Забележителният педиатър д-р Робърт Бъкнам и съавторът му Гари Езо са двама от водещите световни експерти по хранене и сън на бебето. В това пето преработено издание авторите осъвременяват своя революционен метод, помогнал на повече от 6 милиона родители в 50 държави по света да отгледат здрави и щастливи деца.

Книгата е нещо повече от наръчник за оцеляване през първата половин година на новороденото. Това е практическо ръководство за естествено синхронизиране на времето за хранене, времето за сън и времето за бодърстване на бебето с живота на цялото семейство. В книгата всеки родител на новородено ще открие:

  • как редът и стабилността са най-добрите съюзници на метаболизма и добрия сън на бебето и какви са предимствата на следването на биологичните особености на новороденото
  • как реагира бебето на здравословния режим и какво става при липсата на такъв
  • каква е еволюцията на концепциите за хранене и защо родителски насоченото хранене дава отлични резултати
  • как да се справи с коликите, рефлукса и други проблеми и кои са необходимите бебешки аксесоари.

Представен е един балансиран подход, който взема предвид както индивидуалния характер на детето, така и физиологичните му нужди, без това да е за сметка на майката и на цялото семейство. Философията на авторите е, че едно бебе може да расте щастливо и спокойно само ако се отглежда в добра родителска среда. Ето защо нуждите на останалата част от семейството не бива да се пренебрегват. Предложеният подход е достатъчно гъвкав и практичен, за да може всеки родител да го адаптира според темперамента на своето бебе и личната си философия за отглеждане на детето, за да изгради един добър режим. Доказателство на неговата приложимост и ефикасност са многобройните родителски отзиви в различните форуми и електронни книжарници. Книгата се радва на непрестанен интерес и активен пазар вече повече от 20 години.

Предговор

След като завърших медицина и специализацията си по акушерство и гинекология, се чувствах достатъчно информиран, за да бъда родител. За мен и съпругата ми, която беше завършила детско развитие, нямаше как родителството да е нещо трудно. Просто щяхме да правим това, което ни диктуваха нашите инстинкти. Така ли стана? Категорично не!

Скоро след раждането на първия ни син ентусиазмът и увереността ни се превърнаха в изтощение и разочарование. Съпругата ми ставаше по четири пъти на нощ, синът ни беше ужасно кисел денем. Колегите обикновено ти предлагат съвети, които не си им искал, и те бяха да храним бебето по-често, тъй като сигурно е гладно и затова плаче. Ние го хранехме денонощно, на всеки два часа. Но както разбрахме по-късно, това е било причината за проблема, а не неговото решение.

Учените могат да изпратят човек на Луната, но не могат да отговарят на най-основните проблеми на ранното родителство: как да имаме щастливо и доволно бебе, което спи по цяла нощ като останалите членове на семейството, и майка, която да не е в състояние на постоянно изтощение.

Чрез нашия общ интерес към децата и родителството жена ми и аз се запознахме с работата и постиженията на Гари и Ан Мари Езо. Техните основни и изпълнени с любов концепции за храненето на новороденото бебе буквално заличиха изброените по-горе проблеми, наред с много други. Лично съм наблюдавал новородени, отглеждани според принципите на Езо, и други, които не са отглеждани според тези принципи. Веднага си проличава кои са родителите, въоръжени с правилната информация.

Това беше една от причините, поради които преди повече от 20 години направих преход от акушерство към педиатрия и с преминаването дойдоха и медицински издържаните принципи на „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“. Тези принципи работят безотказно – не само при милионите деца, които вече са докоснати от делото на Гари и Ан Мари, но и при моите четири деца, децата на моите колеги, децата на моите приятели и на всички мои пациенти.

„Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“ внесе необходимата промяна в съветитe, които се дават на новите родители. Когато, изтощени и напълно обезкуражени, родителите идват при мен и ми разказват своите истории за безсънни нощи и нервни бебета, мога да им дам работеща рецепта, която решава проблема – връчвам им „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“.

д-р Робърт Бъкнам,

Луисвил, Колародо

Въведение

Ориентираните към бебето принципи бяха споделени за първи път през 1984 г. Сара беше първото момиченце, отгледано според тези принципи; Кени беше първото момче. И двамата растяха прекрасно на майчино мляко и с дневен режим, и двамата спяха по цяла нощ от седмата седмица. Беше толкова лесно. От приятел на приятел, от град на град, от щат на щат, от държава на държава работещото послание продължава да се разпространява. Днес вече не броим хиляди или дори десетки хиляди успешни случаи, а милиони щастливи и здрави бебета, които бяха дарени с нощен сън.

Както при предишните издания, и в това ново, преработено, издание няма списъци „Какво да правя?“ и „Какво да не правя?“. Иска ни се родителството да беше толкова лесно. Нашата по-голяма цел обаче е да помогнем да се подготви умът за невероятната задача да се отгледа дете. За нас подготвянето на ума е много по-важно от подготвянето на детската стая. На бебето ще му е все едно дали главичката му ще бъде върху дизайнерски чаршафи, или върху такива с героите на „Дисни“, все едно му е колко добре сте подготвили гардероба му или какви са аксесоарите в спалнята. За него има значение какви са вашите разбирания и убеждения, според които ще постъпвате като родители.

Според нас отглеждането на здраво и доволно бебе, което денем редува времето за спане с времето за будуване и игри, а нощем е дарено с добър сън, е твърде важно, за да бъде оставено на случайността. Този процес трябва да е ориентиран към родителите и насочван от тях. А това е постижимо, защото децата се раждат с капацитета да постигнат тези резултати и – също толкова важно – с необходимостта да ги постигнат. Нашата цел е да покажем как може да се направи това, но само след като обясним защо би трябвало да се направи.

Наясно сме, че днес е пълно с родителски теории, повечето от които се предлагат с нереалистични обещания и ненужно обременяване. При цялото това многообразие как да се ориентират младите родители кой подход е най-подходящ за тяхното семейство? Тъй като всяка родителска философия има съответния резултат, характерен само за нея, съветваме младите родители и тези, очакващи раждането на бебето си, да разгледат, преценят и решат кой подход е най-добър за тяхното семейство. Това може да стане, като се видят постигнатите резултати. Прекарайте време с роднини и приятели, които следват принципите на Ла Лече Лига или привързания родителски стил в грижите за бебето си. Наблюдавайте други, които практикуват хиперстриктния режим, и вижте и онези, които са гледали бебетата си по „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“.

При кои царят ред, мир и спокойствие? Обърнете внимание и на това какъв е бракът им, освен какви са децата им. Също дали майката е вечно изтощена? Кърми ли бебето на всеки два часа или дори по-малко? Дали таткото спи на дивана? Какъв е семейният им живот, когато бебето е на 6, 12 и 18 месеца? Дали майката е стресирана, нервна и неуверена? Дали бебето е стресирано, уморено и несигурно? Когато то стане на 9 месеца, дали родителите могат да излязат от стаята, без детето да изпадне в емоционална криза? Ние смятаме, че всяка родителска философия, включително съдържащата се в тази книга, се оценява най-добре не чрез разсъжденията или търсенето на логиката на хипотезите, а по крайните резултати. Вижте с очите си какво работи и какво не. Ще бъдете най-убедени в избора си на родителска философия, когато видите желаните резултати, постигнати от други семейства, използващи даден подход. Вижте плода и след това проследете откъде идва семето.

Разделът „Приложения“ на тази книга съдържа таблици и допълнителна информация, свързана с грижите за деца. Приложенията на една книга никога не са по-малко важни, отколкото основната ѝ част, те само имат друго предназначение. Моля, прочетете ги в реда, в който са посочени.

Нека първо направим няколко уточнения. Когато четете книгата, ще видите, че използваме предимно мъжки род, когато говорим за бебето. Това е за по-голямо удобство. Принципите, разбира се, работят също толкова добре и за момичетата. Също така ние се обръщаме директно към родителите, като използваме местоименията вие, вашето, вашите. Осъзнаваме, че не всеки читател на тази книга е родител, но повечето са, затова използваме предимно второ лице. И накрая, името на детето, което най-често се споменава в книгата, е Бебчо.

Принципите, които се съдържат в тези страници, могат да помогнат на родителите да създадат работещи стратегии, които отговарят на нуждите на техните бебета и другите членове на семейството. Тези принципи са проработили при милиони родители и когато са приложени вярно, могат да работят чудесно и за вас! Разбира се, когато имате въпроси за здравето или за това добре ли е вашето бебе, се консултирайте с вашия педиатър или семеен лекар. Приятно изкарване в пътешествието да си родител!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара