Захарта е наркотикът на XXI век. Казват, че тя е толкова пристрастяваща, колкото и наркотиците… Но наистина ли е така?

Термините „захарна пристрастеност“ и „захарна абстиненция“ може би ви звучат прекалено, но всъщност това са реални състояния на човешкия мозък и организъм.

Да кажем „не“ на шоколада, сладоледа и всички други сладки лакомства, може да бъде по-трудно и потискащо, отколкото изглежда на пръв поглед.

Ако искате да научите всичко за пристрастяването към захарта и какво да правите, ако се опитвате да се откажете от сладкото, то прочетете тази статия докрай. В нея ще споделя с вас:

 • Какво представлява захарната абстиненция?
 • Кои фактори влияят върху пристрастяването?
 • Какви симптоми може да изпитате след отказване от захарта?
 • Как да се справите с тези симптоми възможно най-лесно?

Какво е захарна абстиненция?

Според Wikipedia абстиненцията е психическо и физическо състояние, при което зависимото лице е лишено от веществото, към което е пристрастено, и изпитва силно желание да си го набави.

Храната се определя като „естествена награда“. За да можем да оцелеем като вид, ние изпитваме удоволствие, когато правим жизненоважни неща като хранене, секс и други. Това от своя страна предполага тези действия да се повтарят многократно.

Дори и най-рационалните и спокойни хора се борят с емоциите и поведението си, когато се наложи да се лишат от нещо пристрастяващо.

А отказването от захарта е наистина трудно. Когато ядеш нещо, което ти харесва, но знаеш, че е вредно и трябва да го спреш, предизвикателството е огромно.

Във връзка с това захарта има някои уникални свойства, които я правят толкова пристрастяваща:

 • Приемането на захар стимулира освобождаването на допамин в мозъка, по подобен начин, по който го правят наркотиците. Допаминът е невротрансмитер (познат още като „хормона на зависимостите“), който регулира пристрастяванията и създава чувство на незабавно удовлетворение. Същият този хормон се отделя при употреба на наркотици, алкохол, след секс, шопинг и всяко друго пристрастяващо поведение.
 • Ако консумирате захарни изделия често и в големи количества, чувствителността на допаминовите рецептори в мозъка намалява. Това означава, че се нуждаете от още повече сладко, за да активирате тези рецептори и да изпитате отново чувството на удовлетвореност.

Кои фактори влияят върху процеса на пристрастяване?

Има три основни фактора, които влияят върху това колко силно сте пристрастени към захарта. Те са:

Продължителност

Най-вероятно до момента сте консумирали захар през по-голямата част от живота си. Това оказва сериозно влияние върху пристрастеността ви, защото организмът ви отдавна е привикнал към нея. Колкото по-дълго време сте консумирали сладко, толкова по-трудно ще ви е в последствие да се откажете от него.

Количество

Колко точно захар и захарни изделия приемате на ден? Колкото повече хапвате, толкова по-трудно ще ви е да ги откажете.

Според данни на Националния център за опазване на общественото здраве (НЦОЗА) българите средно консумираме около 100 грама захар всеки ден (при положение, че нормата е 25 грама дневно). Това се равнява на 36 кг захар годишно! Имайте предвид, че само допреди 1 век употребата на този продукт у нас се е свеждала до едва 2 кг на година (с 34 кг по-малко)!

Така че внимавайте! Не започвайте деня си със зърнени закуски, съдържащи захар, защото след това се предполага, че ще подсладите и кафето си, ще хапнете някой кроасан или поничка и ще добавите към тях подсладена газирана напитка… И преди да сте се усетили консумацията ви на захар ще е скочила много над нормата.

Индивидуална психология

Някои хора се поддават по-лесно на изкушения и зависимости, което ги прави по-чувствителни към пристрастяване. Това зависи от различни фактори като:

 • Наследственост – гените оказват голяма роля в пристрастяванията. Например, установено е, че 60% от алкохолиците имат други алкохолици в рода си.
 • Социална среда – ако всички около вас консумират големи количества захар, ще ви е по-трудно да се откажете.
 • Психични проблеми – ако страдате от тревожност или депресия, шансът да развиете зависимост към захарта е по-голям.

Кои са 11-те симптома при спиране на захарта?

Повечето от вас няма да изпитат всички тези 11 симптома, които ще изброя (по-вероятно е да изпитате 3 или 4 от тях), но е добре да сте наясно какво може да очаквате. Ето ги и тях:

Неконтролируем глад за сладко

Най-очевидното, разбира се. Въпреки това, ако останете дисциплинирани и силни, в крайна сметка ще стигнете до момента, в който гладът ще отшуми.

Липса на енергия

Захарта е прост въглехидрат, който носи леснодостъпна енергия за мозъка. За съжаление, ако организмът ви е привикнал към нея, той ще очаква да му дадете „бързо гориво“. Така че първоначално, докато тялото се приспособи, е нормално да се чувствате отпаднали.

Безпокойство и тревожност

Вече знаете, че приемът на захар води до скок в нивата на допамин. Когато спрете да си доставяте мигновено удоволствие чрез сладки храни, нивата на допамин временно ще се понижат, което може да доведе до чувство на тревожност.

Виене на свят и замаяност

При по-тежките случаи има оплаквания от световъртеж. Това, разбира се, се случва само на най-чувствителните хора. По-голямата част от отказващите се не чувстват замаяност.

Импулсивно поведение

Този аспект на пристрастяването ви е добре известен, ако сте опитвали да се откажете от алкохола или цигарите. Отказването от захарта може да има подобен ефект върху самоконтрола.

Безсъние

Липсата на нещо, към което сте привикнали, може да се отрази на съня ви – възможно е да ви се приспи в необичайни часове или пък да не можете да заспите в късните часове.

Депресия

При определени обстоятелства е възможно да изпаднете във временно депресивно състояние при отказване на сладкото. Самият факт, че нещо, което ви е доставяло удоволствие (макар и изкуствено такова), вече го няма, е достатъчен.

Главоболие

Това може да се дължи на напрежението, което изпитвате, докато се опитвате да надмогнете себе си и да не посягате към захарните изделия, или на самото адаптиране на метаболизма.

Отегчение

За някои от нас десертите са се превърнали в „заслужена награда“ – когато те вече не присъстват в менюто ви, може да се появи усещане за скука (поне през първите дни).

Гняв и раздразнителност

Ако спрете сладкото изведнъж, може да станете дори раздразнителни. Определено не е приятно всичко и всеки да ви дразни без причина, но това състояние също отшумява сравнително бързо – до няколко седмици.

Промяна в теглото

Повечето хора забелязват, че отслабват, след като спрат захарта – и това е повече от нормално. Няма хранителен режим, който да толерира прекомерната консумация на захар.

Други вторични симптоми, които може да забележите, са мускулни болки, гадене, втрисания, обилно изпотяване и странни сънища.

Колко време е нужно, за да отшумят тези симптоми? Някой хора изобщо не усещат, че преминават през абстинентен период, други го преодоляват в рамките на няколко дни, а на трети им е нужен цял месец, за да се почувстват отново нормално.

Важно: Не бива мисълта за всички тези симптоми да ви спира и отказва. Още веднъж – не забравяйте, че те са строго индивидуални и вероятността да изпитате всички е нищожна.

Как да се справите със симптомите възможно най-лесно?

Ще започна с това, че ако до момента сте консумирали големи количества захар, може би не е добра идея да спрете изведнъж.

Това може да предизвика тежки симптоми. Вместо това намалете сладкото плавно – постепенната адаптация ще се възприеме по-леко от организма ви.

Другите ми съвети се фокусират основно върху воденето на по-здравословен начин на живот. Следвайте тези стъпки и ще се почувствате по-добре:

Опитайте се да си осигурите добър сън

Липсата на сън може единствено да влоши симптомите на абстиненция и раздразнителност. Научете кои са правилата за отличен сън тук.

Пийте много вода

Освен че водата ви хидратира и помага за изчистването на токсините, тя помага за регулирането на апетита. Така ще ви е по-лесно да контролирате глада за сладко. Набавяйте си минимум 2 литра вода на ден. Повече съвети за приема на течности ще намерите тук.

Тренирайте редовно

Това ще ангажира съзнанието ви с по-полезна дейност, ще ви зареди с енергия и ще ви накара да се чувствате по-спокойни. Нивата на допамин по време на тренировка също се повишават, но този път по здравословен начин!

Приемайте витамини и минерали

Осигурете си достатъчно витамин C, хром и магнезий. Ако се чудите в кои храни точно се съдържат тези витамини и всичко това ви се струва много сложно, приемайте ги под формата на хранителни добавки.

Изчистете шкафовете си от захарни изделия

Не си давайте сами поводи за изкушение. За да ви е по-лесно, изчистете шкафовете си от всичко, към което е възможно да посегнете в момент на слабост. На мястото на вредната храна си набавете здравословна такава.

Бонус съвет: Все пак не залитайте в крайности. Не правете живота си по-сложен, отколкото е необходимо. След като минат 6-8 седмици, ще сте надмогнали глада за сладко и ще можете да си позволявате от време на време. Ако сте на гости и ви предложат домашен десерт, опитайте го или дори изяжте цялото парче. Само помнете, че това трябва да е по специални случаи, а не всеки ден. Няма да ви стане нищо от 1 парче торта, стига да не ви се превръща отново в навик.

Нужно ли е изобщо да се откажете от захарта?

Жена, която се чуди

И ако все още се чудите дали всички тези усилия си заслужават, ще споделя само част от скритите вреди, които прекомерната консумация на захар може да ви нанесе:

 •  Захарта увеличава риска от рак
 •  Захарта засилва възпалителните процеси в тялото
 •  Захарта увеличава риска от сърдечносъдови заболявания
 •  Захарта не съдържа витамини и минерали
 •  Захарта може да причини инсулинова резистентност – първата крачка към диабет
 • Поради въздействието й върху мозъка и хормоналния баланс, прекомерният прием на захар води до затлъстяване

В заключение

Както виждате, неслучайно сладките храни са толкова пристрастяващи. Надявам се, че съм ви бил полезен с информацията и съветите, които споделих с вас.

Процесът на отказване не е лесен, но повярвайте ми – струва си! Никога не е късно да се насочите към един по-здравословен начин на живот. Заслужава си да поставите здравето си на първо място.

Източник – Страхил Иванов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара