По-добре се отнасяй към своята майка безпристрастно и от известна дистанция, отколкото да прекараш останалата част от живота си в опити да я спечелиш или в планове да й отмъстиш. Вероятно не е чак толкова лоша! Не е ли време да забравим драматизма на връзката „майка – дъщеря“ и да я приемем с повече хумор? В твоя помощ е това кратко и развлекателно описание на различни типове майки.

Regus_offices_Bulgaria

Невидимата жена

Още от малка ти я познаваш като „гласа от телефона“, защото тя никога не си е вкъщи. Работи двадесет и четири часа на ден и е винаги навън. Вероятно това ти е тежало и ти си израснала с чувство, че си изоставена. Винаги си мечтаела за майка като на твоята приятелка, която сутрин ти приготвя закуска и вечер те пита как е минало в училище. Възможно е това чувство да те превърне в нерешителна личност, която винаги търси одобрението на останалите. Може да ти се случи и обратното: свободна от майка, която да те следва по петите, днес ти си независима жена, свикнала да води собствен живот и да взема самостоятелни решения.

Генералшата

Тя подрежда къщата като казарма. Всичко контролира с желязна ръка. Организира до най-малката подробност вашите излети и ваканции и животът ви е подчинен на безмилостни правила. Възможно е този тип майка да те направи покорна и тиха личност, която на всичко отговаря с „да“ и винаги се нуждае от някого, който да й казва какво да прави. Но също така можеш да се превърнеш в бунтовник, винаги спорещ и презиращ правилата в живота.

Най-хубавото момиче

Като млада тя е била най-хубавото момиче. Днес се е превърнала в упорита състезателка, която непрекъснато сравнява коя от двете ви е по-хубава. Тя влага всичката си енергия, за да се поддържа млада, и го постига, но е погълната единствено от себе си.

На теб ти харесва да имаш младолика майка, но се дразниш, когато тя крие твоята възраст, за да не отгатнат нейната. Ако приемаш всичко несериозно, една такава майка може да те накара да страдаш много. По-добре действай като огледалото от „Снежанка“ – „Да, мамо. Изглеждаш много млада. Ти си най-хубавата!“ Помоли я за съвет и се научи от нея да поддържаш външния си вид. Това ще я зарадва, а ще е полезно и за теб.

laughter-775062_960_720

Филмовата звезда

Тя винаги си присвоява вниманието на останалите и иска да бъде „детето на кръщенето и булката на сватбата“. Ако ти или друг сте близо до нея, невъзможно е някой да ви обърне внимание. Тя винаги е главно действащо лице – най-добрата в службата, в готвенето, в модата… Ако просто се съобразяваш с нея, и двете ще бъдете доволни. В противен случай вашето съжителство ще е доста трудно. Все пак вероятно познава много хора и може да ти създаде твърде полезни познанства, които не се колебай да използваш.

Счетоводство за майки и дъщери 

mother-103311_640

Най-веселата

С нея винаги си прекарвала чудесно. Тя те води на цирк, играе с теб, разказва ти приказки и винаги е пълна с подаръци. И сега продължава да е същата. Тя ти е повече приятелка, отколкото майка и ти я обожаваш, но понякога се чувстваш малко виновна за това, че си пораснала, имаш свой собствен живот и я оставяш сама. Въпреки това нямаш друг избор.

Човек на живота

За нея целият живот е един вечен гуляй. Живее сама и къщата й винаги е отворена за гости. Често някой приятел ти казва, че я е видял с този или с онзи. Възможно е да има цяла върволица любовници и приятелки, които не ти харесват, но ти уважаваш нейния начин на живот, защото и тя уважава твоя. Държиш се нея по-скоро като с приятелка, обсъждате любовните си приключения, но съществувате напълно независимо една от друга.

Спортистка маниачка

Тя е винаги загоряла от слънцето, през лятото тича, кара велосипед, плува. Нейните менюта са точно определени. Още от малка те кара да следваш нейния ритъм, най-важна цел в живота ти да бъде идеалният удар с тенис ракета. Накарала те е страстно да ненавиждаш всякакви упражнения, въпреки че е възможно ти днес да си олимпийска шампионка. Сега, когато вече не е толкова млада, те притесняват упоритите й усилия да се поддържа във форма, което е опасно за нейното здраве.

push-ups-888024_960_720

Суперкритичната

Всичко, което правиш, й се струва лошо. Вероятно още като малка не си оправдала болните й амбиции. Ако се отнася така към всички останали, ти ще успееш да преодолееш чувството за малоценност, което ти насажда. Но по-често суперкритичните майки са такива само с едно от децата си. В този случай е много вероятно днес да имаш прекалено ниско самочувствие, което трябва да коригираш на всяка цена!

Майката жертва

Бедна, неразбрана и страдаща! Тя е убедена, че е жертвала живота си в името на своето семейство, но е останала неоценена. Баща ти я кара да страда, ти ходиш модно облечена, защото тя се съсипва от работа и изкарва с една дреха целия сезон. Никакви ваканции, никакви развлечения, и то не защото не можете да си го позволите, а защото винаги е намирала някакво „но“. Тя ти се отдава напълно, но в същото време вкоренява у теб едно трайно чувство за вина. Често мислиш, че се държиш зле с нея, и си склонна да търсиш причината в себе си. Не прави нищо такова! Въпреки че я обичаш много, най-добре е да избягаш колкото се може по-далеч от нея, а тя е тази, която трябва да се прегледа при лекар.

Екстравагантната

Като малка ти винаги си ходила по улицата няколко метра зад нея, за да не разбере никой, че сте заедно. Тя се облича странно, държи се предизвикателно и екстравагантно, винаги прехвърля крак върху крак, разлива чашата си и говори ужасни неща. Всъщност няма лоши намерения, просто живее в друг свят, който ти не разбираш. Да, наистина, има такива хора и такава майка е тежък кръст за носене. За да нямаш притеснения, предупреди предварително гостите си, че тя е малко стран на и не бива да обръщат внимание на поведението и коментарите й.

Разсеяната

Какво мислиш за тези истории с деца, изоставени в магазина, защото майка им е забравила за тях? Не че мама не ги обича, просто не е забелязала, че не сте с нея. Истината е, че тя никога не е сигурна дали е излязла с три или с две деца от къщи. Това е разсеяната майка, която винаги живее в облаците. Тя праща писма без марки, винаги изгаря яденето и никога не ти предава кой те е търсил по телефона. Още от малка ти си свикнала не само да се оправяш сама, но и да се грижиш за нея, нещо, което правиш и досега. Дори днес се притесняваш, че ще забрави на излизане печката включена и ще направи пожар.

Майката чудо

Още от първия ден тя е била идеалната майка. Люлеела те е, докато заспиш! Научила те е да играеш на топка и да свириш с уста. Водила те е на училище и в първи клас ти е купила кученце. Възпитавала те е да правиш това, което ти сметнеш за правилно, и е одобрявала твоя приятел. Сега, когато вече живееш самостоятелно, не се бърка в живота ти. Когато отиваш да я видиш, тя приготвя любими ястия и се интересува от твоите проблеми. Ако твоята майка е такава, ТИ НАИСТИНА ИМАШ КЪСМЕТ!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара