Ако четете тази статия, сигурно сте решили да се поглезите с масаж, но имайте предвид, че най-важната първа стъпка е изборът на масажист. Хората, които за първи път смятат да използват подобна услуга, трябва да са особено внимателни при избора на специалист, на когото да се доверят. Без значение дали сте решили да опитате нещо ново и различно, за да се почувствате по-добре или причината е здравословен проблем, има няколко важни въпроса, които е препоръчително да си зададете при избора на масажист.

Защо да прибегна към масаж?

Определено трябва да сте наясно с причината, преди да предприемете каквото и да било. Чувствате се уморени и гърбът ви е схванат? Преживявате тежък емоционален период и сте натрупали много стрес? Приятел ви е споделил, че масаж може да помогне? Спортувате редовно за удоволствие и тонус, но не се възстановявате качествено? Или пък имате заболяване, което изисква масаж и физиотерапия?

Това са само няколко възможни причини, но е много важно да си дадете ясна сметка защо искате да отидете на масаж и на какви резултати се надявате. От значение е, защото има различни видове масажи и техники, които са приложими и полезни само при определени обстоятелства. Добрите масажисти обикновени са преминали курс на обучение за различни типове масажи и техники, а от вас се очаква да споделите с масажиста какви са вашите индивидуални нужди и цели. Например, ако имате травма, която искате да лекувате с масаж, е добре да се обърнете към специалист по физикална терапия и рехабилитация, като, разбира се, първо се консултирате с лекар.

Кои са основните видове масажни техники?

След като сте наясно защо имате нужда от масаж, е време да се запознаете с някои от множеството техники, които се използват. Масажистите преминават обучения по различните видове процедури и могат да ви препоръчат най-подходящата, след като обсъдите вашето състояние с тях. Определено обаче ще ви е от полза да научите малко повече за основните видове масаж предварително. Сред тях са шведски масаж, ароматерапия, масаж с горещи камъни, дълбок масаж на тъканите, масаж на краката, масаж за бременни, тайландски масаж, шиацу масаж, масаж на гърба, спортен масаж и т.н. Ако сте наясно с особеностите на различните типове масаж, изборът на масажист ще е много по-лесен, тъй като и те самите обикновено се специализират в определена терапия.

Нека започнем с шведския масаж. Това е релаксираща терапия, която е подходящ избор, ако досега не сте се подлагали на масаж. Техниката се препоръчва на клиенти, които имат нужда просто да се отпуснат и да освободят напрежението. Почти всички масажисти са добре запознати с шведския масаж и могат да предложат тази услуга.

Друга успокояваща техника е ароматерапията, в която се използват етерични масла с релаксиращ или енергизиращ ефект за подобряване общия тонус на тялото и гарантиране на приятно изживяване по време на масажа и добро настроение след него. Ако преживявате емоционална криза или сте под стрес, ароматерапията е масажът, с който да се поглезите.

В случай че изпитвате болки в тялото или дискомфорт в определена област, дълбокият масаж на тъканите е една страхотна възможност за вас. Той дава положителни резултати при хронично мускулно напрежение, проблеми със стойката на тялото, възстановяване след наранявания и т.н. Важно е да се отбележи, че често след процедурата може да се чувствате схванати в продължение на ден или два. Веднага щом неприятното усещане отмине, обаче, ще почувствате истинския ефект на дълбокия масаж – напрежението в мускулите е по-слабо, а тялото ви е като ново. Според редица научни изследвания само една процедура дълбок масаж на тъканите повлиява положително всички процеси в тялото. При подобни ситуации на дискомфорт могат да помогнат и техниките, въздействащи на определени групи мускули.

Що се отнася до спортния масаж, той се прилага на хора, които са физически активни, но не задължително професионални спортисти. Тази техника е популярна и сред онези, които спортуват редовно за здраве и добро настроение. Както може би предполагате, основният ефект от спортния масаж не е релаксация, а по-скоро превенция и лечение на спортни травми. Освен това много активно спортуващи редовно ходят на масаж за подобряване на спортните си резултати.

В действителност добрият масажист трябва да бъде достатъчно квалифициран и образован, за да може да ви насочи към правилната за вас процедура в зависимост от оплакванията и желанията ви. И все пак, за да разпознаете добрия специалист, е необходимо вие самите да имате обща представа за различните стилове масаж.

Вкъщи или в студио?

На следващ етап предстои да помислите къде предпочитате да се подложите  на процедурата. Възможностите са няколко – може да повикате масажист вкъщи, ако вашият дом е вашата крепост и само там се отпускате качествено. Психологическата нагласа е от ключово значение, за да се доверите на масажиста, който сте избрали, да изпитате наслада от масажа и да получите възможно най-добрите резултати след процедурата. Втората възможност, която се предпочита по-често, е посещение на масажно студио или спа. Предимството на този вариант е, че отивате на специално оборудвано място, обстановката е спокойна и релаксираща, има тиха музика, приятен аромат и специфично усещане. По този начин ходенето на масаж и събитията преди самата процедура се превръщат в ритуал, който ви предразполага. Всъщност мястото до голяма степен определя дали това е точният масажист за вас. Представете си масажно студио, където се чувствате напрегнати, а обстановката е мрачна и потискаща – безспорно това не е правилното място. Когато посетите студиото на точния масажист, ще почувствате спокойствие и доверие, че сте в ръцете на истински професионалист, който се е погрижил за комфорта на своите клиенти и знае много добре от какво се нуждаят те.

Кой ще ми препоръча добър масажист?

Най-лесно ще се насочите към определен масажист с препоръка от приятел, познат или роднина. По този начин ще получите обратна връзка от клиент, който вече е преминал през процедурата и е изградил лични впечатления. Най-хубавото е, че можете да зададете всякакви въпроси на вашите близки, без да се притеснявате. Например каква е квалификацията на съответния масажист, в коя област се е специализирал, как се отнася с клиентите по време на процедурата, каква е цената, какъв е ефектът от масажите и т.н.

В случай, че имате здравословен проблем или спортна травма, които налагат посещение при масажист, най-напред обсъдете ситуацията с вашия личен лекар. При подобни оплаквания най-достоверният източник на информация е специалист, който е запознат със състоянието ви.

Не на последно място, можете да поровите в Интернет (например в studio24.bg) за масажни студиа в удобни за вас локации, да се запознаете с предлаганите услуги и цени, както и да проведете предварителен телефонен разговор с масажиста.

Мъж или жена масажист да избера?

Това е деликатен въпрос, който е добре да обмислите още от самото начало. Ако сте жена, е възможно да се притеснявате от масажист от мъжки пол. В действителност повечето жени предпочитат масажистка, а това важи и за мъжете. И все пак добрият професионалист, без значение дали е от мъжки или женски пол, няма да ви накара да се чувствате неудобно. Но преценете в каква ситуация ще се чувствате възможно най-спокойни, за да се насладите на процедурата.

Да споделя ли какво ме тревожи?

Тук стигаме до един много важен момент в търсенето на добър масажист – комуникацията. Тя трябва да върви гладко и спокойно. Подходящият за вас масажист ще ви изслуша спокойно и ще обсъди с вас всички притеснения, които имате преди, по време и след самата процедура. Повярвайте, от голямо значение е дали се чувствате предразположени да говорите открито с масажиста си. Например по време на масаж усещате, че натискът, който масажистът прилага, е твърде силен или слаб. Бъдете открити и споделете за своето усещане на масажиста. Понякога лекият дискомфорт по време на масаж може да бъде полезен за добрия тонус на мускулите и тъканите, но ако натискът е твърде силен, може да има обратен ефект и да се почувствате по-напрегнати и схванати отпреди.

И все пак – цената?

Преди да се запътите бодро и смело към масажното студио или да уговорите посещение на масажист вкъщи, уверете се, че сте обсъдили цената. С други думи, поинтересувайте се от тарифата, на която работи масажистът за конкретната техника, от която имате нужда. Не забравяйте да попитате и за какво времетраене на масажа важи съответната такса. Ако имате желание да посетите масажното студио повече от веднъж, попитайте и за специални промоции, които включват пакет от посещения на преференциални цени.

Преди и след масажа

Добрите професионалисти се грижат за своите клиенти както преди масажа, така и след това. Един особен момент е началото на масажа, когато определена част от тялото ви трябва да бъде покрита с хавлия. Квалифицираният и опитен масажист знае как да започне масажа, без да се почувствате неловко или неудобно. Той би трябвало да се поинтересува също така как се чувствате след процедурата, както и да ви даде насоки за подходяща грижа за тялото в ежедневието ви. Ако изградите връзка със своя масажист, той ще ви препоръча различни продукти, които да използвате, или техники, с които бихте могли сами да подобрите тонуса на тялото си.

Финални щрихи

Ако сте изпълнили всичко, за което стана дума и вече сте готови за своя масаж, не забравяйте някои на пръв поглед незначителни подробности. Например в какви дрехи ще се чувствате удобно, както и дали да вземете със себе си избрани лични принадлежности. Освен това, ако масажът се налага вследствие на травма или сериозен здравословен проблем, препоръчително е при посещение на масажист за първи път да представите медицински документи, които описват вашето състояние. Добрият масажист следва да вземе предвид тази информация при назначаването на процедурите, както и по време на самия масаж.

В крайна сметка масажите са изключително полезен алтернативен метод за справяне със стреса, болките, травмите и други здравословни и психически проблеми. Изборът ви на масажист не бива да е прибързан и неосведомен, но недейте и да се страхувате. Просто опитайте. Ако следвате тези насоки, със сигурност няма да останете разочаровани.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара