Къде Джими Хендрикс за първи път свири в Лондон? Кой е барът, в който се ражда танцът джайв? Какво си спомнят стените на музикалния магазин Deal Real от присъствието на свои легендарни посетители като Ейми Уайнхаус, Кание Уест и Мос Деф?

Пешеходните музикални турове по следите на част от световното музикално наследство започват в ъндърграунд бара Cahoots в Лондон с безплатен коктейл. Те са част от вече традиционния  Soho Music Month, безплатен фестивал между два от най-емблематичните и любими лондонски квартали „Карнаби“ и „Сохо“. Из техните улици буквално е запечатана голяма част от съвременната музикална история с любими и влиятелни изпълнители. Посетителите могат да се опитат да възпроизведат например корицата на албума (What´s The Story) Mornung Glory? на „Оейсис“, снимана на Berwick Str. Основната трудност идва от факта, че тогава улицата е била напълно безлюдна.

Миналата година фестивалът беше част от глобална кампания на кметството на Лондон за спасяване именно на залите, магазините и музикалните компании в града. “Артисти като Адел, Ед Шийрън, Стормзи, Ейми Уайнхаус и „Ролинг Стоунс“ са започнали своята кариера в зали в нашия град. За едно десетилетие обаче сме загубили една трета от тях, което означава по-малко възможности за новите таланти и опасност Лондон да загуби престижа си на глобален музикален град.“, каза тогава кметът Садик Кан.

Фестивалът предлага голямо разнообразие от музикални жанрове като японски авангард, поп от 80-те, джаз и космическо диско. Също всекидневни изложби, и свързани с музиката събития и уъркшопове. Ди джей сешъни, концерти живо и специални промоции текат в магазини като тези на Paul Smith, Dr. Martens, Levi’s, Fred Perry. Всички ресторанти и барове в квартала участват със специално създадени менюта и коктейли. Епицентърът на събитията е Platform LDN на 3 Carnaby Str, където известният американски хип хоп дует Run The Jewels показват визуална изложба разказваща тяхната история.

На 29 юни съвсем наблизо, на площада Seven Dials, се провежда Festival 30, еднодневен безплатен музикален фест ( от 11 до 18ч. ), подходящ за всички възрасти. Седемте малки и пълни с бутици и заведения улици, които се събират на площада, ще бъдат затворени за трафик. Около слънчевия часовник в центъра ще бъде сложена поляна от изкуствена трева.

Collections_Maya Jama_Julie Adenuga

Neal Street ще се превърне в творчески център с уъркшопове и занимания около три основни теми: Силата на жените, Устойчива мода и Усещане за креативност.

За желаещите да се гримират и украсят специално за фестивала Shine Shack предлагат безплатен екоустойчив и биоразтоврим блясък.

Фестивалът отбелязва 30-годишнината от възстановяването на слънчевия часовник. Оригиналният, построен през 1694 г., е съборен от властите през 1773 г. Сегашната колона представлява вдигната на 29 юни 1989 г. реплика. По време на Fsetival 30 специална изложба разказва цялата история на колоната и значението й за квартала.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара