Казват, че за да дойде новото в нашия живот трябва да му направим място. Да освободим пространство, защото всичко старо и ненужно ни натоварва в енергиен план, като ни пречи, затормозява и лишава от физически сили. По какъв начин?

От дълбоки времена вещите жени са правили ритуал, с който са се освобождавали от стари и ненужни неща. Древната китайска наука Шън Фуй прави същото – като  начин за привличане на изобилие в дома. За целта жените викали на помощ четирите стихии – огън, земя, вода и въздух.

Огънят събуждал страстта и желанията за предприемане на нещо ново. Той се свързва и със събуждането на ролята на жената като Любима.

Земята е мъдрост и стабилност, с ролята на жената Кралица, умееща да пази статуквото на дома и да взема решения.

Водата с гъвкавостта, чистотата и доверието, с ролята на жената Момиче.

Въздухът идва с идеите и новото знание, с ролята на жената, като Домакиня, създаваща уют в пространството на дома.

За целта жените почиствали къщата от ненужни вещи, дрехи и мебели, като ритуално ги изгаряли. Размествали 27 предмета в къщата, за да се раздвижи енергията в нея. Щателно измивали пода с вода и лимон, избърсвали от прах повърхностите, от тавана до пода, всяка вещ и всяко ъгълче, където според преданията се застоявала негативната енергия. След това със звънче обхождали всеки ъгъл на къщата, за да съживят енергията, започвайки от входната врата, завъртайки се по часовниковата стрелка във всяка стая. Насипвали по една лъжица морска сол в хартия, която поставяли във всяко ъгълче на всяка стая и коридор, за да се пречисти пространството за 24 часа. Накрая домакинята обхождала със запалена свещ дома, като я задържала на всеки ъгъл и молела стихиите да донесат – любов, сговор, стабилност и благополучие на всички членове на семейството.

Всяка мъдра жена научавала тайните на женствеността от своята баба, майка или леля:

  • да бъде жена с ценности и култура, защото ценностите, които притежава – ще трябва да заложи във възпитанието на своите деца;
  • да има изящна реч – от приказките, които ще разказва на децата си и съветите, които ще дава на мъжа си, ще зависи енергията в дома;
  • да бъде блага, съдържателна и напътстваща – като просвещава, издига и окуражава чрез речта си близките си;
  • да умее да изрича благословии – като работи върху подбора на думите си;
  • да има добра памет – да помни важни дати за семейството, да помни важни събития, да се фокусира върху градивни и обогатяващи неща с цел сплотяване на семейството, близките и роднините;
  • постоянство – да бъде планомерна при възпитанието на децата, в отношението към съпруга си, семейните приятели, роднините и т.н.;
  • търпение – с постоянство и последователност да постига целите си;
  • лечителка – с храната, която приготвя, с подправките, които комбинира, с лечебните чайове, които приготвя, с умението да комбинира етерични масла, да зарежда водата с думите си и др.;
  • усет към изкуство – да рисува, да подрежда цветя, да ниже гривни и гердани, да шие гоблени, да работи с платове и материи;
  • да има свой женски кръг – от приятелки, с които да обменя идеи и знания, да имат общи планове и цели, хоби и интереси, да ѝ бъдат звено за социална поддръжка.

Ролята на жената е от изключителна важност, тъй като тя е първият човек, с когото детето изгражда връзка, още от утробата. Тя е авторитетът, който залага ценностите във вътрешния морален кодекс на детето, тя е човекът, който създава модела му за възприемане на света, оформя неговия светоглед и обща култура – чрез постъпките си, песните, които му пее, приказките, които му разказва, както и чрез начина, по който общува с другите хора. Тя е човекът, който трябва да го научи да отстоява личните си граници и да зачита границите на другите. Тя е тази, която първа го запознава с изискванията на обществото, като коригира неговите постъпки и създава представи кое е правилно и кое не.

За да изпълнява всичките си роли на момиче, любима и домакиня, жената трябва да държи на своето лично пространство и да се зарежда с енергия. Отделяйки време за себе си чрез почивка, сън, лека храна и грижа, за да може да се наслаждава на живота. Когато жената е отпочинала, тя приема себе си като израз на женственост и спокойствие, тогава е силна и осъзната.

Спокойната жена е желана компания за всеки мъж, тогава тя разсъждава мъдро и премерено. Тогава тя е сексуално привлекателна и загадъчна. Времето прекарано с такава жена носи стабилност и радост.

От умението на една жена да стопанисва личните си граници, пространство, мисли, чувства и емоции, зависи нейната емоционална стабилност и благоразположеност.

В миналото жените са развивали своята женственост чрез пеене, танцуване, работа с ръцете – плетене, рисуване, тъкане, шиене и др. По този начин са развивали своя усет към изкуство.

В началото на годината събудете жената творец във Вас, опитайте нещо ново – курс по рисуване, по грънчарство, тъкачество. Развийте нов навик. Неминуемо това ще развие и вашата сетивност. Доказано е, че изкуството развива нашето въображение, усет към красивото, естетичното, изящното. Събудете онази творческа и съзидателна сила, която разкрасява и преобразява света. Направете себе си жизнено богата и пълноценна, интересна, като усъвършенствате нови дарби и таланти.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара