Зашеметяващият крайбрежен черноморски регион на Турция е класиран сред най-добрите места за посещение на CNN Travel през 2024 г.  Този списък предлага различни гледни точки на любителите – пътешественици.

В северната част на Турция регионът на Черно море с форма на полумесец и неговите брегове са препоръчвани заради уникалната си природа и климат, както и историческите места, скритите маршрути и вкусния чай.

Карадениз – място на с история и природа

Отличаващ се с изумрудени планински склонове, които започват от бреговете на дълбокото море, Черноморският регион на Турция е един от скритите скъпоценни камъни, който чака да бъде открит – с богатото си културно наследство, красива природа и  възможност за различни дейности.

Извиващата се крайбрежна ивица на Черно море се отличава с някои от най-живописните пътища в Турция. Пътуването по дългото крайбрежие на региона също предлага възможност за запознаване с древни укрепления, уникални плажове и тихи рибарски селища край пристанището.

Идеален маршрут за любителите на колоезденето, Черно море привлича и любителите на приключенията със своите зелени гори, драматични водопади и невероятни плата, както и приключенски спортове като рафтинг, трекинг, алпинизъм и скално катерене.

Като дом на различни цивилизации и култури от древността, Черноморският регион има богата история и културно наследство.

Районът съдържа няколко исторически дестинации, включително манастира Сумела, основан в Трабзон през 4 век и посветен на Дева Мария; замъкът Зил в Ризе, 750 метра над морското равнище; корабният музей Бандърма(Bandırma Gemi Müzesi) в Самсун, градът на националната борба, и нос Ясон в Орду, произходът на легендата Алтънпост.

Привличайки вниманието със своите покрити с облаци плата и селски  начин живот, Черноморският регион е известен и със своите очарователни малки градчета.

Сафранболу, обектът на световното наследство на ЮНЕСКО Карабюк; Кастамону, с исторически къщи, които запазват традиционната турска градска архитектура до наши дни; Mудурну и Гьойнюк, дестинациите като “бавните градове“ Болу и Амасра, със своята зашеметяваща природна красота.

Черноморското кулинарно приключение

Дъждовният климат на Черноморския регион и плодородната почва също са допринесли за уникалната кулинарна култура на района. Продуктите, отглеждани в региона, включително кейл, царевица и манголд, са сред основните елементи на черноморската кухня.

Черноморският регион е известен и с производството на чай и лешници. Най-вкусните лешници в Турция се отглеждат в Орду и Гиресун, докато Ризе е дом на 60% от чаените плантации в Турция. Чаят в Турция е много повече от обикновена напитка. Това е неразделна част от местния начин на живот, дълбоко вкоренен в турската култура. Напитката, релаксираща и възхитителна, е най-популярният компонент за закуска и най-консумираният вид напитка в Турция.

Рибата, особено известната черноморска хамсия, е основен източник на храна по крайбрежието на Черно море. Малките риби се използват в местни специалитети като „пиле от хамсия“(hamsi kuşu) и „ориз с хамсия“ (hamsili pilav). „Пиде“ (турската плоска питка, пълна с различни съставки) също е много популярна в черноморските региони, но местното Пиде на Самсун е най-известно.

И трите района на Самсун, Бафта, Чаршамба и Терме, имат различни Пидета с уникално тесто и различни съставки, като кайма или сирене.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара