Какво по-хубаво може да има за едно дете от невероятното преживяване „отиваме на море“! Морето развива, укрепва и калява малкия организъм. Играта на морския бряг с камъчета, мидички и пясък развива фината моторика на ръцете.

Къпането в морската вода подобрява кръвоснабдяването и работата на нервната и ендокринната система. А солите и микроелементите в нея въздействат благоприятно на детската кожа. Вашата задача е да извлечете максимална полза за здравето на малчугана, без да го простудите или стресирате от гмурването в морските вълни.

Първата баня

Mоpските бани са най-приятният начин да повишите  защитните сили на вашето дете. Имайте предвид обаче, че детският механизъм за терморегулация не е съвършен и затова има опасност от бързо преохлаждане.

  • Детето не бива да се къпе във вода под 22 градуса. Водните процедури трябва да се провеждат и когато въздухът е достатъчно топъл. Иначе то бързо ще измръзне, щом излезе от водата. Преди всяка морска баня постойте 10-15 минути на сянка, за да се охлади кожата му. Рязката промяна на температурата от горещо в студено може да пресече дишането му или да причини загуба на съзнание.
  • Първите няколко пъти влизайте с детето във водата за 1 до 3 минути. Постепенно можете да удължавате до 10-15 минути. По-дълго от това не се препоръчва детето да стои във водата.
  • Преди да се потопи изцяло, намокрете ръцете и краката му. А след излизане от водата го изтрийте с кърпа и постойте на сянка. Никога не заставяйте детето да се къпе, ако не иска да го прави! То има причини за отказа. Децата много точно чувстват организма си.
  • Гледайте малчуганът винаги да си играе с бански. Иначе може да прихване някоя инфекция. След като се приберете от плаж, задължително го изполивайте с душ. Морската сол може да предизвика раздразване на кожата.

И след това

Всяко дете гори от нетърпение да се научи да плува или поне да се задържа само над водата. Поощрявайте тези усилия, още повече че така решавате една от важните задачи на морския отдих – укрепване на скелета и мускулатурата. С правилните съвети първите уроци по плуване в морето ще се превърнат в едно от най-приятните ваканционни изживявания.

На плитко или на дълбоко?

Уроците по плуване трябва да стават на дълбоко, за да не свиква детето да отпуска крака и да ходи по дъното. Но без екстремни изпълнения: никакво хвърляне във водата! Шокът може да е толкова голям, че да не успее да изплува. Или пък да се уплаши толкова, че никога повече да не влезе във вода. Така че, водете го към дълбокото, но нека в началото се държи за ръката ви.

С пояс или не?

По-добре без пояс, но с надуваеми възглавнички за ръцете. Поясът се отпуска, позволява да стъпваш на дъното от време на време. Възглавничките не позволяваш да потънеш, но те заставят да държиш тялото и краката в хоризонтално положение. А най-важното в плуването е изграждането на навика да държиш краката хоризонтално. Дъските за плуване също не са за предпочитане. Когато детето свикне да се задържа във водата може да премине от възглавнички на специална пластична палка за аквааеробика, известна още като noodles макарони. Децата ги обичат, защото са с ярки цветове, държат добре тялото във водата, можеш да ги <

Facebook Twitter Google+

0 Коментара