Често хората се заяждат с теб и се опитват да те извадят от равновесие. И причината за това обикновено не си ти лично, а тяхната необходимост да се докажат, изтъкнат, проявят. Проблемът е, че не знаят по какъв друг начин да го направят освен като лазят по нервите ти, опитват се да покажат, че те превъзхождат и да те накарат да загубиш доброто си настроение. Това прави заядливецът щастлив, а теб те разстройва поне за час напред. Не го позволявай. Предлагам ти три лесни техники за обезвреждане на подобни досадници. Виж кои са и ги пробвай. Доказано е, че работят.

Усмихвай се и стой спокоен през цялото време

Целта на заядливеца е да ти развали настроението и да те ядоса, нали така? Е, не му позволявай. Достатъчно е да стоиш, да го гледаш в очите и да се усмихваш. Ако искаш му отговаряй, ако искаш недей, но непременно бъди спокоен – като тон, като цялостно поведение. Това много бързо ще го изнерви и той или ще се откаже да те тероризира с глупостите си, или ще изпадне в ярост и ще развали собствения си ден. Твоята усмивка, спокойствието ти – те са повърхността, в която рикошира куршумът приготвен за теб, за да се върне и да уцели този, който го е изстрелял.

Отговаряй едносрично

Така ще ти е по-лесно да запазиш спокойствие и да накараш заядливеца да се почувства глупаво. Помисли, как те подлъгва той обикновено. Идва и казва нещо, на което ти се чувстваш длъжен да отговориш. Започваш да му обясняваш, после се оказва, че оправдаваш за нещо, докато ти си мислиш, че го дразниш. Всеки твой отговор го провокира да те дразни все повече. Цел, която постига успешно с твоя помощ.

Знам, че е много, много трудно човек да устои на порива да натрие носа на този досадник, да му покаже, да му докаже и така нататък. Но се опитай да се въздържиш, това е възможно най-ефикасното оръжие срещу него. Ако му отговаряш едносрично, със стремеж да прекъснеш разговора, той няма за какво да се хване и как да те въвлече в спор, изясняване на някакви отношения и проблеми. Всяка негова реплика ще увисва в нищото, заядливецът ще се почувства наистина глупаво и ще спре.

Ако пък успееш да комбинираш и двата подхода – усмивка с едносрични отговори, ще го откажеш от намеренията му доста бързо. Ако повториш упражнението няколко поредни пъти, в които той се опитва да те провокира, ще го откажеш да се занимава с теб за дълго време напред.

Съгласявай се с всичко и прави каквото знаеш

Казваш „да“, „добре“, кимаш и нищо повече. Този начин да обезвредиш заядливеца прилича малко на горния с едносричните отговори. Разликата е, че тук нещата приключват още по-бързо. Все пак кой се заяжда с хора, които са напълно и изцяло съгласни с него и не спорят за нищо? Заядливецът разбира, че е загубил играта и те оставя намира. После ти си правиш каквото знаеш. Той вероятно отново ще дойде при теб, за да те пита защо след като си се съгласил с него си направил каквото смяташ за добре. Не бъди пространен в отговорите, придържай се към кратки изречения, с които отново изразяваш съгласие с казаното от него. Подобно поведение обезоръжава дори най-упоритите заядливци, те вдигат ръце и те оставят намира.

Как да се удържиш да не избухнеш, да не му отговаряш, да стоиш спокоен? Много е лесно – не го слушай, мисли си за нещо твое. А ако неудържимо ти се прииска да му натриеш носа с някоя саркастична забележка, спомни си, че по-ефективно от нея е поведението ти на спокоен, усмихнат, доволен човек.

От ПОЛЯНАТА

Facebook Twitter Google+

0 Коментара