Лятото е най-подходящият сезон да повишим тонуса си, да намалим ефектите на стреса и да засилим имунитета си. А ако това се случва край морския бряг – здравословният морски климат, йодните изпарения рано сутрин, лечебният ефект на морската вода, слънцето и пясъка могат да донесат допълнителни ползи за подобряване на здравето ни.

Ако търсите място за ваканция край морето за цялото семейство, да укрепите тялото и духа си, да се възстановите след COVID и да релаксирате със СПА с лечебна термална вода – курортът Св. св. Константин и Елена предлага всички природни ресурси за бодър дух в здраво тяло.

Повече от 110 години откакто е създаден първият български морски курорт Св. св. Константин и Елена, хората идват тук заради морето, морските бани и биоклиматичните условия, които влияят благоприятно върху здравето, служат за укрепване, рехабилитация и подобряване на общия тонус.

Природните дадености – липсата на прах, богатият на йодни пари въздух, златистият пясък, чистата морска вода и горещите термални води, продължителната топла есен и меката зима правят дестинацията една от най-търсените за терапевтични процедури, рехабилитация, балнеология, СПА и уелнес. Морелечението и морепрофилактиката имат дългогодишни традиции в курорта. Неслучайно тук в началото на XX век е създаден най-големият детски санаториум на Балканите, който е помогнал на много деца да оздравеят чрез закалително-профилактични морски процедури.

В наши дни курортът привлича с бутикови хотели, модерни СПА, медицински и уелнес центрове, ексклузивни плажове, приятни места за разходка и почивка, разнообразие от кулинарни предложения в крайбрежните си ресторанти.

Морелечение, йодни пари и балнеотерапии с минерална вода

Природните ресурси на курорта се използват за повишаване на локалния и общия имунитет – така човешкото тяло става по-невъзприемчиво към заболявания на пулмоналната система, включително и към вирусни инфекции, каквато е COVID-19, казват специалистите по физикална и рехабилитационна медицина.

Главният лекар на Термален комплекс „Аквахаус“ и на Медикъл СПА център „Азалия“ в курорта д-р Светлозар Димитров препоръчва след преболедуване от COVID-19 рехабилитация, насочена към възстановяване дейността и нормалното функциониране на кардио-пулмоналната система. За повишаване на локалния и общия имунитет, който е отслабен след инфекцията, специалистът съветва да се прилагат няколко елемента:

Йодни изпарения и аеройонотерапия за укрепване на тялото

Може да се започне с вдишване на йодни изпарения и отрицателно заредени аеройони в морския въздух при разходка по брега на морето рано сутрин. Те въздействат благоприятно върху лигавицата на бронхиалното дърво и цялата респираторна система. Специалистът уточнява, че по невро-рефлекторен път тялото е стимулирано да образува кортикостероиди, които подобряват общия имунитет. Йодните пари и аеройоните имат секретолитично действие, улесняват експекторацията и засилват локалния имунитет на лигавицата на горните дихателни пътища. Аеройонотерапията се прилага като съпътстваща при лечението на заболявания на дихателните пътища, бронхиална астма, алергии, екземи, хипертонична болест и др.

Морелечение и морски къпания за по-добър имунитет

Морелечението е следващата стъпка за подобряване на имунитета, тъй като в състава на морската вода има много минерали и микроелементи. Те благоприятстват кръвообращението, обмяната на веществата и хормоните. Учените отнасят морската вода към сложните минерални води с висока минерализация. Солевият състав и хидростатичното й налягане са много важен елемент в укрепването и на имунитета. За него допринасят и разтворените в морската вода газове като азот, кислород, йод, бром, сяра, желязо, магнезий, натрий, хлор, калций и др., които  проникват през кожата. Морелечението в курорта Св. св. Константин и Елена се осъществява чрез морска аеротерапия, хелиотерапия, обогатени топли морски бани, минерални вани, лечение с водорасли, луголечение, пясъколечение и калотерапия. Използва се и благоприятният ефект на морските къпания, които стимулират закаляването на тялото, повишават имунитета чрез въздействието на съставките във водата, налягането на водните маси и слънчевите лъчи. Морските вълни имат особено силен балнеоeфект. Тяхното движение въздейства на тялото подобно на масаж, който не може да бъде възпроизведен чрез ръчни масажни техники например.

Балнеотерапии с лечебна термална вода

Балнеолечебните фактори на минералната вода в курорта Св. св. Константин и Елена също водят до повишаване на имунитета. Минералната вода е хипертермална с обща минерализация 553 mg/l, а температурата й е 44-46 °C. В медикъл СПА центровете на курорта се предлага външно приложение на минералната вода под формата на: минерални басейни с различна температура на водата със струи за подводни масажи; джакузи; терапевтични басейни с температура 38-42 °C; минерални вани (вихрови и перлени); тангентор – подводен струев масаж с минерална вода; лечебни програми. След преглед от специалист по физикална и рехабилитационна медицина се изготвят индивидуални лечебни, детоксикиращи или таласо-терапевтични програми, в които се съчетават лечебно-профилактичните свойства на минералната хипертермална вода, калолечение с лиманна лечебна кал, лечение с Поморийска луга, електролечебни процедури, кинезитерапия и подводна гимнастика, детоксикиращи процедури.

Всички методи на лечение, използващи благотворното въздействие на природните ресурси на курорта Св. св. Константин и Елена и цялостното лечебно въздействие на хипертермалната вода, имат значение за повишаването на локалния и общия имунитет на организма и са част от съвременния процес на превенция и подобряване на човешкото здраве. Имат своето значение за общото укрепване и закаляване на човешкото тяло и представляват неразделна част от медицинската рекреация.

Кой е най-подходящият сезон за подобряване на здравето и имунитета

Според специалистите най-подходящите сезони за подобряване на имунитета са лятото и ранната есен, когато край морето водата е все още топла, а слънцето – достатъчно силно. Разходки край морето рано сутрин, вдишване на йодни пари, морски къпания, балнео и СПА процедури с минерална и морска вода, плуване, калолечение, терапии с поморийска луга – това са част от методите, с които можем да подготвим тялото си да бъде по-устойчиво на вирусни инфекции и при респираторни проблеми през предстоящия есенно-зимен сезон. А подобряването на здравето чрез профилактика и рехабилитация може да започне по всяко време на годината.

В курорта Св. св. Константин и Елена предлагат разнообразни лечебни терапии и програми, съчетаващи всички благоприятни природни ресурси на курорта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара