За да насърчи жените да говорят без колебание за проблемите и нуждите на менопаузата, Vichy организира панел от експерти “Meno Talks” и стартира кампания, наречена #ВНЕЙНАТАКОЖА. Тя подчертава важността всяка дама да се чувства комфортно в собствената си кожа. В експертния панел се включиха дерматологът д-р Катя Паскова, психологът Мадлен Алгафари, специалистът по хранене доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, гинекологът д-р Пламен Димов  и експертът от Vichy Диана Иванова в компанията на Катерина Евро.

Още от първите симптоми на стареене и навлизането в менопауза, половината от жените намират за много трудно да водят откровен разговор с партньора или семейството си за този важен период от живота и какво носи той със себе си.

Като лидер с 20-годишен опит в грижата за зрялата кожа, френската дермокозметична марка Vichy представи иновативната гама Neovadiol, и стартира нова кампания, с която да повиши осведомеността за това колко е важна подкрепата от близките. Vichy има за цел да накара жените да носят гордо годините си, да говорят открито за проблемите си и да следват съветите на специалистите, които ще им помогнат да запазят здравето, красотата и самочувствието си през новия период от живота им.

Специалистът по хранене и диететика д-р Теодора Ханджиева-Дърленска отбелязва, че много от симптомите на менопаузата могат да бъдат облекчени чрез подходяща диета.

“Профилактиката на здравето започва от самото раждане и продължава с информиран и осъзнат избор на живот. Освен храната като ключов фактор за здравословно дълголетие, много е важна всекидневната физическа натовареност и съня”, споделя д-р Ханджиева-Дърленска.

Мадлен Алгафари, психотелесен терапевт, писател и член на Българската асоциация по психотерапия, споделя своя опит при облекчаването на психологичните симптоми на менопаузата.

“Повече почивка се отразява благотворно. Положителни емоции, които сами можем да търсим. Непременно търсене на някакви лични цели и проекти. Депресивността, която е възможно да преживеят някои при мисълта за остаряване, най-добре се преодолява, когато имаме перспективи и цели за постигане на нещо – от учене на чужд език, до ново хоби или нови запознанства.”

Д-р Катя Паскова, дерматолог с над 20-годишен опит в медицината, говори за това как можем да бъдем по-подготвени по време на този период.

“Навременното стимулиране на естествените процеси в кожата ще помогне нейния здрав и младежки вид да се запази максимално дълго – през и след менопаузата. Колагеностимулиращите и ревитализиращи дерматологични терапии, съчетани с правилната хидратираща и подхранваща козметична рутина вкъщи са ключът към красивата хора в зряла възраст.”

Цялата дискусия

Симптомите на менопаузата и периодът, който я предхожда и следва (перименопауза и постменопауза) са основно следствие от намалената секреция на различни хормони, предимно естроген. Дефицитът на този хормон често се забелязва първо върху кожата. Поради намаленото производство на липиди в повърхностния слой на епидермиса има повишена загуба на вода и така той става сух и груб, податлив на излющване. Намалява се и количеството хиалуронова киселина в междуклетъчното пространство, което допълнително намалява здравината и стягането. Заради изтъняването на повърхностните слоеве отслабва и защитната функция на кожата, поради което дерматолозите подчертават, че правилната грижа е важна не само от естетически, но и от здравословни причини.

Иновация от Vichy: Екстракт от семена на сена срещу кортизола

С разработването на гамата Neovadiol, Vichy фокусира своята експертиза върху видимите ефекти на хормоналните промени върху кожата. Дневният и нощният компенсиращ комплекс, които досега спечелиха доверието на голям брой жени, сега са обогатени с екстракт от семена на сена, който се бори с вредното въздействие на кортизола. Проучванията показват, че той увеличава синтеза на колаген с 13% и регенерацията на хиалуроновата киселина с 99%. Резултатът е намалени бръчки, по-стегната кожа и по-сияен тен.

В допълнение към екстракта от семена на сена, цялата подобрена линия съдържа проксилан (PRO-XYLANE), ключова активна съставка, за която е доказано, че влияе върху плътността на кожата, дебелината на епидермиса, изравняването на тена и намаляването на пигментацията, както и ниацинамид, витамин със силно антиоксидантно действие. В продуктите за перименопауза се съдържа и хиалуронова киселина, която запълва и коригира бръчките, а в тези за постменопауза – омега киселини, които възстановяват загубените липиди.

Нощен крем с охлаждащ ефект

Продуктите Neovadiol за перименопауза включват Дневен крем с уплътняващ и изпълващ ефект и Нощен крем с уплътняващ и ревитализиращ ефект. Клиничните проучвания потвърждават, че с тях кожата става по-плътна и гладка, усещането за сухота намалява с 50%, а тонусът се подобрява с 39%

Продуктите Neovadiol за постменопауза включват Подхранващ дневен крем за кожа в постменопаузата и Нощен крем с подхранващ и стягащ ефект за кожа в постменопаузата.

Ето няколко съвета, предложени от експерти, които могат да бъдат от помощ на дами в менопауза:

  • Обърнете внимание на диетата си: Консумирайте сьомга, скумрия, ленено семе, листни зеленчуци, мляко и млечни продукти, бадеми, слънчогледови семки, бобови растения и избягвайте сладкиши и хлебни.
  • Движете се: Доказано е, че физическата активност облекчава почти всички неприятни симптоми през този период. Влияе не само на мускулите и костите, но и на психичното здраве, тъй като ендорфините, които се отделят при упражнения, подобряват настроението.
  • Изберете грижа, адаптирана към зрялата кожа: Активните съставки, които се справят с последствията от спадането на хормоните, ще ви помогнат да направите кожата по-стегната, по-сияйна и видимо по-млада. Не забравяйте да се грижите за шията, деколтето, ръцете и косата.
  • Намерете си хоби: Много жени започват да се занимават с дейности, за които преди не са имали време, да пътуват, да се разхождат, да плетат или да създават нови приятелства.
  • Потърсете експертен съвет: Ако проблемите значително намаляват качеството ви на живот, свържете се с лекар.
  • Не пропускайте контролните прегледи: Обърнете специално внимание на редовните ехографии и мамографии на гърдите, както и на гинекологичните прегледи, независимо дали сте „на прага“ на менопаузата или не.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара