През април Google стартира Digital News Initiative (Инициатива за дигитална журналистика), в партньорство с единадесет европейски новинарски организации, която подкрепя качествената журналистика чрез технологии и иновации.

google-76522_640

Инициативата е отворена за всеки, който се занимава с журналистика в Европа. От началото й повече от сто организации са се записали за участие. Днес инициативата отваря за кандидатстване своя Иновационен фонд.

Амбицията и целта на Фонда е: да вдъхнови ново мислене, което може да дойде от всяка точка на новинарската екосистема, да предостави на новинарски организации (независимо от големината) възможност да опитат нови неща.

Бюджетът на Фонда е 150 милиона евро, които ще бъдат на разположение през следващите три години под формата на независими награди.

Фондът ще предлага най-малко две възможности за кандидатстване годишно. Първият срок приключва на 4-ти декември 2015 година. Следващият ще започне през пролетта на 2016 г., като допълнителна информация ще бъде оповестена на уебсайта на Digital News Initiative.

Проекти

Фондът търси проекти, които демонстрират иновативно мислене при дигиталната журналистика; които подкрепят развитието на нови бизнес модели и може би дори променят начина, по който потребителите достигат до дигиталните новини. Проектите могат да бъдат експериментални, но трябва да имат добре формулирани цели и значителен дигитален компонент. Няма изискване да се използват продуктите на Google.

google-939112_640

Фондът е отворен за утвърдени издатели, онлайн играчи, новинарски стартъпи, съвместни партньорства и физически лица, които са базирани на територията на Европейския съюз и страните от Европейската асоциация за свободна търговия.

Подробности в уебсайта на Digital News Initiative.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара