Новата стихосбирка на Мария Лалева „Благословете Юда” предварително е обречена на успех. За тези, които живеят със стиховете й от „Личен архив” и „Не съм ви ближна” е единствено нетърпението да прочетат продължението на извечните теми, които Мария интерпретира по своя темпераментен и нетрадиционен начин, далеч от плачливите напъни и декларативни недомислици, извън общоприетите тълкувания на света около нас в неговата библейска предначертаност и ежедневните възторзи и падения. Това казва за новата творба на Лалева Маргарита Петкова,  поетеса и редактор на „Благословете Юда”

И още: „Лалева отдавна се е превърнала в запазена марка в съвременната ни литература. Тя има не само собствен ритъм и собствени рими, притежава разпознаваемата неповторимост на Поета, който с тънкия си усет за вечност знае „Колко е истински трудно и честно да си премерим човешкото” и че „на любовта й трябва тишина”, защото тя има „древни очи по рождение” и вижда как местата на ценностите се сменят и е много лесно да се заблудим, подмамени от фалшивото им лустро. Да, на нас ни трябва коректив. И Мария Лалева е такъв. Защото винаги първо пита за сребърниците. И нека всеки да си отговори. С вяра, колкото едно синапено зрънце“.

Защо да благославяме Юда, „който познава прегръдката по братски преди ножа“?

Снимки: Васил Къркеланов

„Юда в стихосбирката е символ. Не толкова библейският персонаж. Да благословиш предателя си е израз на духовно и личностно израстване. Това е пътят на големия осъзнат човек, който се е отказал да съди, да изпълнява присъдата, който се е научил да прощава не само на думи. Да благословиш предателя си е жест към собствената ти душа. Мост, по който да преминеш над болката, раната, обвинението, самосъжалението и обидата след предателството. Да благословиш предателя е да дадеш свобода на себе си, да се самоизлекуваш и от него, и от раната, която ти е нанесъл. Предателят е вид палач. В „Живот в скалите“ един от героите ми казва, че палачът се страхува само от едно – от прошката ти. Всеки палач заслужава да му покажеш, че си по-голям от него именно с прошка и с любов. А дали ще порасне след твоята прошка е негов избор. Ти си показал на света кой си със своя избор“, споделя самата Лалева в интервю на Димка Кабаиванова за dolap.bg

Премиерата на третата стихосбирка на Мария Лалева „Благословете Юда“ е на 18 март (понеделник) 2019 г., от 18,30 ч. в Club 1 на НДК. Книгата ще бъде представена от Неда Спасова и Владо Карамазов. Входът е свободен.

А дебютният роман на Мария Лалева „Живот в скалите“ бързо се превърна в бестселър, завоюва първото място в редица престижни класации и е най-продаваният роман на „Хеликон“ не само за 2018-а, но и днес – вече 22 поредни седмици оглавява първото място. В същото време продължава и турнето на Мария Лалева с романа „Живот в скалите” – предстоят срещи с автограф в градовете Перник, Сопот, Дупница, Варна, Шумен и др.

*****

ТЪРГОВЦИ В ХРАМА

Търгуваме, защото всичко мерим –

живот, любови, хляб и милостиня.

Приписахме на Дявола монетите.

Виновен да е друг, само не ние.

Измислихме си храмове и църкви,

светци, олтари, псалми, вощеници –

с надеждата, че утре, като съди,

добрият Бог ще ни прости жълтиците.

Ще ни прости, разбира се. Той знае –

с кантар си мерим даже и оковите.

От милост и Сина Си ще накара

да ни разчисти храма от търговците.

Но вътре в нас не може да разчисти.

Кантарите в сърцата ни са лични.

Забравихме, че храмът е душата ни.

А там търговците сме само ние.

* * *

Ако разплачеш птица и премажеш охлюв,

убиеш паяк в ъгъла на дом,

удариш коте, запокитиш роза,

оставиш да умре едно дърво,

забравиш песен, от дете изпята,

изхвърлиш думи, писани с любов,

иди на гроба на добър приятел.

И помълчи. Да плачеш си готов.

 

БЛАГОСЛОВЕТЕ ЮДА

Благословете Юда. Той познава

капаните на смъртната си орис,

тъгата на въжетата и хляба,

очите на човека със окови,

прегръдката по братски преди ножа,

съмнението черно подир залез,

цената на последната си кожа,

съдбата на прокълнат и помазан,

на сребърника – тихата отрова,

на верността – пределите и края.

Благослових го в стих, защото може

да ме предава и все още да ми вярва.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара