През 30-е години на XX век близнаците били истинска атракция, особено ако успеят да оцелеят. Когато в едно фермерско семейство се родили идентичните петзначки Дион, светът не бил виждал подобно чудо. Анет, Сесил, Ивон, Мари и Емили изплакали на 28 май 1934 година в Корбейл, Онтарио, два месеца преди термина на майката.

Elzire-Dionne-and-the-Quintuplets-the-morning-they-were-born-May-28th-1934.

Докторът, който ги изродил – Алън Дафо, въобще не бил сигурен, че децата и майката ще оживеят. Бебетата били увити в дебели одеяла и оставени в плетена кошница в кухнята пред отворената врата на печката, за да им е топло. През два часа ги разповивали и ги мажели с олио. Първите 24 часа им давали само вода, подсладена с царевичен сироп.

Новината за чудото се разчула, когато чичото на момиченцата попитал в местния вестник колко ще му струва да пусне обява за родени пет бебета наведнъж. Не след дълго хора от цяла Северна Америка започнали да предлагат помощта си.

С помощта на кърмачки-доброволки и на Канадския Червен кръст петте момиченца станали официално първите петзнаци, които оцеляват след раждането.

Но вниманието, което получили, изиграло лоша шега на семейството и животът на момиченцата се превърнал в истинска трагедия.

Dionnequints1

Когато навършили четири месеца, Канадското правителство отнело децата от родителите, официално – в името на тяхното благополучие и за да не могат майката и бащата да ескплоатират известността на своите момиченца. (Същевременно правителството оставило петте по-големи братя и сестри на петзначките в семейството.) Повод станали преговорите, които таткото – беден фермер – водел с представители на Световния панаир в Чикаго Century of Progress да показва децата на публика.

Въпреки че те били напълно здрави, държавата ги затворила в специално построена болница, начело с д-р Дафо, която повече приличала на атракцион, отворен за посетители. Мястото станало известно като „Куинтланд“ и привличало туристи от цялата страна. До деветата си година децата живеели под опеката на местното правителство.

ovaa-moze-600x359

Същевременно Анет, Сесил, Ивон, Мари и Емили били заобградени от цяла армия лекари и медицински сестри и били подлагани на медицински изследвания и експерименти. Лекарите си водели бележки по физическите им прилики и личностни различия. По-късно Сесил разказва, че първата дума, която научила, не била „мама“, а „доктор“.

На децата не било позволено да посещават училище, възпитатели се грижели за тях в новия им дом. За сметка на това обаче били снимани във филми и телевизионни реклами.

Между 1934 и 1943 г. 3 милиона души посетили „Куинтланд“ в Северно Онтарио. Туристите разглеждали петзначките три пъти на ден през стъклен покрив над тяхната площадка за игра. Понякога момичетата били обличани и извеждани навън, за да се запознаят с посетителите. „Куинтланд“ докарал повече туристи от канадската част на Ниагарския водопад. Цяла индустрия се оформила около феномена с момиченцата – правели се кукли с техните лица, сладкиши, чинии и пощенски картички. Баща им отворил магазин за сувенири срещу „Куинтланд“, където продавал камъни от фамилната ферма, за които твърдял, че помагат при стерилитет. Смята се, че правителството и бизнесът, който се възползвал от популярността на децата, са спечелили половин милиард долара от сестрите Дион.

Photograph-of-the-Quints-on-their-tricycles-at-age-four.-566x400

През 1943 г. семейство Дион успяло по съдебен път да си върне попечителството над децата. Но според свидетелства на самите сестри родителите им ги третирали като едно цяло и често им натяквали колко проблеми са докарали на семейството с появата си. През 1995 г. трите оцелели дотогава сестри заявили, че баща им е упражнявал сексуално насилие върху тях в тийнейджърските им години. След петзначките още три момчета се родили в семейство Дион.

Dionnequints2

Когато навършили пълнолетие, сестрите побързали да напуснат бащиния си дом. Три от тях се задомили. Емили станала медицинска сестра, а Ивон – скулптор. Емили починала през 1954 г., а Мари – през 1970 г. През 90-е години трите оцелели сестри заживели заедно в Монреал. През 1998 г. те получили с огромно закъснение обезщетение от правителството в размер на 2,8 милиона долара заради експлоатацията, на която били подложени като деца. Ивон почива през 2001 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара