Опаковката е първото нещо, което виждаме, докато купуваме даден продукт. Опаковката не само го прави да изглежда привлекателен, но и го предпазва от щетите, причинени от транспорт, логистика, време и местене. Освен това, тя е финалният щрих, който представя продукта в отлична светлина на рафта. С други думи, това е последен, финален, етап от брандирането.

Така че опаковката е повече от обикновен материал, използван за съхраняване или етикетиране на съдържанието. Изненадващо е обаче колко малко хора знаят за опаковката, така че в следващите редове ще откриете компилация от 10 невероятни факта за опаковките

#1: 50 нюанса… опаковки

Няма нужда да споменаваме, че опаковките ни заобикалят и е нужно само да погледнете около бюрото си или дома си, за да осъзнаете в каква степен сме обградени от опаковки. Това, което обаче доста хора не осъзнават, че повечето от нас ще пипнат или боравят с над 50 опаковки всеки ден.

#2: Събуди се и усети аромата на кафе

Сещате ли се за преобладаващата миризма на кафе, която се излъчва в момента, в който отлепите уплътнението на буркана с инстантно кафе? Всъщност този аромат е аромат на кафе, който се пръска върху капака, за да се осигури именно това усещане за прясно смляно кафе.

#3: Най-добър преди…. бутилката

Въпреки че по-голямата част от храната, която консумираме, има срок на годност, това не се отнася за водата. На всяка бутилка вода обаче има срок на годност. Не е грешка. Датата се отнася до срока на бутилката, а не на водата!

#4: По-тънък от човешки косъм

Най-тънката част на алуминиевия кен за напитки е по-тънка от човешката коса – само 0,097 мм. Лекотата на алуминиевата опаковка помага да се спестят ресурси по време на пълнене, транспортиране на продукти, съхранение и транспортиране на скрап в края на живота на продукта.

#5: Виното е границата

Забелязали ли сте, че бутилките за вино са със стандартен размер 750 мл? Чудили ли сте се защо това е така? Разбира се, има различни теории по темата, но най-интересната от тях, че това се е определило от белодробната сила на древните стъклопроизводители на бутилки. Според тази теория, когато през 1700 г. започва да се разбира значението на съхраняването на вино в стъклена опаковка, стъклопроизводителите са могли да издухат бутилки не по-големи от 650-750 мл. И тъй като се е търсела максимално голям размер на бутилката, е било решено да бъде 750 мл.

#6: Картонените кутии са на повече от 100 години

Първата картонена кутия е патентована през 1903 г., докато самият картон е още по-стар – патентован през 1856. Изглежда, че персонализираните кутии имат много дълга история.

#7: Пластмасовите опаковки се увеличават

През 1974 г. глобалната консумация на пластмаса годишно е била 2 килограма на глава от населението. Днес това е нараснало до 43 килограма. Ако потреблението на пластмаса се увеличи със сегашния си темп, според National Geographic, до 2050 г. в депата ще има 12 милиарда метрични тона пластмаса.

#8: Загрей опаковката –  адаптирана опаковка с юфка за микровълнова

Nongshim, водещият производител на моментна юфка в Корея, създаде иновативни опаковки за храна, които са безопасни за използване в микровълновата печка. Според компанията допълнителният материал, използван в тези кутии, може да издържи без да се топи дори при 100 градуса. Тази интересна опаковка може да означава крайъгълен камък за хранителната индустрия, но времето ще докаже истинската й стойност.

#9: 91% от пластмасовите бутилки по света не се рециклират

Милион пластмасови бутилки се закупуват по целия свят всяка минута на деня. Вярва се, че голямото тихоокеанско сметище (Great Pacific Garbage) покрива площ от 1,6 милиона квадратни километра, което е три пъти по-голямо от Франция. Според National Geographic, една трета от всички пластмасови отпадъци, открити в морето, се състоят от пластмасови бутилки.

#10: Алуминиевите кенове съдържат 3 пъти повече рециклирано съдържание отколкото при стъкло или пластмаса

Алуминиевите кенове съдържат средно 73 процента рециклирано съдържание – повече от 3 пъти количеството в стъклена или пластмасова бутилка. Алуминиевите кенове могат да се рециклират почти безкрайно, като се запази тяхното качество и стойност. Знаете ли например, че Hell Energy Group, известен производител на енергийни и безалкохолни напитки, заедно с алуминиевата компания Hydro, наскоро представи най – новия екологичен кен в света, направен от висококачествен алуминий със сертифициран състав от минимум 75% рециклирани отпадъци.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара