Вижте галерията

Ако се озовете в района Измир или близките курорти Чешме, Йоздере, Кушадасъ и Дидим (а най-искрената ми препоръка е да изберете тази част на Егейска Турция, ако искате не просто да се излежвате на плажа, но да попътешествате, попивайки от местната култура, история и чудна храна), не пропускайте с. Шириндже (Şirince), което миналата година беше обявено за „Най-доброто туристическо селище“ от ООН.

От своя страна близкият до Шириндже Измир,  един от най-красивите градове на Турция в района на Егейско море, бе класиран сред „Най-добрите градове“ за 2024 г. от известната поредица пътеводители – „Lonely Planet“.

Село Шириндже е само на 10 километра от световноизвестния и най-запазен древногръцки град Ефес и от къщата на Дева Мария.  Шириндже на турски означава „красиво селце“.  Основано е от 40 християнски семейства, които бяга от гоненията на християни в Ефес,  през III век в планините над Селчук. Първото му име е Къркънджа (в превод „40-те“), после го прекръстили на Чиркиндже, сиреч „грозното село“ – като защита срещу врагове и уроки. А в средата на миналия век селището се сдобива с новото си прозвище Шириндже.  Има и история как се сдобива с красивото си име – тогавашният управител на областта отива на посещение в селото и е толкова очарован от него, че издава заповед „грозното” Чирикндже да се преименува на ѝ ”красиво” Шириндже.

Да, много е красиво.  И, разбира се, селото е исторически и архитектурен резерват. Скрито горе на хълмовете на планината, днес Шириндже привлича стотици хиляди туристи с варосаните си бели къщи с еркерни прозорци и старинна архитектура (много напомнят тези в Ковачевица, защо ли?), старата си църква, която не е действаща, но впечатляваща ( може да пуснете монета във фонтана пред нея – ако уцелите една специалната дупка – желанието ви ще се сбъдне), да се разходите по живописните калдъръмени сокаци, да пиете турско кафе на пясък, да похапнете от вкусните егейски изкушения на турската кухня… Шириндже е известно с плодовите си вина – на практика от всякакви плодове –малини, къпини, черница, череши, праскови, боровинки, дори пъпеш.

 

Вината са леки, с по-нисък алкохолен процент от традиционните, но много вкусни. Винарството навремето е било главният поминък на гръцкото население. В наши дни традицията е възродена от местните жители и виното се е много популярно. Организират и международен фестивал на виното.

В Шириндже черниците са навсякъде – в кафенетата, по сергиите и в магазинчетата се предагат дуди във всякакъв вид – черни и бели, пресни и сушени, на вино, на сироп и на конфитюр. В малките магазинчета се предлагат още  килими, бродерии, зехтин, сирена и деликатеси.

Шириндже има около 450 жители. В миналото е било заселено главно с гръцко население, което се изселва след спогодба между Турция и Гърция през 1925 година. Много от собствениците на къщи не живеят в самото село, но то е популярна дестинация и сред местните, особено за традиционната неделна турска закуска.

Неотдавна селото бе включено и като квартал на град Селчук, окръг Измир.

Директните полети на Emerald Travel от София до Измир са най-бързият път към курортите Чешме, Йоздере, Кушадасъ и Дидим. Ако планирате ваканция в този район, не пропускайте прекрасните екскурзии, организирани от партньорите на Емералд Травел ANEA TRAVEL. Чудесен вариант за отсядане в района на Кушадасъ и Йоздере е петзвездният Sunis Efes Royal Ozdere Hotel с концепция Ultra All Inclusive. Специални чартъри до Измир от София ще има и за Нова година. Още – на www.emerald.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара