Когато японският архитект Терунобу Фуджимори приема предложението да създаде временен параклис за 16-ото архитектулно биенале във Венеция, той веднага се заема с идеята за пресъздаване на единственото задължително изискване, а именно присъствието на кръста. Фуджимори се връща в спомените си към няколко силно впечатлили го кръста от различни места по света. След посещението си на хълма Голгота в Ерусалим той взима решението да вдигне кръста директно от земята. „Нека цветята, свещите и Библията да бъдат поставени директно на земята. Така човек ще може да се приближи до случилото се там преди две хиляди години“, обяснява той. И все пак, за да е напълно ясно, че става въпрос за кръста, на който е бил разпънат Христос, той го украсява с елементи от златни листа.

снимки Alessandra Chemollo

Терунобу Фуджимори е сред десетте световни архитекти, избрани да участват в Павилиона на ватиканските параклиси, първото участие на Ватикана в Архитектурното биенале във Венеция, което остава отворено до 25 ноември 2018 г. Проектът за ефимерните параклиси, построени на остров Сан Джорджо Маджоре, е под ръководството на проф. Франческо Дал Ко. Той се вдъхновява от Woodland Chapel, построен през 1920 г. от известния архитект Гунар Асплунд в Woodland Cemetery в Стокхолм. Въвеждаща изложба илюстрира създаването на този параклис чрез оригиналните скици.

Параклисът като място за ориентация, среща, медитация, превръща разходката в гората на единия край на острова в подобие на синтезиран духовен поклоннически маршрут.

Norman Foster (Великобритания)

Изборът на архитекти е воден от желанието за максимално разнообразие по отношение изразните им средства, както и от общия за всички тях интерес към експериментирането. Така във ватиканския Павилион се събират архитекти от различни поколения от Европа, Австралия, Япония, САЩ и Южна Америка, сред които Норман Фостър, Рикардо Флорес, Смилян Радич, Франческо Челини. На авторите е предоставена пълна свобода на изразяване, без изискване да се придържат към традиционно разпознаваемите правила, свързани с параклисите. А  обединяващо между тях е единствено наличието на олтар и аналой.

Electaarchitettura публикува каталога към изложбата.

Javier Corvalàn (Парагвай)

Andrew Berman (САЩ) 

 Francesco Cellini (Италия)

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара