За повечето от нас лятото е най-приятният сезон. Свързваме го със слънцето, плажа, морето, приятния златист загар. Същият този загар, който може да причини доста щети на нашата кожа. Не може да не ви се е случвало поне веднъж да заспите на плажа и да се събудите адски червена, че дори подпухнала от слънчевите лъчи! Лошо си изгоряла и бързаш да се намажеш с кисело мляко, защото това е един от най-разпространените бабини съвети за намаляване на болката от изгарянето. Но последствията остават. След като кожата се успокои,  много често зачервяванията се превръщат в тъмни петна, които в медицината се наричат „пигментации“. И сега какво? Попитахме дерматолозите д-р Олеся Велинова от център по естетика Persona и д-р Дончо Етугов от дерматологична клиника Este Derm:

MichaelaSamplesWednesdayHairRemoval-8

Пигментациите представляват натрупване на пигмента мелалин в клетките, като целта е меланинът да предпази клетката от UV лъчите. Но някои клетки трупат прекалено много меланин и това прави кожата на петна. Има различни видове пигментации, в зависимост от произхода им. Някои се появяват вследствие на хормонален дисбаланс. Най-често жените страдат от този проблем, заради типично женските полови хормони естроген и прогестерон. По време и след бременност се образуват пигментни петна по лицето, корема, горната устна.

Други петна са просто плод на генетичния ни код. Например, русите и рижите хора със светли кожи много често имат лунички по скулите, челото, носа, които особено лятото се засилват от слънчевите лъчи. Солариумите, както и честата употреба на агресивни избелващи вещества, също са причина за образуването на петна по кожата.

Как да се излекуваме?

Методите за лечение са много в зависимост от вида на петната и техния произход. Но най-напред мланоцитите (клетките, които произвеждат меланин) трябва да бъдат накарани да спрат да произвеждат пигмент. За целта се използват блокиращи продукти, които се вкарват в кожата чрез мезотерапия, казва д-р Етугов. След това се преминава към лечение за заличаване на вече образуваните петна.

Лечението на по-тежки пигментации е най-често лазерно. Най-мощните лазери са V-Beam Perfect, което е израелско изобретение, както и Gentle Lase Pro, което пък е американска разработка. Принципът на действие и на двата лазера е подобен. Те произвеждат импулс, който прониква в кожата и изгаря пигментиралата клетка. По този начин тя се унищожава завинаги. Ако не е била захранена с кръвоносни съдове, то пигментацията няма да се появи отново. Терапията е болезнена, има възстановителен период, но пък крайният резултат си заслужава напълно. Лазерното лечение е един от най-успешните и модерни методи за заличаване на сериозни пигментации, казват дерматолозите. За наше успокоение лазерите V-Beam Perfecta и Gentle Lase Pro се намират и в България в елитните клиники по дерматология.

making-a-face-340281_960_720

Когато целим просто да изравним тена след лятото, то решението е лесно, че дори и приятно. Терапията е HydraFacial – Britenol. Тя представлява отстраняване на повърхностния слой на кожата, подобно на пилинг, но чрез специални серуми. Сред съставките на серумите са алфа-арбутин, екстракт от конски кестен и мечо грозде, арника, зелен чай и стабилизирана формула на витамин С, които са силно избелващи продукти. Подхранват кожата, избелват я и придават изключително равен тен като след нанасяне на фон дьо тен. „В комбинация с терапията за петна Intraceuticals Opulence, ефектът ще бъде още по-бистър и равен тен“, казва д-р Велинова. Сред съставките на Intraceuticals Opulence е редкият и много ценен екстракт от жълт лапад, считан за най-мощното избелващо средство. Индианците са го ползвали векове наред с тази цел.

И все пак колкото и модерни решения за заличаване на петна да измислят инженерите и лекарите, най-важното е превенцията. Така че внимавайте със слънцето, защото вече знаете колко е лошо да изгориш.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара