Този тип жена е навлязъл в обществото заедно с пластмасата някъде в средата на XX век. Майката на деловата майка се казва Еманципация. Характерно за нея е, че тя трябва да се реализира професионално и да направи успешна кариера – това е нейната цел в живота. Ако я попитате защо го прави, ще каже, че за да е пълноценна съпруга и майка.

Тя е родила, докато е следвала. Кога после ще има време за деца? Успех преди всичко – тя се гордее, че не е прекъснала. С много зор и най-вече с помощ от бабите тя е изгледала детето през годините на отличното си студентство. Не ученето е пречело на бебето – бебето е пречело на ученето.

Умилителна картинка:

„О, аз не мога да готвя! Вкъщи се ядат сандвичи и пържени яйца.“ Гордее се със своята заетост: „Цял ден да се занимавам да приготвя това? Предпочитам да прочета една книга.“ Всъщност тя не обича да яде (мъдрецът е казал: „Който не обича храната – не обича живота изобщо.“). Това, което й доставя истинско удоволствие, е да разговаря, да обменя мисли с интересни хора. А децата дали са й интересни? Дали се интересува от тях? „Ми че те са деца, какво интересно може да ти каже едно дете?“ Освен това те приличат повече на баща си, какъвто е мек и заплеснат, не са силни и целеустремени като нея. Тъй като тя е изключителна и велика (дава си сметка, че другите жени са глупачки), не вярва, че децата й могат да станат като нея. Което може би не е толкова зле, защото тя няма толкова високи изисквания към тях. От децата се иска да не пречат и да се оправят сами.

Начинът на общуване с децата е чрез договори

Правят се уговорки и сделки, все едно става въпрос за отношения между фирми. „Ако ти – то аз“ – тя е просто вторият баща в семейството, при това по-строгият. Деловата майка не се тревожи за детето си, те „са се разбрали“. Разбрали са се за оценките: изкарваш 6 – давам ти по 3 лв. на ден, за 5 – 2 лв., за 4 – по левче…

Същото се отнася и за приятелите, дори за миенето на чиниите вкъщи. Седят на закуска и мълчат. Тя чете вестник. „Как е в училище?“ –

„Нормално“ – „Добре“.

Самата тя като малка не е имала адекватни взаимоотношения с майка си. Тя е дъщеря на жена, която е прекарала целия си живот в обслужване на децата и мъжа си. Нейното решение е да не бъде такава – тя ще има постижения в живота, няма да е смотана домакиня, чийто най-голям успех е отглеждането на 3 деца. Винаги е била амбициозна и е знаела какво иска. Макар че е натегачка, не е връзкарка – постиженията й са плод на собствените й усилия.

Тя ражда две деца. Не че като е родила първото, й се е приискало да има още едно. Не че иска да са си приятелчета. Просто знае, че семейството се състои от баща, майка и две деца, изпълнява инструкциите както следва.

Деловата майка до такава степен

се е преселила в свой собствен свят

че не може да се разбере с децата си. Затова непрекъснато илюстрира съобщенията си – с примери от нейния си живот, защото това е единственото, което познава – мантрата винаги започва с „Аз на твоята възраст“… Защо да се затормозява с това, което мислят другите? Каква полза? Приказки, зодии, кафета, романчета, емоции – това са занимания за глупачки.

Деловата майка обича костюмчетата. На 25 години тя е изглеждала на 35. За сметка на това до 60 ще изглежда на 40 – нейното лице няма да е набраздено от изживени емоции – тя е сериозна. Единствената бръчка, която има, е между веждите. Деловата майка винаги е бързала и никога не се е спирала, когато животът е предполагал спирка – с мъжа, с децата, с приятели. Тя има планове и ги следваоще от пубертета. Какво пък – тя е една делова жена, която е прескочила младостта, за да бъде зряла, отговорна, издигната и реализирана… незаинтересована майка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара