Всяка от нас има история, свързана с отношенията й с парите. Аз също. Работим непрестанно за това да се „разбираме с парите си“, но истината е, че винаги ще има какво още да научим за себе си от това как се отнасяме към парите си.

В миналото аз също имах история на активно използвани кредитни карти за предимно ненужни неща и страх, че мога да остана без източник на приходи. Можеше да е и по-зле, осъзнавам това. За повечето жени този ирационален страх е свързан с друг вид страх, който вече е съвсем присъщ на нас, жените, и на хората като цяло – това е страхът от смъртта. Подсъзнателно ние свързваме недостига на пари с ужаса, че ще останем без храна, покрив над главата си и сами. Рядко подхождаме към себе си като към генератор на пари, който винаги, навсякъде и по всяко време може да се включи и да работи. Нямаме тази увереност, а изграждането й отнема време. Затова днес оценявам високо потенциала, възможностите и креативността, които мога да имам, когато отношенията ми с парите са здравословни и се стремя да бъдат такива.

Често се среща сред жените с бизнес или индивидуална практика да се подчиняваме на страха, че няма да изкарваме достатъчно пари от дейността си. В същото време виждаме онзи предприемачески мит, където едни млади усмихнати жени са на Бали и се наслаждават на успеха си. Или пазаруват в Милано и Париж. Или прекарват ваканциите си на яхти из Средиземно море. Те имат ваканции като начало! Или пътуват постоянно. В първа класа!

Сега, нека сме обективни  – не говорим за онези „жени-предприемачи“, които фиктивно се занимават с бизнес, докато всъщност реалният човек, който го движи, е мъжът до тях. Или за дъщерите на магнати или политически фигури. Тях ги има в нашата действителност, но все пак – има и други. Искаме да знаем кои са те и как го правят. Нали?

Понякога, когато избирам подарък за някое бебе, се изумявам от възможността да похарчиш 200 лева за един фъстък, който след месец няма да може да облече дрешките, да не говорим за възможността да ги оцени. Тогава се питам, да не би на челото ми да пише жена-милионер от средната класа? Има жени обаче, за които това е нормално. Кои са тези жени?

Като изключим двете групи жени, които споменах по-горе, останалите, които успяват, са жени като теб и мен. Не са по-умни, по-способни или по-талантливи. Какво ги прави финансово проспериращи тогава?

Качествата, които обединяват тези жени, са:

  • Те мислят различно, мащабно – когато се закопаем в детайли и ежедневни ангажименти, ние се борим с деня си, не се възползваме от възможностите в него. Остава ли ти време да помислиш, да видиш колко далеч можеш да стигнеш, имаш ли пространство около себе си да изградиш визия за живота и бизнеса, които желаеш, такива, каквито съответстват на твоите ценности? Тези жени отдават огромно значение на всичко това и избягват всякакви дейности, които просто им пълнят графика.
  • Инвестират във времето си като един от най-ценните ресурси и го превръщат в свой приятел. С една дума, тези жени не участват в общото повсеместно хленчене, че времето все не стига. Те мислят как да направят така, че да им стига. Всички имаме 24 часа в деня. Следователно е въпрос на избори, които те правят, а други – не.
  • Имат отношение към живота – досега не съм видяла жена, разкъсана на 100 страни от задачи и работеща до изнемога, която изкарва много пари. В тази връзка поговорката „Който работи, той ще яде“ е абсолютно грешна. Правилно би било да кажем, че „Който работи работата, която е най-добра за него и създава най-голяма полезност за себе си и клиентите си, ще яде“.
  • Приемат парите като жизнена енергия и огледало на собствената си креативност и иновативност. Когато вярваш в себе си и това, което предлагаш, то се отразява на цялостното ти поведение и рисковете, които си склонна да предприемеш. Тогава парите се превръщат в разменна стойност за стойността и полезността, която ти даваш с продуктите или услугите си.
  • Рискуват – о, да, страхът да скочиш и другите да те видят как ще паднеш…Един от най-големите страхове и спирачки на жените. Тези, които са успешни и просперират обаче, скачат. Всеки ден. С малко повече от предишния.
  • Създават промяна – когато правиш нещо, което обогатява света около теб в по-малка или по-голяма степен, и допринасяш за позитивна промяна, паричният поток е само отражение на твоята мисия. Колкото по-голяма е тя, толкова по-богат е финансовият поток към теб. Познавам жени, които инвестират в компании на други жени, в които вярват. Също така жени, които имат моден бранд и шият с жени кроячи и шивачи, които получават истинско признание и достойно възнаграждение. Имам около себе си жени, които имат сладкарница и създават радостни моменти за семействата и децата им системно всеки ден и уикенд. Или такива, които искат да променят образованието в България за едно по-светло и красиво бъдеще на страната. Или такива, които искат по-четящи деца. Или такива, които искат по-здрави жени, които не зависят от килограмите и възрастта си. Мисията ти може да е малка на пръв поглед, но да променя животи. Един по един. Всеки ден!

Всички ние разполагаме с потенциала да имаме изобилен и проспериращ бизнес и живот без никакви ограничения. Да, хубаво е да си от жените, които имат бизнеси за милиони преди да са навършили 30, но ако не си, това не е присъда, а едва началото на твоя път. Устреми се смело напред. Направи първата крачка. После втората. Но помни – няма лимит на възможностите пред теб за просперитет и успех.

Може би ще се видим скоро някъде из Средиземно море, ти на твоята яхта, аз на моята!

Още идеи на авторката как да станем успешни жени – в нейния сайт.

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара