Българското сопрано Соня Йончева постигна зрелищен успех при дебюта си в Teatro de la Zarzuela в Мадрид. Тя за първи път пя в родения през XVI век жанр сарсуела, който често е наричан „испанска оперета“.

Фотографии Хавиер дел Реал

Организаторите представиха събитието като „един от най-очакваните моменти на музикалния сезон, дебюта на българското сопрано, която е сред най-значимите гласове на световната лирична сцена, с концерт изцяло от творби в жанра сарсуела“.

„Българката показа, че притежава качества да пее каквото си поиска. Достатъчен й е дори и само един на пръв поглед банален жест, за да покори публиката“, пише сп. Opera World.

Според специализираното музикално списание Codalario „грандиозният успех“ на Йончева се основава на „многокаратен глас и силно характерно присъствие. Нейният мощен глас с огромно качeство изпълни залата“.

Platea magazine писа за „завидна техническа мощ на една интелигентна артистка с магически пианисими. Дикцията на сопраното на перфектен испански беше по-убедителна дори и от тази на някои испански артистки“.

Opera actual коментира, че „Йончева както винаги бликаше от талант, красота и симпатия“. За вестник ABC „рециталът е пресъздаден със забележителна демонстрация на способности, белязани от рядка художествена интелигентност“.

В. La Razon писа, че „сопраното бе аплодирана още от началото, но с последните три изпълнения взриви залата“.

„Винаги силно ме е привличала комедията, разтърсващите любовни истории и лъхащата от тази музика чувствителност“, споделя Соня Йончева за „Евронюз“ малко преди концерта. Всъщност тя направи триумфално мини испанско турне. Преди Мадрид тя се представи с рецитал в операта във Валенсия, а след това и в тази в Билбао на 15 май, където в. El Correo я представи като „вероятно най-актуалната артистка в световната лирика в момента“.

На 20 май Соня участва заедно със съпруга си, диригента Доминго Хиндоян, във Фестивала на културата и природата в полския град Катовице. На следващия ден тя изпълни „Тоска“ във Виенската опера.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара