Д-р Дончо Етугов е главен асистент към Катедрата по дерматология и венерология на  Медицинския университет – София. Специализирал е обща дерматология в университетската болница „Сейнт Луи” в Париж, оперативна дерматология и болести на вените на долните крайници във „Фридрих Шилер Университет” в Йена – Германия, а също в Рим и Атина. Член е на Българското дерматологично дружество. От 2015 г. година откри собствена клиника за естетична  и специализирана дерматология Este Derm.

12565609_1124524977599895_4266468682288816981_n

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Нещо повече, тя често е огледало на вътрешното състояние на организма. Ето защо грижата за нея не трябва да отстъпва по важност пред грижата за здравето на който и да било друг орган в тялото. Когато говорим за детоксикация на тялото, трябва да обърнем специално внимание на детоксикиращите методи, които се отрязват най-добре и на кожата.

На първо място бих поставил активното движение.

Чрез спорт се изгарят много мазнини, а това заедно с обилното потене помага за изхвърлянето на голяма част от вече натрупаните токсини в тялото. Активното движение помага за ускоряването на метаболизма, като по този начин организмът задържа по-малко токсини. Резултатът неминуемо ще се отрази и на кожата, която ще стане по-бистра и свежа.

Масажите – дрениращи и антицелулитни,

са също прекрасно средство, с което помагаме на организма да изхвърли задържаните токсини, особено през зимата. Масажът ускорява метаболизма на клетката, дренира я, като по този начин й помага да се освободи от вредните вещества. Освен че помагат за пречистването, те оформят и скулптурират тялото. Помагат и за намаляването на целулита.

В комбинация с масажите бих препоръчал и някои

апаратни процедури,

които ще помогнат много за по-бързото намаляване на обиколките, за скулптурирането на тялото, редуцирането на локалните мастни натрупвания и подобряването текстурата на кожата. Например –  криолиполизата. Един метод, който чрез замразяване на определени мастни киселини в клетката, редуцира с до 50% локалните мастни натрупвания. Процедурата помага от организма да бъдат изхвърлени вредните мазнини посредством лимфата и черния дроб. Препоръчително е да се прилага веднъж месечно в рамките на 3 месеца.

VENUS-CONCEPT-4655_v3

Радиочестотата и пулсиращото магнитно поле  на Venus Legacy е друг вид апаратна терапия, която бих препоръчал в комбинация с останалите методи за детоксикация. При тази процедура мастните клетки се дренират и „изцеждат“, което води до значително редуциране на целулита, обиколките се намаляват, а текстурата на кожата се подобрява. Като пример мога да  дам един интересен случай от последните два месеца. Дама, при която започнахме процедури с апарата Venus Legacy за редукция обиколката на корем и бедра. Размерите, от които стартирахме, бяха респективно корем 124 см, бедра 68 см. Още след втората процедура кожата на бедрата беше променила своята текстура, с тенденция за изглаждане на релефа. След още две дамата ни зарадва, че е сменила дупката на колана си. Към днешна дата сме направили осем процедури, с намаляване обиколката на корема с 6 см и 4 см на бедрата.

За ефективното пречистване на тялото и кожата винаги  се използва комбиниран метод. Към гореизборените трябва да прибавим и поемането на достатъчно течности през деня – вода, чай, фрешове. Кафето дехидратира, затова е препоръчително да се приема в комбинация с чаша вода. Доскоро се смяташе, че няма горна граница на количеството течности, които трябва да се приемат. Днес обаче е доказано, че оптималното количество дневна доза течности за възрастен човек е около 1.5 -2 л. Поемането на по-голямо количество – 3-4 л води до сериозна загуба на ценни минерали и микроелементи.

Блансираното хранене е основен момент

в процеса на детоксикация на организма. Бих препоръчал да се поемат храни, богати на въглехидрати до 14.00-15.00 часа през деня. След 15.00 часа е по-добре въглехидратите да бъдат заместени с белтъчини. Бих препоръчал да не се избягват храните богати на мазнини, а да се приемат тези с растителен произход и ОМЕГА 3, рибни мазнини. Относно плодовете и зеленчуците – те са задължителни. Сред тези, които бих препоръчал,  на първо място са лимони – заради витамин С. Лимонът помага с лекота да бъдат изхвърлени голяма част от токсините в организма.

apple-624156_640

Ябълките са богати на разтворими и неразтворими фибри, които поемат токсините и шлаките от организма и ги изхвърлят от тялото. Те действат добре на храносмилането, доставят незаменими витамини, минерали и флавоноиди на тялото, които стимулират производството на жлъчката и помагат на черния дроб да изхвърли отровните вещества. Чесънът е още една подходяща за детоксикация храна. Той съдържа вещества,  които неутрализират токсините и тежките метали и подпомагат изхвърлянето им от тялото. Червеното цвекло е богато на витамини B3, B6, C и бета-каротин, които подпомагат процеса на детоксикация. Нарът, освен че е богат на антиоксиданти, предпазва от възпаления. Именно затова се използва и в много козметични продукти. Добре е в диетата да бъде включен и кафяв ориз, който е богат на ключови детоксикиращи хранителни вещества – витамини, магнезий и фосфор. Кафявият ориз е богат и на селен, който предпазва черния дроб от затлъстяване и подобрява тена на кожата. Зеленият чай от своя страна е не само добра за отслабване напитка, но е и изключително богат на антиоксиданти. Проучвания сочат, че пиенето на зелен чай може да предпази черния дроб от заболявания, като стеатоза и да подпомогне функционирането му. Той също влиза в състава на много козметични продукти и заради противовъзпалителното си действие.

Подпомагащи процеса на детоксикация на кожата са и

екфолиращите процедури

и маски с плодове на киселинна основа и богати на витамин С, както и със зърнени продукти. Например смокинята и целината имат силно ексфолиращо и избелващо действие. Прилагането им обаче без контрола на лекар може да доведе и до тежки хиперпигментации. Затова след  ползването на такива маски и процедури кожата не бива да се излага на слънце.  Препоръчвам да се направи консултация с дерматолог преди човек да започне сам да прилага такива терапии в домашни условия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара