Посолството на Италия в София продължава със събитията по случай 145-те години дипломатически отношения между Италия и България, с вечер, посветена на белкантото и италианската опера: един вълнуващ концерт, който се проведе на 14 юни 2024 г. в престижната зала „България“ и беше посветен на един от най-прочутите музиканти на всички времена: Джакомо Пучини, в стогодишнината от смъртта му.

Вечерта беше и повод да се изкаже благодарност на всички държави, които подкрепиха кандидатурата на италианската опера за нематериално наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

Звездите на вечерта бяха българското сопрано Мила Михова и италианският пианист Джулио Дзапа, които изпълниха известни оперни арии от шедьоври на Белини, Росини, Доницети и Верди.

След като завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, Мила Михова става стипендиант на фонд “Райна Кабаиванска” към НБУ и фондация „Борис Христов” за оперна специализация в Националната академия „Санта Чечилия” в Рим. Днес играе различни роли на най-престижните сцени в Европа.

Джулио Дзапа започва обучението си като пианист и корепетитор в Милано и се усъвършенства в репертоара за камерна музика. От 1996 г. развива интензивна концертна дейност по целия свят и често бива канен като специалист по вокално изкуство в множество театри и фестивали в Европа и Азия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара