Защо да кърмите?

А защо не? Това е начинът, който природата е измислила за храненето на човешките бебета, докато станат способни сами да си слагат лъжицата в устата. Кърмата е ефектната храна, която е видово специфична за новородените, усвоява се пълноценно и бързо и съдържа всички нужни за доброто развитие на бебето хранителни вещества, протеини, имунни и растежни фактори, хормони и ензими.

Baby Breast Feeding

„Ще кърмя, ако имам кърма”

Много често бъдещите майки се притесняват, че кърмата им може да е недостатъчно или изобщо да я няма. Всъщност това се случва изключително рядко. Според специалистите 95-98% от жените, независимо от начина на раждане, могат да имат адекватно количество кърма с правилно организирано кърмене, а при останалите 3-5% кърмата, дори да е недостатъчна за цялостно хранене, може да бъде допълвана и бебето да е на смесено хранене толкова дълго, колкото майката и бебето желаят. В общия случай, независимо дали след нормално раждане или след цезарово сечение, хормоните, предизвикващи лактацията, се задействат и до няколко дена млякото на майката „слиза”. При достатъчна стимулация на гърдите то е обилно и достатъчно за храненето на бебето.

Предимства на кърменето за бебето

На първо и най-важно място майчиното мляко има много големи предимства за здравето на новороденото. Кърмата не е безотказна панацея, разбира се, но значително снижава рисковете за здравето и при евентуална проява на болестта има шансове тя да е в по-лека форма. Майчиното мляко предпазва от ушни инфекции, респираторни заболявания, астма и алергии, от диабет тип І, от сърдечно-съдови и белодробни заболявания, колит, диария, болест на Ходжкинс, затлъстяване в детска и зряла възраст, а също и от най-често срещаната алергия сред бебетата – към белтъка на кравето мляко (кравето мляко е интестинален дразнител и е на първо място сред продуктите, причиняващи алергии при бебетата).

Кърменето спомага и за физическото развитие на бебето – за по-добре развита координация око-ръка, тъй като разстоянието при кърмене между очите на бебето, гърдата и лицето на майката е оптималното, което да го насърчи. Естественото хранене има благотворен ефект и над речевото развитие – при децата, които не са кърмени, има по-висок риск от говорни дефекти. При кърмените деца развитието на съзъбието и челюстта обикновено е оптимално и не възникват обичайните проблеми, които може да има при хранене от биберон.

В емоционален план кърменето също има предимства за бебетата. Едно новородено има нужда от успокоение, защита, много физически контакт и гушкане, сигурност, храна и топлина. Всичко това майката може да даде много лесно – просто като го сложи на гърдата си. Много жени отбелязват, че кърменето действа като приспивателно хапче, което може да бъде голям плюс при по-чувствителното и нервно новородено.

Elevated Baby (6-12 Months)

Естественото хранене има и редица други предимства за новия най-важен човек в живота ни: майчиното мляко се усвоява бързо и пълноценно. Всяка майка „произвежда” точно млякото, което е нужно на бебето й, като съставът му се мени според неговите нужди. При недоносените бебета например кърмата има различен състав от тази при доносено новородено и е по-богата на протеини и имунни вещества. Ако бебето е болно, тялото на майката започва да произвежда кърма, която има антитела, които да помогнат на детето й да се справи по-леко и бързо с болестта. Проучванията показват, че кърмените бебета боледуват по-леко и по-рядко сравнено с некърмените си връстници (въпреки че тук са от значение и редица външни фактори като гени, фамилна история, закаляване, по-големи деца в семейството и т. н.).

Кърмата има и още едно специално качество, което никой заместител не може да има: тя деликатно мени вкуса си според храната, която консумира майката и така подготвя бебето за захранване, когато е готово (обикновено към средата на първата година).

И едно последно предимство: пелените на бебетата, които са само на кърма, ухаят по-меко. Това изглежда смешно и незначително, но когато човек сменя поне 6-7 нацапани пелени на ден, си е безспорен, макар и малък плюс.

Предимства за майката и семейството

Освен за бебето кърменето има многобройни предимства и за нас, майките. Едно от най-важните е, че снижава риска от развитие на рак на гърдата, шийката на матката, на яйчниците и от остеопороза. Кърменето помага за по-бързо прибиране на матката след раждането, което означава намалено кървене и съответно по-малък риск от кръвоизливи.

Правенето на мляко гори калории и при разумно, балансирано и здравословно хранене кърмещите майки отслабват по-бързо и лесно. Тялото ни се подготвя за естествения цикъл бременност – раждане – кърмене и ако се следва природният развой на нещата, хормоните се пренареждат по-лесно. Ако по някаква причина майката не кърми или отбие рязко, това може да доведе до разбъркване на хормоните и да й се наложи да се справя с резки смени на настроенията, засилена следродилна депресия и други проблеми.

Close up of baby's foot in mother's hand

Не на последно място за

някои млади майки хубавата форма на бюста е важна.

Разбира се, това, което най-вече се отразява върху гърдите, е бременността, която в течение на девет месеца ги подготвя да изпълняват естествената си функция. Затова се препоръчва дори жената да избере да не кърми много, кърменето да започне, а след това отбиването да се прави плавно и за по-дълъг срок, за да има възможност тялото да реагира адекватно, количеството мляко да намалее постепенно, а кожата да възвърне еластичността си.

Изключителното кърмене (когато бебето не получава нищо друго освен майчино мляко) при много жени е причина за т. нар. лактационна аменорея – отсъствие на месечния цикъл. Много майки се радват на тази приятна пауза от ежемесечното кръвотечение. Все пак е хубаво да имаме едно наум – преди да се възстанови цикълът и да имаме първа менструация след раждането, вече е имало и овулация, тоест добре е да не се разчита единствено на кърменето като метод на контрацепция, освен ако не сме готови за деца с малка разлика.

Кърменето служи и за естествен транквилизатор.

Обичайно дори при толкова щастливо и радостно събитие като появата на новия човек на бял свят стресът за новата майка е голям и й се налага да се справя с куп други задължения. Кърменето е начинът на природата да ни накара да поспрем за малко, да поседнем (или полегнем) и да си починем, докато бебето се храни. Когато бебето засуче, тялото освобождава окситоцин – хормона на любовта. Той може да предизвика чувството на доволство, радост и спокойствие – неща, от които всяка майка има нужда.

Цялото семейство се облагодетелства от кърменето – на първо място то е практически безплатно. Освен това бебето боледува по-малко, а това означава по-малко разходи за лекарства и болнични. Пътуването на кратки и дълги разстояния може да е много по-лесно, когато не трябва да се мисли дали са взети всички необходими пособия за храненето. Кърмата е винаги прясна и с подходяща температура – и е в по-хубава опаковка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара