Редовното дентално почистване осигурява не само хубава усмивка, но и добро здраве на белите дробове, съобщи ЮПИ. Резултатите от ново изследване навеждат на мисълта, че редовното дентално почистване може да намали риска от пневмония, понижавайки нивата на бактериите, които я предизвикват.

teeth-1560353_960_720

Всяка година близо 1 милион американци развиват пневмония. Тя е по-често срещана сред възрастните хора и засегнатите от белодробни болести и СПИН.

В рамките на изследването учени анализирали медицински данни за над 26 000 души. Установено било, че хората, които никога не са посещавали стоматологичен кабинет, са с 68% по-голям риск от бактериална пневмония в сравнение с онези, които минават стоматологичен преглед два пъти годишно.

Резултатите от изследването бяха представени на среща на експерти по инфекциозни болести в Ню Орлиънс.

„Съществува връзка между оралното здраве и пневмонията“, заяви ръководителката на изследването д-р Мишел Дол от Вирджинския университет. „Посещенията при зъболекар са важни за поддържане на доброто орално здраве“, посочва специалистът.

Тя отбеляза, че в устата винаги има бактерии, но редовните дентални грижи могат да ограничат количеството им. „Изследването ни потвърждава, че оралното здраве е свързано с това на целия организъм и че е важно денталните грижи да са част от рутинните превантивни здравни грижи“, заключи д-р Дол.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара