Думата „манипулация“ предизвиква у нас отрицателни емоции и напрежение. Психологът Елена Сапхирова предлага да разберем дали манипулацията е толкова опасна? И има ли манипулации, които могат да се смятат за полезни?

„Самата манипулация винаги е изградена от скрити техники, за да се накара човек да извърши определени действия. Най-често срещаните от тях са манипулациите на вината и срама, предполагам, че затова възприемаме тази дума негативно“, казва психологът.

Основният фактор е скритото влияние. Това е влиянието, при което човек не осъзнава, че е принуден да постигне някакви цели. С други думи: те са принудени да направят нещо, което изобщо не са искали да правят.

Но какво да направите, ако искате да повлияете на даден човек изключително с положителна цел, а директният диалог не води до желаните резултати?

Психолози съветва да се използват „безвредни трикове, така наречената „женска мъдрост“, които се използват в ежедневието“.

Можете ли например да наречете манипулация, ако съпругата ви се опитва да разшири жилищното пространство

с помощта на женски трикове?

Или да си купите нова семейна кола?

Съществува цял списък от техники, които могат да се нарекат „манипулация със знак плюс“, за да се угоди на мъжа. В същото време не потискате нечия воля и не вредите на психологическото здраве на мъжа. Нека разгледаме петте основни от тях:

Манипулация чрез похвала

Всеки мъж с удоволствие осъзнава своята значимост и необходимост в живота на жената. А когато тя подчертае, че никога не би се справила сама и е невероятно благодарна за помощта, се получава невронна верига: свърши работа – получи похвала/награда.

Манипулиране чрез флирт

Може би най-полезната манипулация от всички. В края на краищата тази форма на общуване дава ясно да се разбере на мъжа, че жената го харесва. Правилното флиртуване се осъществява на нивото на фината игра, а играта е положителна, като носи удоволствие и на двамата партньори.

Манипулация с комплименти

„Възхищението, акцентирането върху това, което наистина привлича, такава манипулация може да постави всеки мъж до вас“, казва психологът. Основната съставка е искреността. Винаги можете да разберете дали комплиментът е направен от сърце, или става въпрос за преиграване.

Манипулирация чрез външния вид

Най-много информация получаваме чрез погледа, а ако добавим и факта, че мъжете обичат с очите си, то тогава външният ви вид наистина играе голяма роля. „В практиката ми е имало жени, чийто семеен живот се е подобрил след смяна на гардероба. Повечето учени смятат, че хората, облечени с вкус, е по-вероятно да преминат успешно интервюта за работа и да се изкачат по-бързо по кариерната стълбица“, казва психологът.Същото важи и по отношение на половете: добре облечената жена привлича повече внимание от страна на мъжете.

Манипулиране и притежание

Рекламата е идеален пример за това. Какви ли не състояния ни се предават чрез екрана: и райско удоволствие, и усещане за свежест за целия ден, и къща, пълна с чаши. Същото желание – да притежаваш на всяка цена – изпитва и мъжът, който се чувства щастлив около една жена. Психологът казва, че именно затова жените и използват определени трикове, за да не загуби партньорът интерес. Това може да бъде и „закотвянето“ му с думи, жестове, миризми, характеризиращи само нея.

„Преди време проведох малка психологическа анкета сред клиентите мъже на тема полезни женски манипулации. Единодушното мнение беше, че любящият мъж винаги вижда и разбира, че е манипулиран, разпознавайки го като начин за предаване на женските желания“, казва психологът.

Основното условие за полезна женска манипулация е тя да е в полза и на двамата, по женски и с любов.

Източник: Рамблер

Facebook Twitter Google+

0 Коментара