Професор Дейви от САЩ имал следната проста идея: да проучи ефекта от приема на вода върху телесното тегло. Водата не съдържа калории, следователно от нея не се пълнее. Но как можем да отслабнем от една неутрална течност? Многобройните изследвания на този блестящ учен позволяват да получим ясен отговор на този въпрос. Тя събрала две смесени групи доброволци, които били подложени на една и съща нискокалорична диета.

Разликата между двете групи била, че първата трябвало да изпива по половин литър вода на ден преди всяко хранене, докато втората – не. След една година участниците в първата група били отслабнали със 7 килограма срещу 5 от групата, в която не пили вода преди хранене. Изпиването на половин литър вода преди хранене стимулира стомашните рецептори и предизвиква усещане за ситост. Още по-интересен е фактът, че участниците, които приемали вода, продължили тази практика и след приключването на диетата и свалили по още 700 грама от теглото си.

Този безвреден опит предлага множество предимства. Постепенно, преди сядането на масата, се изгражда рефлекс. Подобен подход позволява да се избегне изкушението да посегнем към богатите на калории алкохолни напитки, които на всичкото отгоре и не ни оводняват. А пък и това е добър начин да се избегне дехидратацията през целия ден. Водата действа като естествен потискащ глада фактор и е напълно безвредна. Бих добавил, че противно на клишетата, пиенето на вода преди хранене по никакъв начин не пречи на консумирането ѝ по време на самото хранене, ако се наложи.

Също така бих искал да подчертая една малка разлика между това да се пие вода между храненията и непосредствено преди хранене. Между храненията усещането за ситост би било мимолетно, защото в следващия час водата ще е напуснала стомаха. Обратно, когато се храним, след като сме пили вода, това ни позволява да поемем щафетата. По този начин някои несмлени, но добре хидратирани храни, могат да се проявят като попивателни, което ще увеличи натиска върху стомашните рецептори и ще продължи изпращането на импулси за ситост до мозъка. Достатъчно е да наблюдаваме напоени с вода бисквити в чиния, за да разберем интереса към това явление.

Откъс от книгата на д-р Фредерик Салдман „Вашето здраве е във вашите ръце“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара