Знаете ли какво е естрогенна доминантност?

Организмът е единна система с обща функционалност. Липсата или излишъкът на един хормон се  отразява на цялата вътрешна среда.

Проучвания сочат, че в последните години естрогенът доминира и при мъжете, и при жените в цял свят, водейки до хроничен, тежък хормонален дисбаланс – резултат от замърсяването на околната среда с т.нар. ксенохормони от естрогенов тип.

Estrogen-Areas-blog

При съвременните условия е изключително трудно да намалим приема или излагането на ксеноестрогените. Фактически те са навсякъде около нас. Според някои учени

всички синтетични ксеноестрогени са токсични

и предизвикват не само епидемия от хормонален дисбаланс, но и силно увреждане на репродуктивната система. Има много изследвания, показващи това влияние върху организма. Затова често се говори за „доминация на естрогена“. Най-честите източници на ксеноестрогени са различните деривати на нефтохимията: разтворители и лепила, пестициди, хербициди, почти всички пластмаси, козметиката, чрез т.нар. парабени, месото и млякото от животни, третирани с естрогенни препарати чрез храната за наддаване на тегло и т.н.

Ефектът на ксеноестрогените върху човешкия организъм в дългосрочен план е крайно негативен. Настъпването на хормонален дисбаланс води след себе си редица процеси, засягащи както нарушаване на

метаболизма, кожни проблеми, целулит и мастни натрупвания,

така и репродуктивни, проблеми в щитовидната жлеза, черния дроб, сърдечно-съдови и много други.

Как да се спасим от естрогенната доминация?

Като повишим количеството прогестерон в организма. Така естествено се намалява синтезът на естроген. Прогестеронът и естрогенът са два хормона, които действат последователно в организма и чиито количества зависят един от друг. Завишените нива на естроген обикновено са свързани с ниски нива на прогестерон и обратно. Освен заради повишеното количество естроген, намаляването на прогестерона в организма се случва и заради прекомерното излагане на ежедневен стрес. Именно от прогестерон може да се синтезира хормонът кортизол, който при всяка стресова ситуация се освобождава в организма. Така постепенното намаляване и изчерпване на прогестерон в организма все повече расте. Растат и неговите нужди.

Съществуват билки, които меко и плавно

могат да допринесат за възстановяване на хормонален баланс и да неутрализират натрупания естроген. Хормоните с растителен произход (фитохормоните) са биоидентични с женските полови хормони и са лишени от страничните действия на синтетичните.

Фитопрогестеронови билки са: агнус кастус, цариче, върбинка, мака, див ямс.

Агнус кастус е най-меката билка в това отношение. Повлиява повишаването нивата на прогестерона и намаляването нивата на пролактина и естрогена. Допринася за доброто настроение, влияе благоприятно при нарушения в месечния цикъл, има болкоуспокоително действие. Действа срещу горещите вълни по време на менопаузата, смяната в настроенията, нощното изпотяване и остеопорозата. Значително подпомага борбата с целулита. Натрупването на целулита се дължи предимно на излишния екстроген, който е отговорен за отлагането на мазнини и задържането на вода.

Добрата диета и движението също могат да подпомогнат борбата с ксеноестрогените.  За съжаление през последните години, храната е много бедна на полезни хранителни вещества, витамини и минерали. Освен това тя често е обременена с пестициди, консерванти и оцветители. Месото и млякото понякога са допълнително обработвани с хормони. А когато подложим храната и на пържене или я сготвим в микровълновата фурна, още повече влошаваме качествата й. Затова избягвайте колбасите, пържените храни, силно ароматизираните или оцветени продукти.

Пийте повече вода. Движете се.

Можете редовно да правите и детоксикираща програма, която ще помогне на тялото по-лесно да се справи с ежедневния токсичен и ксеноестрогенен стрес. Избягвайте също така козметични продукти, които съдържат парабени, както и драстичните почистващи препарати.

Съчетайте пълноценното хранене и добрия двигателен режим с подходящите билки и природни продукти. Организмът ще ви бъде благодарен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара