На Световния конгрес по естетична медицина в Монако, който завърши неотдавна, новата тенденция, която бе представена, всъщност назрява от доста време – цялостно моделиране на лицето. Дори когато се правят рутинни процедури като уголемяване и хидратиране на устни, това отново трябва да бъде съобразено с пропорциите и общото излъчване, каза дерматологът д-р Ана Пейкова.

Естетиката навлезе в нов етап от развитието си – всичко вече е медицинско обосновано. Има много учебници, специализирана литература, които показват точно в кой слой на кожата да се постави хиалуронова киселина, точно какво количество да се използва. Лекарят трябва да познава отлично структурата на лицето и не само анатомията на мускулите, но и анатомията на костта, на мастните депа, разположението на кръвоносните съдове, защото усложненията могат да бъдат сериозни. Естетиката е медицина и трябва да се доверявате само на лекари с добра квалификация и опит, разказа още д-р Пейкова.

И добави: „Д-р Маурицио де Майо е водеща фигура в естетичната медицина. На всеки конгрес той представя по нещо иновативно и революционно. Тази година това бе т.нар. миомодулация. Според неговите научни проучвания, инжектирането на филър под и върху мускула повлиява неговото съкращаване и от там неговата експресия. В зависимост от зоната на поставяне, постигаме различен   ефект. Могат да се повдигат ъгълчетата на устните, веждите, структурите на долната част на лицето… то вече се разглежда като едно емоционално послание. Когато инжектираме хиалуронова киселина, премоделираме изражението на лицето – изчезват умората, сърдитите бръчки…

И тази година бе отделено голямо внимание на страничните ефекти. На мен най-силно впечатление ми направи неоперативната трансформация на носа –  чрез инжектиране на хиалуронова киселина във върха, в основата и в ноздрите може да се промени формата му, да стане чип, по-широк.  Тук трябва да се работи изключително прецизно, защото съдовете на носа са свързани със съдовете на окото и мозъка. Има регистрирани случаи на ослепяване от неправилното поставяне в тази зона.

Внимавайте! Хиалуроновата киселина е много по-сложна и с повече странични ефекти, отколкото ботулиновия токсин.  Срокът на ботокса е 4 месеца, след което напълно се разгражда и последствията от него изчезват. Докато некрозата, която се получава в следствие запушване на кръвоносен съд, може да има трагични последствия.

Хиалуронова киселина се прилага повече от 20 години  и досега няма изнесени данни, че уврежда здравето. Но при хора със сериозни автоимунни заболявания или с тежки форми на онкологични заболявания не трябва да се прибягва до такива интервенции.

При желаещите да се подмладяват над 60-годишна възраст  миомодулацията повлиява на мускула и го лифтира и това е надеждното средство при хора с отпусната кожа, при които не може да се прилага ботокс. Тук обаче се изискват огромни познания на кой слой да се постави хиалуроновата киселина.

В Монако ни показаха цял набор от техники за инжектирането й: под и над мускула, в отделните зони, комбинация на различно концентрирани хиалуронови киселини, защото когато имаме стапяне на костта, за да постигнем възвръщането й, трябва да се прилагат много плътни филъри.  Беше представен нов филър, който е с костно заместване и има изключителен ефект при модулиране на брадичка и повдигане и лифтиране на долната част на лицето. И тук пропорциите са строго фиксирани за съотношение между горната и долната устна, ъгълът между носа и брадичката. Така естетичната медицина помага на хора с асиметрия или увреди в следствие различни заболявания. Изследвания показват, че естетичните процедури влияят положително върху здравето на хората.

Приложението на ботулинов токсин при белези от акне беше интересна и изненадваща за мен процедура. Това е нова и неразработена терапия, но дава надежда за хората с дълбоки лезии по лицето. Ботоксът релаксира мускулните влакна, прилага се като вид мезотерапия и по този начин се изглаждат белезите.

Според мен, при това издание на конгреса имаше по-малко машини за извайване на тялото, наблягаше се на козметиката и на апаратура за лице. Девизът беше Less Is Better Than More. Показваха известни личности – футболисти, певци, артисти, които са прекалили с естетичните процедури или са попаднали на недостатъчно добър лекар –  като пример как не трябва да се прави. Изводът е, че човек трябва да изглежда естествен.

В този смисъл основното, на което се наблягаше на конгреса е, че е по-добре да се сложи по-малко количество, да се добави след време, отколкото да се прави корекция след това. Хиалуроновата киселина, ако е в повече, може да се разгради, но това е рисково, защото се вкарва ензим, който разгражда не само инжектираната, но и собствената ви хиалуронова киселина.

Всеки лекар, който работи с нея, задължително трябва да има хиалуронидаза в хладилника си, за да реагира спешно, ако се запуши кръвоносен съд. В този случай първите 24 часа са много важни. Ако се сложи прекомерно количество хиалуронова киселина в дадена зона и се запуши съд, болката е много силна и мястото побелява. Тогава не бива да се слага лед, а да се постави топъл компрес.

Когато се сложи прекалено голямо количество хиалуронова киселина всички структури на лицето се притискат и започват да страдат, защото тя поема водата и хората изглеждат като понички или риба-балон. По тези причини е важно да се слага поетапно, на отделни зони и лекарят да има квалификация, защото в един момент кожните структури започват да пропадат.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара