„Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко“ от Катя Ковачева е четиво за духовно напреднали. Бизнесдамата написа първата и последната си книга, за да… обърне страницата.
katia1Детство в Куба, юношество в Ангола, работа като организатор на екскурзии до Истанбул, продавачка в плод и зеленчук, секретарка на посланик, съветник в училище, собственик на тапицерско ателие,  на голяма фирма с повече от 100 души персонал … и зрелищен фалит.

Това накратко е животът на Катя Ковачев. Заглавието на книгата е достатъчно ярко, за да стане ясно, че това ще е първата и последната творба на дамата с изумително пъстър живот, изпълнен с обрати.

katiaНо томчето не е само „мемоари”. В него се преплитат разсъжденията и философските промисли, до които тя е достигнала по възможно най-трудния начин. Колко литра любов можеш да налееш в едно филджанче”, се пита Катя всеки път, когато се оказва по-силната движеща сила в една връзка.

Десетки пъти е попадала в „мъртвата хватка” на тангото, сгромолясвала се е финансово и емоционално и се е привдигала, защото срещу нея четири детски очи я гледат в очакване на всекидневното чудо.

katia4

От баща си проф. Стоян Цоков Ковачева е научила най-важния житейски урок – да бъде свободен дух, да е убедена, че няма непостижими неща и да умее да превръща в реалност и немислимото.

katia3

Авторката е „осиновена и благословена”, защото е случила на родители, които са й дали пълната си подкрепа, осигурили са й карибско детство и са й внушили силата да опитва. Тя познава истинските си родители, защото майка й всъщност е нейната леля, но наистина осъзнава колко голям е късметът й да бъде избрана от хората, които са я отгледали.

Първоначално Катя Ковачева започва книгата с идеята да я подари на децата и внуците си, та когато я запитат за живота и възгледите й, да не пропусне нищо смислено и ценно. Но, както обикновено се случва  „Шапка му свалям на този живот, задето ме научи на всичко” се измъква от калъпа на намеренията.

katia2

Когато започва да разказва случки от живота си, преплетени с философски прозрения на журналистката Магдалена Гигова, която се е наела с литературната обработка на текста, авторката е далеч от идеята, че книгата ще е нещо повече от бутиково издание за приятели. Стойността на материала (по мнението на околните) я убеждава в обратното.

Катя поръчва илюстрациите на художника Кирил Симчев, който създава 23 картини и 23 калиграфски букви (колкото са главите в книгата) във вид на платна. Всички приходи от продадените книги, както и от художествените произведения ще отидат за благотворителност.

Представянето на книгата ще бъде в 158-годишната изба на Дома на виното в София. Под вековната плесен, при която най-добре зрее брендито, наздравици са вдигали Яворов и Елин Пелин, цар Фердинанд и цар Борис Трети, Блага Димитрова и още много интелектуалци.

Там ще проходи и резултатът от една осъзната зрялост и изискана мъдрост, примесена с щипка здравословна лудост – подправките, които превръщат „Шапка му свалям на този живот, защото ме научи на всичко” в предизвикателство за ума.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара