Защо реших да напиша тази книга за Сатурн?

Всеки, който е чел стари астрологични текстове, знае, че Сатурн се е свързвал с най-големите бедствия и нещастия. Такова е било времето, такова е било и тълкуването. Астрологията също се променя и еволюира като познание. То си е едно и също, но просто ние стигаме на нови нива на интерпретация. В този нов модел Сатурн нито е лош, нито е така заплашителен. Сатурн е нужен, ценен, той е стабилната основа на живота ни. В себе си носи толкова много интерпретации, толкова многопластов е, че за да го разбере човек, трябва време и натрупана житейска мъдрост – само тогава той може да ни се разкрие в пълния си блясък и да го усетим като изключително полезен.

Ако Луната дава опитността, от която идваме, а Слънцето ни дарява силата, която сме избрали да развием в този живот, то Сатурн е следачът на кармата. Той зорко наблюдава да не бягаме от уроците си и да се вписваме в универсалния ред. Може би затова някои хора много не го харесват. Кара ги да са реалисти и да се откажат от личните си заблуди и илюзии, а това може да е доста болезнено за онези, които не са готови да се изправят срещу себе си.

Какво следи Сатурн?

Той е учителят, който преценява дали си учим правилно уроците и ни изпитва. Когато говорим за уроци, то невинаги имаме предвид само настоящия живот, но и миналите, става дума за тази опитност, от която сме избягали, защото не ни е била лесна. Затова и Сатурн постоянно ни връща към нея и много грижовно, но и категорично ни показва, че имаме ненаучен урок, с който трябва да се справим в този живот. За да не останем невъзнаградени, Сатурн винаги прави една чудна магия. Неизменно онова, което ни е най-трудно и най-много ни плаши, е това, което истински искаме и бихме се чувствали много щастливи, ако притежаваме. С други думи, той ни посочва задачата, но и ни показва съвсем ясно наградата, която ще получим, ако положим необходимите усилия.

Разбира се, съществува и сценарий за лошите ученици. Те ще останат на поправителен. Урокът на Сатурн няма да изчезне, просто ще бъде отложен във времето, ще бъде преместен в друг живот, когато душата ни ще е по-готова и по-смела, а може би и по-умела да се справи със задачата. Нищо не е загубено или забравено, а е просто отложено.

Позицията на Сатурн в рождената карта – по дом, знак и аспекти, е ключов момент в тълкуването на рождения потенциал. Проблемът, поставен от Сатурн, е основната тема, която ни вълнува през първите 30 години от живота ни. Това са както копнежите ни, така и блокажите, собствените ни страхове. Това е и пътят, по който трябва да минем, за да стигнем до собствената си зрялост. Ако и след 30-ата година този проблем продължава да е все така активен и плашещ в живота ни, то често това означава, че не сме добри ученици.

Сатурн действа на цикличен принцип и познанието, което ни дава, е етапно – то се надгражда. В друга глава ще проследим специално циклите на Сатурн. Той ни дава уроците си постепенно, като ни отпуска и време да усвоим материала, да го преговорим и после ни изпитва. Добрите ученици минават на по-високо ниво и вече успяват да усетят даровете на Сатурн, които могат да бъдат разбрани само при известно ниво на зрялост, постигнато от душата. Лошите ученици продължават да се справят с низките проявления на Сатурн, в които той плаши и наказва. Това са моментите, в които си казваме: „Ама винаги така ми се случва“. Ами така ти се случва, защото постоянно реагираш по един и същи начин, често наивен и детски. Ако реагираш различно, резултатът ще е друг.

Сатурн не е приятел на тези,

които в новото си съществуване са загърбили трудностите и проблемите на миналия си живот. Сатурн помни. Сатрун не наказва, той просто изисква. Много често връща ситуации от минали животи, които тогава са ни били трудни, но сега вече сме други хора, с нова енергия и живеейки в ново време, ние имаме нови, по-добри ресурси да се справим със старите проблеми.

Сатурн ни кара да пораснем и да станем отговорни най-вече към себе си, а след това към останалите. Онези, които се противопоставят на естествения житейски ход и растеж, могат да срещнат в лицето на Сатурн голямо препятствие. Сатурн ни учи, показва ни пътя, но винаги изисква от нас да се справим сами. Той е като справедливия баща, който ни учи, обаче после ни оставя сами. Това е и една от най-великите роли на родителството – да ни научи да сме завършена, самостоятелна личност, която може да се оправя без чужда помощ. В този ред на мисли

Сатурн е грижовният баща,

който никога не ни оставя сами, но ни дава условната си любов, когато се справим успешно със задачите, поставени от него. И все пак тази книга е за Сатурн. Той показва къде са слабостите ни, от какво се страхуваме и точно такава информация ще намерите на страниците на тази книга. За някои хора тя може да е обезпокояваща. Ако ви е трудно да прочетете за себе си, то първо прочетете за позицията на Сатурн на близките до вас хора. Така можете да сте по-безпристрастни и по-лесно да приемете информацията. Тези думи ще се излишни за някои от читателите, които познават себе си добре. Те не са за тях. Те са за онези, които са в процес на опознаване и могат да се разстроят от написаното за тях. Точно тук е моментът да обясня, че Сатурн дава трудности и предизвикателства, но винаги ни предоставя и възможност да се справим с тях. Дали ще го направим, зависи само от нас самите. Ако бягаме от отговорностите, ако се чувстваме малки и уязвими, то Сатурн може да е голяма хапка за нас и да не знаем как да се справим с енергията му. Ако обаче го опознаем, той може да е тази помощ, от която се нуждаем, за да пораснем.

Като символ на проблемите

Сатурн показва трудностите както в живота ни,

така и в собствения ни характер. Тези аспекти са непосилни, защото ние сме решили, че са такива. Те са нещо повече от задачи и предизвикателства, с които трябва да се преборим. Ако се вайкаме и проклинаме съдбата си, то животът ни може да ни се стори много тежък, защото Сатурн забавя, но никога не забравя и постоянно ще ни кара да се изправяме пред един и същ проблем, докато не приемем със зряло отношение, че трябва да разрешим задачата, която животът ни е поставил. Сатурн винаги ни изпитва, но и ни учи. За добрите ученици пътят ще е много лесен, а лошите ще бъдат сурово дисциплинирани от Сатурн.

И още едно пояснение. Сатурн е просто един показател в нашата карта, който ние сме избрали за учителя в нашия живот. В момента, в който някъде, някога сме се готвили за настоя щия си живот и сме правили план за него, ние сме избрали позицията на Сатурн в рождената ни карта, а тя ни подсказва, че имаме много важен урок, с който трябва да се справим в живота, и не трябва да го забравяме, както и не трябва да се отнасяме безотговорно към него. Това обаче е нашето решение, а

Сатурн просто ни помага да го следваме.

В тази книга ще получите една различна гледна точка, която цели да ви провокира да мислите и да направите анализ за себе си. Целта на книгата не е да ви даде пълната универсална истина, защото в рамките на земния ни живот ние виждаме истината само през прозореца на собствената си душа – често виждаме дори само малка част от нея. Не се стремете да се припознаете едно към едно с написаното, а се замислете каква част от уроците на Сатурн сте преодолели и каква ви остава. Надавам се, че с тези уводни думи съм успял да запаля интереса ви към Сатурн и вие да можете да споделите моята страст по него. Това е и причината да напиша тази книга. Искам по един лесен и достъпен начин да покажа важността на тази планета в живота ни. Разбира се, че той е труден, но е и много благодатен, много отплащащ се. Без да познаваме позицията на Сатурн в рождената ни карта, няма как да познаваме себе си добре.

Текстът е откъс от „Уроците на Сатурн“ на Хули Леонис. Той ще говори за чудото на любовта и уроците на Сатурн на 27 юни 2019 г. от 19:00 ч. в „Кино култура“, ул. „Сан Стефано“ №22. Входът е свободен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара