно ще отпътуват с еднопосочен билет, за да продължат човечеството отвъд границите на Земята.

Лекцията на Лансдорп за изследването на нови светове ще се проведе в Sofia Event Center.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара