Д-р Самер Шокър е един от талантливите дерматолози у нас, известен с прецизната си работа и с естествените резултати върху лицето. Екзотичното му име идва от ливанските му корени. Роден е във Варна и отраства в Ливан, но по-късно се връща отново тук като студент по медицина. Това, че родителите му са лекари в голяма степен предопределя и неговия път.

„Цял живот съм знаел, че ще бъда лекар. Вкъщи всички са лекари – майка ми е лабораторен лекар, баща ми е педиатър, едната ми сестра е хематолог онколог в Америка. И при мен медицината се случи съвсем естествено.“, казва д-р Шокър.

Първият му досег с медицината е лекарският кабинет на баща му, където от малък е негов помощник. За любовта си към дерматологията разбира в университета и въпреки че провежда практически обучения в САЩ, Италия, Дания и Франция, избира да се развива в България. Според дерматологът от Amber Beauty Club страната ни е сред лидерите в сферата на дерматологията в Европа и медицината у нас е на световно ниво. Казва, че тайната за естествените резултати в естетиката се крие в качеството, а не в количеството. И че е важно крайният резултат да е видимо по-добър, но и незабележим. Подходът при всеки пациент трябва да бъде индивидуален и поради тази причина първичната консултация и изслушването на пациента и неговите нужди са сред най-важните стъпки за изграждане на доверие и за успешно лечение. Превърнал е в своя кауза да се придържа към естествени резултати в работата си, за да се запази автентичното излъчване на пациента. Иска да успее допринесе новото поколение лекари да могат да разграничават грозното, което се случва в естетиката от истинската естетика. Според него са нужни доста усилия от лекарите, за да се пречупи тази стигма в дерматологията в България и по света.

Вярва, че дерматологът е нещо повече от творец, тъй като създава изкуство върху лицето на пациента.

Д-р Самер Шокър е на мнение, че фокусирането върху една процедура като терапия за даден проблем е грешка, тъй като всеки пациент има различни потребности. И в повечето случаи комбинираният подход с различни методи и терапии е този, който ще доведе до най-добрия резултат. Убеден е, че бъдещето в естетиката са неинвазивните минимални процедури, които са щадящи и дават радикални резултати.

Клиничната дерматология и естетиката

Според д-р Самер Шокър знанията, които конвенционната медицина дава на дерматолога, са условие за добри резултати в естетиката. Всяка една естетична корекция предполага дерматологът да познава каква е клиничната патология на лицето.

„Ако лекарят не може да различи херпес от пъпка или акне и постави филър, то една бактериална инфекция може да нанесе големи поражения върху лицето, тъй като бактериите се хранят с хилауронова киселина“, разясни още той.

Антиоксидантите могат да забавят стареенето

Според д-р Шокър един добър антиейдж специалист трябва да бъде и добър клиничен дерматолог. И това не включва само химични пилинги, филъри, лазери. А по-скоро дерматологът трябва да разглежда пациента всеобхватно като едно цяло и не трябва да пропуска детайлите.

„Много пациенти си мислят, че водят здравословен начин на живот, но впоследствие се оказва, че не е точно така.“, обяснява той. Важно е дерматологът да знае с какво се храни пациентът, дали се хидратира, пуши ли, спортува ли. И той трябва да бъде обучен как да се храни, евентуално да бъде насочен да си направи хранителен или антиейджинг тест, да спазва определени препоръки. Ако хранителният режим е балансиран, в повечето случаи добавките са ненужни. Но при една терапия против акне, ако се добави цинк, за който е доказано, че действа противовъзпалително, ще се засили ефектът. Например, Омега 3 е изключително важна добавка не само са цялостното здраве на организма, но и за кожата. Има доказателства, че когато се приема през устата и се прилага локално, Омега 3 помага за възстановяването на кожната бариерна функция. „Във всяка една терапия, която прилагам, антиоксидантите имат ключово значение. Препоръчвам ги като хранителни добавки, като съставки в козметиката или като инфузионни терапии, тъй като при тях се вливат директно в кръвта и усвояването е над 90%“, разказа дерматологът. Антиоксидантите са едни от най-мощните инструменти за предотвратяване на увреждането на клетките от свободните радикали и за поддържане на здравето.

„За съжаление, колкото и един човек да се храни здравословно и да води здравословен начин на живот, той живее в среда, над която няма контрол. Затова препоръчвам индивидуални курсове с хранителни добавки и/ или инфузионни процедури“, казва д-р Шокър. Той обясни, че често комбинира мезотерапии с глутатион, с курс от няколко интравенозни терапии с глутатион и рутинна грижа с козметични продукти с тази съставка.

Глутатионът

Глутатионът се произвежда в тялото и въпреки че има редица ползи за целия организъм, антиейдж свойствата му са невероятни. Играе важна роля за изграждането на тъканите, за производството на протеини и засилването на имунната система. Намалява оксидативния стрес в тялото, за да подобри цялостния тен и текстура. При локална терапия с козметични продукти с глутатион въздейства върху белезите от акне, тъмните петна, придава младежки блясък, изсветлява кожата и я прави гладка. Д-р Шокър казва също, че в състава на козметичните продукти все по-често се акцентира на стимулиращи глутатиона други антиоксиданти, които да засилят действието му, като елцистеин например.

„Темата за добавките е безкрайна, но ако се познават, с тяхна помощ могат да се постигнат чудеса с една терапия“, убеден е дерматологът.

Пептидите в козметиката

Тъй като напоследък много се говори за действието на пептидите в козметиката, нямаше как да не попитаме д-р Шокър какво са те и как точно действат върху кожата.

„През последните 20 години бяха разработени редица нови пептиди и имаме клинични доказателства за това, че локално приложени, пептидите подобряват качествата на кожата.“, обяснява дерматологът.

Спектърът от пептиди в областта на козметиката непрекъснато нараства, а научните данни показват, че имат роля в синтеза на колагена, заздравяването на рани, имат подобен на ботокс ефект за изглаждане на бръчки, а също и антиоксидантни, антимикробни и избелващи свойства. Те изпращат сигнали до клетките да произвеждат повече колаген, като така влияят върху текстурата, тонуса, еластичността и стегнатостта на кожата. Д-р Шокър е категоричен, че продуктите за грижа за кожата с пептиди могат да бъдат полезни за тези пациенти, които се борят с признаците на стареене и могат да забавят появата им. Чудесно допълнение са за всеки, който иска да подобри текстурата, да успокои възпалението и да подпомогне производството на колаген и активирането на фибробластите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара