– Колко е голям? –  попитах преди време моя близка по повод новата й любов. Когато тя с гордост ми показа повече от педя, се наложи да уточня, че става въпрос за възраст.

– Какво значение има? – контрира ме тя.

Изглежда, че това има значение единствено за околните, които бързат да отсъдят: „твърде е млад“, „твърде е стар“. Докато не ги връхлети тях самите. Тогава думичката „твърде“ бива изритана от „толкова“, произнесена с възхищение и премрежен поглед, а „стар“ става „улегнал“. Даже – „истински“.

Какво привлича младите жени у мъжете, които могат да им бъдат бащи

  • Донякъде отговорът е във въпроса. Дотолкова, доколкото е вярно твърдението, че всяка жена търси мъж, подобен на баща й – първата обич в живота й.

Дали това е така, не бих се ангажирала да обобщавам от името на нежния пол. За някои жени грижовността, спокойствието и стабилността, които един улегнал мъж може да им предложи и безрезервно да раздава, са трогателни. За тях те са израз на дълбока обич, на която те отвръщат с обич и неизказана благодарност.

  • Друга причина? Свободата.

Моя позната ме изненада с отговора си, когато я попитах защо е започнала връзка с доста по-възрастен от нея мъж: „Имам много властен баща, който не ми позволяваше почти нищо. За да се спася, отидох при мъж на неговата възраст, който ми даваше същата закрила, но ми позволяваше всичко, което преди ми беше забранено.“

  • Други жени пък са покосени от синдрома „среброкосия чаровник“.

„То те връхлита изведнъж“, сподели моя бивша колежка, когато с блеснал поглед ми разказваше за своя приятел и с ентусиазма на влюбена жена продължи: „Толкова е истински! И секси!“ Според нея мъжете над 45 години са най-красиви, защото напълно са открили себе си. Те не само знаят какво искат от живота, но вече са постигнали голяма част от него. Те са опитни и мъдри, с изградени естетически и ценностни стандарти. Ако такъв мъж те хареса, приемаш го като велик комплимент. Ако пък те обича, полудяваш от щастие. А той се налива с младост.

  • Закрила, свобода, опит, чар. Друго? Секс, разбира се.

Казват (и с право), че мъжете със сребро в косите са виртуози в леглото или, по думите на моя приятелка, „добри до перверзност“.

  • И още нещо, господа. Парите ви.

Има жени, за които вашите предимства в леглото или мъдростта в погледа не биха пробудили интерес, освен ако не са правопропорционални на съдържанието на портфейла или банковата ви сметка. Някои от тях просто ще се разстроят, ако не им напазарувате от скъпи бутици, а други хранят егото си с „голямата риба“ – роля, изпълнявана от вас. Те отъждествяват вашите постижения с техния „успех“ в живота. Тук бих си позволила един съвет: ако не искате да бъдете жертва на такива жени, не парадирайте с материалното си състояние, даже направо го прикрийте. Вместо да я взимате със скъпата си кола и да я храните и поите в скъпи ресторанти, разходете я пеш в парка, направете си пикник и я накарайте да ви помогне със събирането на съчки за огъня. Ако малката продължава да ви се радва – чудесно. Ако със зле прикрита досада и нетърпение ви пита „кога ще отидем някъде по така?“, сами решете какво ще правите с Мис Обичам теб и Парите ти. Но ако за вас отношенията ви с нея са сделка от рода: секс и декоративно присъствие срещу известни инвестиции, то тя е почукала където трябва.

И въпреки че в крехката си младост малките чаровници премрежват поглед омагьосани от обаянието на… джентълмени, когато пораснат и се налеят с опит, мъдрост и сексапил, те все по-често хвърлят поглед на младите мъже (или момчета?) – жизнени, неподправени и със стегнати дупета.

Какво търсят зрелите жени в младите мъже

  • Спонтанност
  • Естественост
  • Ентусиазъм
  • Някой, за когото да се грижат

„Искам да ти бъде хубаво с мен“, повтарят те с ентусиазъм и надежда в погледа търсят отговор. Младите мъже са толкова всеотдайни. А това покорява. Ако една жена е свикнала да дели вниманието към себе си със служебните ангажименти, социални изяви и прочее дейности на мъжете, нейни връстници, едно пълно отдаване от страна на млад мъж не само я ласкае, но и я завладява.

Моя близка казва, че това, което я привлича в младите мъже, е тяхната спонтанност. „Малко трудно можеш да измъкнеш от леглото един зрял мъж в полунощ, за да отидете на късна прожекция, защото ей сега ти е хрумнало.“ „Или пък да танцува с теб до зазоряване, въпреки че следващият ден е работен.“

Освен спонтанни, младите мъже са и много естествени. Поради липсата на опит дори когато се опитват да играят, им личи и това добавя още чар към тяхното излъчване. Те не крият чувствата си, защото още от нищо не се страхуват. И когато кажат „ще се чуем“, звънят още на следващия ден. На всеки 15 минути, докато не те открият. И ще звънят всеки ден, докато не те видят. А тогава…

И пак стигаме до секса. Тук само мога да се съглася с коментара на моята близка: „Друго си е.“ И ако се вземе предвид фактът, че жените са най-активни (и сексуални) в зряла възраст, а мъжете – в ранните двадесет, нищо чудно.

Но да не забравяме, че младите или съвсем не младите наши любими са мъже. И ако възрастовата разлика променя донякъде фокуса в отношенията, има неща, без които един мъж, млад или стар, не би могъл да задържи вниманието и обичта на жената до себе си.

„Защо ме обичаш?“

е въпрос, на който винаги ми е било трудно да отговоря с едно изречение. Затова на рождения ден на приятеля ми му подарих дълъг списък с отговори – дребни на пръв поглед неща, малки жестове с голяма привързваща сила. Броят им беше равен на неговите години.

И понеже не се смятам за изключение, мисля, че всяка жена има в сърцето си такъв списък, дори и да не го осъзнава. Ако с всяка изминала година вие добавяте към него по още една причина, ще ви обичаме и когато сте млади, и когато вече не сте.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара