„Не всеки има шанса да стане част от чудото на сътворението, но аз го получих!“, казва Сандро Арабян за трите месеца, прекарани с фотоапарат и професионална медицинска екипировка в родилната зала на „Майчин дом“.

Фотографският проект В НАЧАЛОТО приключва точно преди епидемията от Ковид-19 и преди всички ограничения, дистанциране и в крайна сметка промяна в поведението и разпоредбите за достъп до болниците.

Сандро става свидетел на близо 70 раждания, всичко в родилната зала се случва много бързо и той приема предизвикателството да превърне репортажната фотография в изкуство.

1 – 15 юни 2021
Галерия „Райко Алексиев“ – СБХ
вернисаж – 1 юни, вторник, 2021, 17:30 – 19:00

„В началото“ е най-незабравимият фотографски проект, по който съм работил. Той ме върна там, откъдето бе започнал и моят живот – болница „Майчин дом“.

Не всеки има шанса да стане част от чудото на сътворението, но аз го получих!

За да заснема подобно нещо, се наложи да се потопя в един различен свят, изпълнен с множество неизвестни и куп трудности. Естетиката, с която се сблъсках, беше напълно различна от всичко познато, емоциите също. Станах свидетел на първите глътки въздух на между 60 и 70 бебета и първите им срещи с техните майки. Надявам се да съм успял да уловя поне малка част от това, което видях и усетих! Никога няма да забравя чувствата в очите на майките, щастието и надеждите им, когато за първи път зърнат своите рожби. Видях олицетворението на най-чистата любов – майчината.

Видях и в истинския смисъл на думата как започва животът – нещо безценно!

Професионализмът на лекарите и свободата, която ми дадоха, ми позволиха да заснема кадри, за които само съм мечтал. Още едно нещо, без което нямаше да се справя, беше пълното доверие, което получих от майките. Така се доближих до абсолютната любов и пълната невинност.“ , казва Сандро Арабян.

Сандро Арабян е роден през 1988 в София. Има магистърска степен по фотография от Нов български университет и по фотография и дизайн от Elisava Barcelona school of engineering.  Има 6 самостоятелни изложби и е участвал в 10 групови.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара