През 2024 г. фестивал „Процес-Пространство“ ще реализира своето 35-то издание, юбилей който отбелязва тържество на постоянството и поглед в бъдещето. Мотото на форума е 3+5=/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ с реализация в град Балчик, с куратор Христина Бобокова и артистичен директор Рада Якова.

Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми, възможности и бъдещо развитие. Мотото залага основна тема на изданието, а именно намирането на общи хоризонти и допирни точни върху, които творци от района на Балканите биха могли да се обединят и работят заедно в бъдеще или пък всеки да представи своята визия. Същевременно темата търси общи проблематики, както и перспективи за развитие и

разгръщане на арт възможности и общи проекти.

Концепцията е в събирането на едно място на идеите, творчеството и критиката на хора работещи и познаващи културната, художествената, социално-психологичната, проблематичната среда на Балканите. 3+5=/ДОПУСТИМО БЪДЕЩЕ се отнася и към различните разбирания за понятието бъдеще и неговите вероятни възможни бъдещи проекции в съвременното общество, разказани чрез различни художествени похвати, търсения, емоции и процеси през погледа на участниците във фестивала. Индивидуалните гледни точки и фантазии за бъдещето, отнесени към ежедневните проблемите, вълнения и страсти, както и отделни факти от живота и дефекти в обществото, свързани с промените около нас, на които ставаме свидетели в съвремието, биха могли да намерят отражение в творчеството на участниците, работещи в група или индивидуално в рамките на фестивала.

Средата, която създава форума е творческа

и съзидателна за множество възможности и представяне на участниците, две изложби, гостуващи галерии, лекторски презентации и филмова програма.

Участници в изданието са 20 артиста от България и чужбина, които имат амбициозни заявки за своето представяне. Сервет Кочийт, родом от Турция, но живеещ в Нидерландия, ще представи сложна инсталация от рециклирани автомобилни части, която е бъде изработена на място в Балик, специално за фестивала. Той е

световна звезда на съвременното изкуство

с множество международни проекти и изложби в едни от големите музеи в Бразилия, Китай, Франция, Израел, Италия, Нидерландия, Турция, както и участия в 27-мо издание на Биеналето в Сао Пауло (2006) и 9-то издание на Биеналето в Истанбул (2005).

От Турция участващ също художничките Демет Качинкая и Бегум Челик, които представят съответно живопис и фотография.

От Румъния идва Овидеу Тоадер, който ще представи чисто нова творба, продължение на проекта си „Ray Collector” (Колектор на лъчи), като работата му е изработка специално за фестивала по време на резиденцията в Балчик.

От Сърбия очакваме Изидора Кръстич и Петър Крас, от Гърция Мария Гуивели, които ще търсят вдъхновение от природата, атмосферата и живота на хората от района и ще проектират своите чувства чрез средствата на акварела, акрила и колажа. Българското участие в президентската програма е много силно с преобладаващо живописна и графична основа. Това са Нора Ампова, Надя Розева, Васил Славков, Йордан Панков – J.PANK, Силвия Радева, Ралица Стоицева и Мартин Трифонов.

За първи път на фестивала гостува галерия,

и това е варненската галерия „Ларго“, която ще открие фестивалната програма за гости и зрители на 14 юни в Градската Художествена Галерия – Балчик с изложбата „(Не)възможна цикличност“. Участници са Васил Стоев, Атанас Колев, Румен Нечев, Петър Чиновски, Драго Дочев и Розина Макавеева, които представят живопис, графика, скулптура, видео арт, инсталации и обекти. Изложбата разглежда човешките взаимоотношения, като един безкраен процес във времето, обществените нагласи, влияния и световните катаклизми, издигането на идеи и потъването на други в забвение.. Основната характеристика на този процес е именно неговата цикличност и безкрайност.

изглед към пристанището на град Балчик и ИЦ „Мелницата“

От 2023 година програмата на форума представя и лекторска и филмова част. През 2024г. гости са: Надежда Джакова, комисар на Българският Павилион във Венеция: румънската аукционна къща Art Mark; Сервет Кочийт, представяне на творческият си път и работа; Представяне на филм „Медалът“ на Надя Розева; първо представяне на документалния филм

„Отражения в спомени“,

свързана с историята на сградите и реставрацията на културно историческото ни недвижимо наследство и други премиерни прожекции.

Гости и посетители могат да присъстват свободно на всички дейности от програмата от 14 – 15.06.24г. в ГХГ – Балчик и ИЦ “Мелницата“, гр. Балчик.

  • 06.24 г. от 18:00 ч.

Изложба „(Не)Възможна цикличност“ на гостуващата на фестивала галерия „Ларго“ в Градска художествена Галерия – Балчик. Изложбата може да бъде посетена до 24.07.24г. Участници: Васил Стоев, Румен Нечев, Атанас Колев, Петър Чиновски, Драго Дочев, Розина Макавеева.

  • 06.24 г. от 11:00 ч. в ИЦ “Мелницата“ ет. 6

ще се проведе дискусионен-теоретичен арт форум с гост-лектори, които да представят проблематики в областта на съвременното изкуство в региона и филмова програма. Събитието ще се излъчва и он-лайн.

  • 06.24 г. от 18:00 ч. Откриване на изложба „3+5=/Допустимо бъдеще“ в ИЦ „Мелницата“ – ет.4.

Участници: Сервет Кочийт (Турция/Нидерландия), Бегум Челик (Турция), Демет Калчинкая (Турция), Петър Крас (Сърбия), Изидора Кръстич (Сърбия), Мария Гуивели (Гърция), Овидиу Тоадер (Румъния), Силвия Радева (България), Нора Ампова (България), Мартин Трифонов (България), Йордан Панков – J.PANK (България), Надя Розева (България), Ралица Стоицева (България), Васил Славков (България).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара