Майката има решаваща роля за нивото на интелигентност на детето.

child-1073638_960_720

След като анализирали отношението на група майки към техните деца 7 години, учени от Вашингтонския университет установили, че здравата емоционална връзка между майка и дете е изключително важна за растежа на някои части от неговия мозък.

Децата, чиито емоционални и интелектуални нужди били задоволени от майките им, на 13-годишна възраст имали с 10% по-голям хипоталамус от връстниците с емоционално дистанцирани майки. Хипоталамусът е частта от мозъка, която отговаря за паметта, ученето и реакцията към стрес.

Силната връзка с майката дава на детето й чувство за сигурност, което му позволява да изучава света с увереност, че е способно да разреши различни проблеми и да достигне пълния си потенциал. Дори генетиката подкрепя ролята на майката в израстването на малчуганите.

Учени от Глазгоу провели проучване сред 12 686 младежи на възраст между 14 и 22 години няколко години и заключили, че интелигентността им може до голяма степен да бъде предвидена генетично. По-вероятно е гените на интелигентността да бъдат предадени на детето от майката, защото ги пренася X-хромозомата, а жените разполагат с две такива за разлика от мъжете.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара