Маските са важен дял в козметичната практика, Те се нанасят върху кожата в различно дебел слой, с различна температура и за определено време въздействат върху нея.

Според състава на активните си вещества маските оказват различно въздействие; изопват кожата, подобряват кръвообращението, стимулират клетъчната функция, доставят важни хранителни и градивни вещества, почистват, изсушават, омазняват, охлаждат, овлажняват или лекуват.

Като материал за маски на първо място служат продукти от домакинския шкаф и хладилника: зеленчуци и сокове от тях, плодове и плодови сокове, мляко и млечни продукти, растителни мазнини, яйца, мед, трици.

При мазна и нечиста кожа поставяме почистващо-обезмазняващи и изсушаващи маски: от извара със ситно нарязани и запарени копър и магданоз; от каолин (бяла глина, хума) с мляко и мед; от каолин със запарка (чай) от лайка, маточина, градински чай; от извара с краставичен сок; от кисело мляко с доматен сок, краставичен сок и трици; бирена мая и вода (мая на прах); каолин и сяра, каолин и камфор.

При чувствителна кожа се препоръчват маски от: брашно, ленено семе и вода (оставя се да набъбне и се нанася хладка), от извара и растително масло (бадемово, зехтин), от сварени и смачкани с прясно мляко картофи или растително масло (нанася се топла), от бадемови трици или брашно с чай от лайка.              1

При нормална кожа добре действат маските от: бадемово брашно или трици, сметана с няколко капки лимонов сок,  листа от зелена салата, запарени с горещ зехтин и малко лимонов сок, след като изстинат. Нормалната кожа реагира добре и на маски от: сметана, извара и ситно настъргана краставица; от сметана и извара; жълтък и малко мед; от  сметана, извара и ягоди; от несварено мляко, брашно и боракс; от черен (ръжен) хляб, смачкан на каша с мляко. Тези маски могат да се приложат и при суха кожа.

При сухи кожи са подходящи маски от растителни масла (рициново, бадемово и др.) с жълтък. Полезни са и маските от сметана и квас; сметана и жълтък; сметана и бирена мая.

При широки пори се използват маски от каолин със ситно настъргани моркови и няколко капки лимон;.от кисело мляко; моркови, настъргана краставица; мед и каолин; от каолин с извара; сок от моркови.

При сбръчкана кожа се използват маски от: два смачкани домата, една лъжица сметана, малко боракс и овесено брашно или овесени трици, смесени с чай от копър и малко зехтин, като се оставят да набъбнат.

Когато кожата е с черни точки или е повяхнала, процедурата е по-сложна. Най-напред лицето се намазва с растително масло. Разтварят се две лъжици морска сол и малко топла вода и с навлажнени в нея пръсти лицето се разтрива с кръгообразни движения. След това върху него се поставя кърпа, натопена в същата вода и изстискана. На края лицето се избърсва със суха кърпа, без до се мие.

Може да се направи и маска, като се използва по чаена лъжичка оцет и глицерин, смесени със супена лъжица талк. Лицето се измива от тази маска, когато се усети неприятно щипане. При кожа с посочените по-горе недостатъци добре действа и хормонова маска от една ампула „естрадиол“, намазан по бръчките. След това върху лицето се поставят горещи компресил

Някои важни правила

Предварително почистете добре лицето. Не забравяйте и кожата на врата. Косата приберете с кърпа, очите покрийте с тампон, натопен в борова вода.

За да засилите действието на маската, направете предварително парна баня или поставете на лицето горещи компреси. Маската не бива да е много рядка, за да не потича по лицето. Тя се нанася с пръсти, с шпатула или четчица. Горещите маски възбуждат, студените успокояват.

Маските, приготвени от трици, брашна, каолин и други прахообразни вещества се държат върху лицето до 20 минути, а мазните – до 1 час Когато изтече времето, покрийте лицето с влажна кърпа, за да омекне маската, избършете с влажен тампон и изплакнете лицето с хладка вода. Мазните маски измивайте с топла вода. Накрая намажете лицето с хранителен крем.

Стаята трябва да е приятно топла, тялото да е покрито с одеяло, краката да са поставени по-високо от тялото.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара