Хладното време е най-подходящият момент да се отървем от мъртвите клетки, пигментните петна и да придадем сияен тен на лицето си, съветва д-р Ана Пейкова от клиника „Дерма-ЕЛИТ”

piling4

Есента е най-подходящият сезон за пилинг. През лятото човек си е докарал различни видове кожни проблеми като пигментации, кератози, фини бръчки, кожата се изсушава. С всяко лято ставаме едно лято по-възрастни:-)

Най-общо, пилингите са различни видове киселини, които влияят върху най-горния слой на кожата. Безопасни са онези, които въздействат на епидермиса. В зависимост от проблема, който искаме да решим, се атакува отделен негов слой – дали ще е по-горната му част за леко излющване, когато просто искаме да освежим лицето, дали ще е в по-долните слоеве, когато търсим подмладяващ ефект.

Пилингите от една страна могат да бъдат за различни типове кожа – мазна, суха, чувствителна, от друга страна – да решават различни проблеми: акне, белези от акне, разширени пори, най-малко се повлияват от пилингите кръвоносните съдове.

piling1

Не на последно място са комбинираните по-агресивни пилинги, които стигат до последния слой, най-дълбоката част на епидермиса, и влияят върху фините бръчки.

Много е важно да се знае, че сериозните пилигни трябва да се правят от дерматолог. Хубаво е тези процедури да се провеждат само през есенно-зимния период, защото дори и онези терапии, при които няма видимо активно лющене, изчистват фино горния слой и кожата става чувствителна към слънчевите лъчи.

Добре е да се правят винаги в комбинация. При еднократен пилинг почти никога не можем да очакваме забележим резултат. Обикновено са нужни между четири и шест процедури през 7-10-15 дни.

piling2

Освен че излющват горния слой, някои от киселините стимулират кожата да произвежда колаген и еластин. С премахването на старите мъртви клетки тя започва да изглежда сияйна и равномерна като тен.

Гликоловата киселин е е най-познатата. Тя е плодова киселина и влиаяе върху фотостареещата кожа. Признаците за нея са лющенето, разширените пори в областта на Т-зоната, капиляри и пигментации. Отделно може да има пигментации под формата на лунички, кератози, от които кожата става по-груба. В този случай гликоловият пилинг е подходящ за изравняване на тена.

Модерните пилинги обикновено са в комбинация. Гликоловата киселина се съчетава с няколко други киселини като бадемовата например, която има антибактериално действие и потиска образуването на бактерии. Салициловата киселина е добре позната при противодействие на акнето – неутрализира се сама, напълно безвредна е и много добре действа при акне в активна фаза, гнойни пъпки и черни точки.

Трихлороцетната киселина е може би най-мощният антиейдж фактор при киселините. Тя денатурира белтъците, т.е. действа дълбоко излющващо и така изглажда фините бръчки.

piling3

Има много добри комбинирани пилинги с трихлороцетна и  фенолова киселина. Фенолът прониква в дълбочина, но за да е по-щадящ и не толкова краен се комбинира с трихлороцетна киселина.

Има киселини, които не водят до лющене, но влияят върху регенерацията на епидермиса. Млечната киселина например стимулира образуването на хиалуроновата киселина, която допълнително хидратира.  Липоевата киселина и витамин С имат слабо лющещо действие, но пък са с чудесен антиоксидантен ефект. Те блокират онези лоши частици, които разрушават кислорода в нашата кожа. Затова е оправдано да се прави пакет от 4 до 6 процедури всяка година – така се съхранява епидермиса. Една кожа, колкото и да е подплатена с хиалуронова киселина и да е изпъната с ботокс, ако повърхностния й слой не изглежда добре,  няма да има желания изглед.

piling5

Една част от избелващите киселини разрушават пигментацията, друга част обаче спират образуването на меланин. Всяка една киселина действа на различно ниво. Лекарят решава каква комбинация да приложи според нуждите на пациента и  на кожата му.

При мазните кожи например е добре преди всякакъв вид процедури да се прави механично почистване от козметик.

Пилингът не е просто нанасяне на една киселина за една минута. Дерматологът може да прояви творчество при използването на различни видове киселини, за да разреши даден проблем. Модерните пилинги не изваждат човека от всекидневието му и затова е важно комбинацията от киселини да се познава от лекаря, за да се получи хем добро действие, хем да не се налага почивен ден. Пилингът може да се направи в обедната почивка. Той е най-евтината, най-бързата и най-безвредната процедура против стареенето и пигментациите.

Кожата не започва да се лющи веднага, а 4-5 дни след терапията. На другия ден е отлично изпъната и човек дори може да отиде на парти. Хубавото е, че няма почти никакви противопоказания, освен бременност и кърмене. В действителност няма доказателство, че киселините влияят зле на плода. Пилинг не бива да се прилага при кожа, склонна към образуване на хипертрофични надигнати белези, при ракови заболявания. За разлика от другите процедури, при тази автоимунните заболявания, диабетът, високото кръвно, нямат противопоказания.

Обикновено при мелазма след бременност е добре да се изчака да минат поне два цикъла, да се спре кърменето и тогава да се започне с пилингите. Много добър ефект при пигментации се се получава, когато пилингът се комбинира с продукт за избелване и слънцезащита 50-и фактор.

За по-добър ефект от пилингите  е най-добре да се комбинират със съответната мезотерапия – против пигментации, против бръчки, за хидратация или за допълнително стимулиране с растежни фактори, за да се получи нужният резултат.

Първо се прави пилинг, през следващата седмица кожата се хидратира, след което се прави мезотерапията. Отличен ефект се получава при 4-6 процедури.

Пилингът влияе само върху горния слой на кожата, но когато тя се лющи не е препоръчително да се правят инжекционни процедури  като поставяне на филъри или ботокс.

Пилинги се правят от октомври до края на март като много трябва да се внимава с отразеното слънце от снега при зимни условия.

Химическият не може да замести напълно лазерния пилинг, но е предпочитана процедура, защото има по-бързо възстановяване –  ако след един дълбок лазерен ресърфейсинг се налага да останем от 5 до 10 дни у дома,  дори след дълбок пилинг с нанасянето на подходящите кремове не се налага да прекараме повече от два дни вкъщи. Да, киселинна обработка, която има ефективност при дълбоките бръчки, води до образуване на кори и на „страшни” на пръв поглед кафяви петна, но това отминава и ако пилингът е направен от професионалист,  не оставят никакви белези, а резултатът е наистина зашеметяващ.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара