Наскоро излезе новата книга на астроложката Венета Матева „Животът между кармата на Луната и мисията на Слънцето“ с логото на издателство „Сиела“. Познавате я добре от астрологичните й прогнози, които публикуваме в сайта ни. Можете да я откриете и в нейния собствен сайт www.jupiter-astrology.com и страницата й ЮПИТЕР във Фейсбук.

Венета е магистър по финансов мениджмънт и 18 години работи в корпоративния свят. В търсене на лично щастие и удовлетворение от живота, през 2015 започва да изучава астрология, с усещането и вярата, че никога не е късно да последваш мечтите си. Завършва обучение в школата към Съюза на астролозите и постепенно се разделя с досегашната си работа. Паралелно завършва обучение за медиатор към „Професионалната асоциация на медиаторите в България“, обучение по Нумерология, обучение по Таро, обучение по традиционната система „Рейки“ на д-р Микао Усуи и базово ниво „СинергоЕтика“.

От 2017 г. работи като астолог, като в работата си използва всички практики на модерната западна астрология, които умело съчетава с нумерология и Таро. От началото на 2019 г. провежда курсове. През 2019 издава първата си книга „Сигурна промяна 2020“.

Венета, новата ти книга, която е вече в книжарниците с логото на издателство „Сиела“, е озаглавена „Животът между кармата на Луната и мисията на Слънцето“. Като че ли повечето хора се интересуват от зодиакалния си знак и асцендента, но по-малко обръщат внимание на Луната в наталната си карта. Какво можем да научим за „кармата на Луната“ си от книгата?

Рождената ни карта е уникален и персонален договор на душата ни за живот в настоящия живот. Структурата на хороскопа и планетите в него са сцена за нашето минало и сегашни дни. Информация за нашия кармичен опит основно може да се разглежда от Луната, Сатурн и Лунните възли. Тъй като книгата не е свързана само с кармичната астрология, аз избрах да обърна внимание на Луната като светило, което носи нашия емоционален свят, умение за съхранение, справяне в трудни ситуации, способност да оцеляваме и на ресурса, който тя ни дава от предходни животи. Често се чудим какво точно умеем наистина добре. Понякога откриваме силните си качества, но нямаме увереност да им се доверим. Чудим се дали наистина сме толкова добри в дадено нещо или наистина в нещо друго нямаме умения. Луната с радост би отговорила на тези въпроси и би помогнала на всеки да бъде по цял, уверен и щастлив. В книгата ще намерите информация за палитрата на емоционалния си свят, ще чуете своите слаби страни и ще имате обяснение по теми, в които до сега не сте намирали отговори. Ще разберете какво точно можете да работите и кои таланти ви канят на танц. Обикновено в брилянтно подреденото ни ежедневие, изпълнен график, спазени срокове и отговорност има нещо, което ни липсва. Онова пламъче, което ни пали, зарежда, осмисля и гради. Тогава е много вероятно Луната да е притихнала в някое ъгълче на душата ви и да плаче за помощ и обич. Иска да бъда забелязана и приета такава каквато е. Постарах се с книгата всеки да повярва повече в себе си, да се приеме, да разбере своите дарби и да покани в деня си своята Луна.

Какво бих открила в книгата например за моята Луна – в Скорпион, в 4 дом?

Луната в Скорпион не е любимка на астрологичната литература и смятам, че е наистина е сложна за разбиране и приемане на първо място от своя стопанин. Нейните емоции са дълбоки, преживяванията – силни, интуицията безпогрешна и чувствата интензивни. Ще цитирам книгата: „Интуицията на тази Луна е безпогрешна. Тя владее бъдещето и не забравя миналото. Настоящето често се намира в нейната умела хватка и страстна прегръдка. Собствениците на тази Луна не забравят. Умеят да помнят в детайли преживяното и видяното и когато му дойде времето според тях да сглобят фактите в брилянтен отговор или оригинално решение. Не винаги са отмъстителни, но ако решат да бъдат, са неподправени майстори на изтънчени рецепти с привкус на горчиви нотки. Бъдещето е тяхна дестинация. Виждат невидимото и чуват не казаното. Често в пълно противоречие с разума и фактите, те просто знаят. Това знание дълбоко пропива същността им и ги прави трудно контролируеми от околните. Ако ви се получава да управлявате такъв човек, то бъдете сигурни, че той е решил да експериментира с вас и не се знае плод на какво изследване сте вие сега. Ако времето докаже искрените чувства на Скорпиона, то тогава ви поздравявам и ви гарантирам най-искреното приятелство, любов и партньорство.

Пътят до сърцето на Луната в Скорпион е дълъг, пълен с изненади, неочаквани обрати, слънчеви дни, буреносни облаци, дъги, мъгли и студ през лятото и топлина през зимата. Ако сте решили да поемете до тази дестинация се пригответе за най-интересното ви преживяване, което си струва всичко, което може да ви донесе. Истина е, че енергията на знак Скорпион е жадна за завоевания, приключения и страст. Така оставени в капана на времето хората се доверяват на това пътуване. Без желание за бягство, оставена на времето тук и сега. Привлечени като магнит, необяснимо търсят внимание от собственика на тази позиция. Изживяват най-силните си чувства и противоречия. Отхапват парчета от душата си с желание да бъдат винаги близо. Бавно и категорично затъват в дълбоките и лепкави води на знака и когато решат да се върнат е твърде късно за обратен път. Тогава разбират, че вълшебната любов от приказките е реална и истинска, но изисква цялото ни същество духом, а разума не съществува.

Истината е, че енергията на Луната в знак Скорпион, обикновено е крайна. В любовта, грижата, отдадеността, даването и доверието и също така в омразата, безразличието и студенината. Кой каквото си постели и каквото заслужи, това получава. Нищо не получавате даром и всичко в менюто е добре заплатено. Това е същността на този сложен и противоречив знак.“

Освен качествата и характера на всяка Луна е важно да се знае нейното разположение в рождената карта. В случая Луната в Скорпион се намира в 4 дом. От тази информация стават ясни други детайли за нейната същност и особености.

„Притежателите на тази Луна са чувствителни хора, обичащи семейния уют, сигурността на дома си и въпреки противите си чувства, ценят връзката си с рода. Дори да му е липсвала подкрепа, той продължава да я търси и да тъжи за изгубените топли семейни спомени. Тук огромна роля има майката в живота на детето. Тя е тази, която трябва безусловно да се грижи и отделя внимание на малчугана си. Възможна е честа промяна на настроенията му и желание за оттегляне и изолация. В тези моменти тя трябва да е близо. Да го предразполага да споделя и разказва какво мисли и преживява. Така позицията на Луната ще бъде по-лека и щастлива.

В зряла възраст, този човек ще държи на хармонична среда, любов и разбирателство. Възможно е на моменти да е твърде чувствителен и приемащ лично случващото се. Това се дължи на енергията на знак Рак, която управлява дома. Съчетанието на двата водни знака носи крехкост и лесна ранимост на собствениците й. В професионален план притежателите й могат да се замислят върху развитие в сфери на психология, психотерапия, ресторантьорство, козметични услуги и красота.“

„Началото всъщност е поредната запетая от дългия роман на съществуването ни.“ Това е първото изречение в книгата ти. Закодирани ли са в наталната ни карта пътят на душата ни, който сме избрали за сегашния си живот и уроците, които имаме да учим? Може ли тя да ни припомни кои сме ние и защо сме тук? И как да разгадаем какво ни казва?

Отговорът на този въпрос е категорично „Да“. Душата ни пътува през различните животи, учи, греши, променя се, расте и/или продължава да учи. Освен че ни разказва за ресурса, с който идваме, тя ни разказва и за нашата мисия тук и сега в този живот. Какво ще ни е по-лесно и за какво трябва да се борим. Какво имаме да учим, с какво е хубаво да се занимаваме, къде да не влагаме енергия и време и къде ни е късметлийско и леко. Рождената карта е пътна карта на нашето пътуване сега тук на Земята. Ние избираме пътищата,  по които да се движим, но винаги имаме богатство от спирки, разклонения, посоки и дестинации. Качваме в колата си различни хора, някои слизат, други ние молим да останат, на пътя попадаме в дупки, спираме на червен светофар, зареждаме гориво и пътуваме. Наталната карта е снимка на небето в момента на нашето раждане, но всъщност тя е жив организъм и енергията на всички планети в нея се развива и променя. В нея можем да намерим от детайли на своето раждане, до предпоставките и условията, в които можем да си отидем от този свят. Като в голяма лаборатория, в която целият ни живот се отглежда, развива, диша и расте. На нас ни остава да бъдем добри, да благодарим, да ценим себе си, да обичаме и да бъдем отговорни за своите избори.

Пишеш за всички фази на Луната, кои лунни дни за какво са подходящи. Кажи ни някои основни правила, които да запомним.

Лунните цикли диктуват природни процеси, приливи и отливи на океани и морета, развитието на природата и нашия живот. Нейните срещи със Слънцето се случват на Новолуние и важни разговори в опозиция на Пълнолуние. В книгата съм разказала за двете събития във всеки знак. От тази информация става ясно кога можете да си пожелаете сбъдвания на определи желания и кога е време за баланс, завършек или приключване на дела и отношения. Има много полезна информация за изчистване на дома и работното място с всяка една от стихиите, практики за разпознаване на желания и тълкуване на всеки ден от календара.

Цялото полезно знание може да се обобщи от фазите на нарастваща и намаляваща луна.

Луната расте между Новолуние и Пълнолуние. Това време е хубаво за стартиране на бизнес, започване на работа, сключване на брак и започване на дела, от които търсим успех и реализация. Разбира се освен растящата луна се гледат и много други показатели, но тя е един от ключовите.

Нейното намаляване се случва между Пълнолуние и Новолуние. Тогава е хубаво да започваме диети, да редуцираме тегло, да довършваме стари дела и да отстраняваме вредни навици.

Каква е ролята на Слънцето в живота ни – казваш, че с негова помощ можем да намерим лично удовлетворение и щастие, да изберем правилната професия?

„Ако Луната е нашата малка раничка на гърба на душата ни от предходни животи, то Слънцето е нашата мисия тук и сега. Луната е онова, което имаме, а Слънцето е онова, което трябва да създаваме. Често хората търсят смисъла в живота си. Едни от ранна възраст го намират и следват уверено по пътя си. Други се лутат по безброй пътечки. Трети объркани се въртят в кръг и търсят посока. Нашата мисия не може да бъде описана от нито едно небесно тяло самостоятелно. Тя е сложно уравнение от цялата ни рождена карта. В него има известни и неизвестни, равенство и резултат. Луната, Меркурий, Венера, Марс са нашите известни. Неизвестно е единствено Слънцето, което се търси като отговор в сегашното ни съществуване. С неговото намиране следва решение.

Положението на светилото по знак и дом в наталната ни карта казва какво ни е важно сега. Какви качества трябва да развием и интегрираме в себе си и къде е най-хубаво да ги вложим. Това ни призовава да избираме, развиваме, постигаме и сбъдваме. Всичко е тук, сега и в наши ръце. Душата ни избрала да облече дреха и човешки образ, слиза с малък ръчен багаж, в който грижовно Луната и южният кармичен възел са сложили най-необходимото. Следва дълъг път, смяна на много транспортни средства, пътуване на автостоп, безброй хора, малко приятели, куп преживявания, любов, разочарования, борба, почивка, равносметки, отчаяние, възход, падения, младост, път и старост. С една дума – живот. Къс или дълъг, бърз или бавен, щастлив или не, той е шанс да пътуваме към своето Слънце, защото то е целта на всяко наше съществуване. Не бързайте и не се приближавайте твърде близо до него. Не се увличайте в бързите скорости и вдишвайте времето си бавно и спокойно. То е горещо и няма да ви допусне близо до себе си. Ще изгорите. Бъдете осъзнати, ценете светлината и бъдете близо до огъня му. Това е достатъчно.

Избирайки своята зодия, всеки от нас има задачата да развие качествата на своето Слънце. Изправен е да се пребори и трансформира негативните си качества и накрая да избере своя собствен път с чисто и добро сърце, обич и постоянство. По тази пътечка да кове, създава и открива своята собствена мисия.

Би ли дала отново пример – с моето Слънце – какво ми казва? 

Хората родени със Слънце в знак Близнаци са проводници на информация, знания, открития, близост и споделеност. Те са онези, които с лекота приемате в компанията си, в захлас слушате и с нетърпение очаквате отново. Вие сте онези, които сте избрали като Хермес в Старогръцката митология да бъдете вестоносци, да отваряте очите, сърцето и ума на другите хора. Да ги провокирате да излизат от зоната си на комфорт и да търсят знания, развитие и усъвършенстване. Вие сте онази тънка струйка вода, която има силата да съживява и подържа живота във Вселената. Избрали сте да бъдете докосване, топла прегръдка, усмивка, хванати ръце, творчески стих, свеж поздрав, любопитство, щурост, песен, виц, майтап, подсвиркване, книга, мъдрост, споделяне, разбиране и обич. Толкова различни и близки неща. Все човешки, цветни и подаващи ръка. Да бъдем тук и сега заедно във Вселената и нейните възможности.

Трудно ми е да бъда кратка за този пъстър и разнообразен знак, защото познавам двете му крайности, базирани на личните избори, които всеки представител на знака прави. Познавам Близнаци, които са повърхностни, хаотични, непоследователни и безотговорни. Те са избрали ниското проявление на знака си и са решили да останат там. Интригите, клюките и лъжите са под този знак. За тях също трябва да имаш комбинативен ум, умела реч, убедителност и добро въображение, но ги използваш по скоро за лична изгода и удобство. Случва се. Затова винаги казвам, че планетите са живи в хороскопа ни и като малки деца очакват нашето добро възпитание, любов, грижа и добронамереност. За мое щастие имам в живота си близки хора и приятели под този знак, които са развили качествата си във високи честоти и са откровени, честни, всеотдайни, коректни, грижовни, интелигентни и изключително умни. Те са превърнали търсенето в знание, уроците в опит, любопитството в интелект и трудностите в мъдрост. И двете ми приятелки са най-ученолюбивите хора, които познавам. Тук бързам да кажа, че това не са онези Близнаци, които през целия си живот обикалят кръжоци и уроци, чиито знания накрая съхраняват на сертификати в библиотеката си. Има и такива. Не, те внимателно избират учителите, темите на курса, преценяват смисъла от новите знания и тогава се захващат на работа. Има и такива, които подтикнати от любовта си към разнообразието често сменят партньори, занимания и работа. Тях съветвам да използват ресурса си, да намалят скоростта си и да забавят вихрушката си от безпочвени планове.

Хората, избрали Слънцето на Близнака, в този живот имат за цел да бъдат мъдри в изборите си и да дават светлина на другите в един объркан и нарушен от противоположни ценности свят. Бъдете честни, искрени и обединяващи доброто на Земята. Само вие го можете, знаете и умеете. На добър час!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара