Новият македонски игрален филм „Обожение“ ще бъде представен премиерно тази събота, 16 април, в Дома на киното от 19:30 часа. Лентата е режисьорски дебют на Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов, които ще бъдат специални гости на събитието.

Obojenie_kadyr

„Обожение“ е във формата на триптих, направен с идеята на духовното преживяване на Катарзис, Съзерцание и Въздихание. Самата дума „обожение“ означава приобщаване на духа към божественото. Затова и героите във филма се опитват да съживят изгубената духовност на хората около тях. Драматичният сюжет проследява две житейски истории, които се срещат чрез съдбата в третата част. В сценария е заложена силна емоционалност и символика. Музиката е изцяло от авторски композиции на големия македонски композитор Горан Трайковски, а песента „Черна земя“ е от новия албум на битолската ъндърграунд група The Government.

Obojenie_making_1

Предстоящата прожекция в България е първо излизане на лентата извън границите на Македония. През 2016 година „Обожение“ ще бъде представен на фестивали в Париж (Франция), Берлин (Германия) и Поградец (Албания).

Разбира се, Македонската културна вечер в София не се изчерпва само с прожекцията. Авторите на филма пристигат и с фотографска изложба от неговия мейкинг, представяща местата, на които е сниман „Обожение“ – Прилеп и Битоля.

Obojenie_making_2

Рок група 3Motion е подготвила алтернативна програма за почитателите на музикалното изкуство. Перформансът на бандата ще започне с гост певеца Itse Merrko (Македония), с който заедно ще изпълнят музика от филма.

В идеята за представяне на македонската култура се включват и партньори, свързани с традициите на нашата съседка. Всички гости на прожекцията ще могат да се запознаят и опитат   характерните за македонския край вина Вранец и Тамянка. Дегустацията на бяла и жълта ракия пък е препратка към първата част на „Обожение“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара