Генуа, втората половина на XV век. 16-годишната Симонета Катанео е единствена дъщеря на дребен генуезки благородник, но никой не се съмнява, че ще сключи изгоден брак – светлата й, слънчева красота, така нетипична за Италия, привлича като магнит мъжете и с лекота й печели обожатели. Когато започва да я ухажва Марко Веспучи, приятен и начетен младеж със знатен произход, Симонета е очарована от разказите за родната му Флоренция („Няма друго място в Италия и по света, където изкуството е на такава почит“) най-голямото културно средище в епохата на Ренесанса. А връзките на семейството му с прочутия род Медичи, управляващата фамилия на Флорентинската република, бързо печелят благоволението на родителите й. Годежът е следващата логична стъпка за двамата млади, макар да ги сближава единствено общата им любов към Данте…

Така започва новия си роман младата писателка Алиса Паломбо, позната на българския читател с успешния си дебют – „Цигуларят от Венеция“ (изд. „Софтпрес“, 2016). „Най-красивата жена във Флоренция“ ни пренася в процъфтяваща и сияйна ренесансова Флоренция от времето на изтъкнатия политик, покровител на изкуствата и банкер Лоренцо Медичи, спечелил си прозвището Лоренцо Великолепни, около когото гравитира кръг от гениални художници, талантливи поети, философи и учени. Освен на някои знакови фигури от епохата Паломбо обръща подобаващо внимание и на града, който става втори дом за главната й героиня:

„В низината лежеше Флоренция – фасади от кафяв камък и покриви с червени керемиди, сгушени сред ослепително зелените меки хълмове на Тоскана. Над всичко се извисяваше масивният купол на „Санта Мария дел Фиоре“ – чудото на Брунелески, чиято слава се носеше по света. Катедралата се извисяваше като дракон исполин, който, макар и задрямал, бди над владенията си…“

Въпреки че проследява история от XV век, авторката създава обаятелна и модерна героиня със съвременни схващания, на която е лесно да симпатизираш. Разказът се води от първо лице и читателят вижда всичко, случващо се, през очите на Симонета, което скъсява дистанцията и създава приятно чувство на близост. Младата жена от Генуа е свикнала да е в центъра на вниманието заради вида си и приема с лека насмешка хвалебствията на околните, тъй като копнее да я оценяват заради интелекта и душевността й. Затова и с готовност приема да се омъжи в прочутата Флоренция – дом на най-великите творци и учени в цяла Италия.

Марко Веспучи бърза да представи бъдещата си невеста на братята Лоренцо и Джулиано Медичи, за да впечатли банкерите, за които работи, и да спечели тяхната благосклонност. Но не подозира, че начетената му годеница, влюбена в поезията, ще се превърне в звездата на вечерта (и на всички следващи събирания у Медичите) и ще заплени сърцето на мнозина – сред тях са любимецът на дамите Джулиано Медичи и изгряващият художник Сандро Ботичели. Скоро целият град се влюбва в прелестната Симонета – жените я имитират, мъжете й правят серенади – и тя се прочува като най-красивата жена във Флоренция. Титла, която приема с изненада и немалко ирония.

Ботичели е сред любимците на Лоренцо Медичи и редовно е канен на сбирките в дома му. Още при първата си среща със Симонета я моли да му позира, впечатлен от хубостта й. Художникът сякаш се опитва да вникне отвъд обвивката й, което смущава, но и вълнува младата жена. Помежду им се заражда спонтанна близост, която не биха могли да изразят заради брака на Симонета и разликата в общественото им положение… докато не започват работа по тайния проект на Сандро – „Раждането на Венера“, и чувствата им се задълбочават.

Алиса Паломбо вдъхва живот на една почти забравена от историята жена и изследва сложната връзка между художник и неговата муза по пътя към създаването на безсмъртен шедьовър. Оскъдните исторически данни за Симонета Веспучи затрудняват авторката, но също така й позволяват да даде воля на въображението си и да създаде вълнуващ разказ, в който умело вплита история, изкуство и романтика.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара