Ако децата или внуците ви, а може би племенниците или хлапетата на ваши приятели живеят и растат в чужбина, със сигурност сте чули куп смешки за тяхната неравна борба с българския език. Това донякъде е мило и забавно. Но всъщност далеч по-приятно е един ден да откриете, че детето вече не бърка думите „дивеч“ и „ловеч“, че знае да казва „чудо“, а не „чудесо“, че настоява да се маскира като Цар Калоян, а не като латински рицар и от време на време пее с пълно гърло „Детство мое, на ръст едноетажно“.

Именно такива надежди и амбиции вдъхновяват проекта  „Моето българско лято“.

Мисията на детската „българска ваканция“ е да свърже по нов начин децата на българи, живеещи предимно в чужбина, с България. Организаторите виждат своето призвание в това, българският език – красив и правилен – да заживее в сърцата и в устите на децата. Представата им за родината да не се ограничава единствено до битовата среда у дома. Стремежът им е да провокират любопитството и обичта на малките към националната история, литература, традиции и надежди за бъдещето.

Ваканцията включва занимателни интерактивни упражнения по българска лексика и граматика, докосване до традиционни занаяти, запознаване с основни моменти от българската история, както и спортна и опознавателна активност сред природата.

Приоритети

Българският език заема централно място във фокуса на внимание. Организаторите от личен опит познават ситуацията и нуждите на децата от български произход, както и тези на техните родители. Убедени са, че майчиният език има ключова роля за развиване на интелектуалните способности у детето – то научава, използва и развива най-вече това, с което се чувства непосредствено и емоционално свързано. За съжаление мястото на българската реч в ежедневието зад граница е твърде ограничено.

По време на ваканцията децата ще упражняват живия български език в разнообразни ситуации и словесни игри с връстници, в срещите си с лицензирани педагози и възрастни хора на място. Преговарят основни правила на правописа, които, предадени в активна среда, могат да бъдат научени по-лесно и да положат основата на добра езикова култура.

Досегът до литературата ще е чрез избрани класически текстове, които имат връзка с посетените и преживени места. Децата ще се запознаят с творби, превърнали се в български литературни икони, както и такива на популярни съвременни автори.

Историята е неразривна част от представата ни за нас самите и е вплетена в разговорите за езика и културата. Местата, които децата ще видят, дават чудесна възможност да съпреживеят периода на Второто българско царство, Освобождението и Възраждането, както и да ги съпоставят с историята на Европа.

Културата върви неотменно с езика. Досегът до традиционните занаяти, възможността лично да се пробват различни умения създава нов тип близост на децата с българското културно наследство.

Физическата активност, спортът и контактът с планината е задължителен елемент от  ежедневните занимания. Свежестта на Габровския Балкан предлага много варианти за горски преходи и игри на открито, които да се претворят във весели спомени и снимки за децата.

Ваканцията е предназначена за деца от 9 до 13 години в група от максимум 15.

Всички подробности за ваканциите може да откриете в този линк. 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара