Словник – място за думи и вдъхновение! От Виктория Бешлийска – автор на бестселъра „Глина“, избрана за „Книга на 2021 г.“ от книжарите на най-голямата верига книжарници у нас.

„Всяка дума има сърцевина, до която стигнем ли, знаем повече. Всяко име крие тайна и разнищим ли я, открива ни се път.“

Българският език и опазването на неговото богатство лежат в основата на популярния блог на Виктория Бешлийска „По дирите на думите“. Съхранението на родното слово и пъстрите нишки от думи и истории, които свързват хората, я мотивират да даде начало на инициативата #Обичамбългарскитедуми, а по-късно и да напише дебютния си роман „Глина“. Новият проект на Виктория Бешлийска – Словник, се явява естествено продължение на тази любов и отдаденост.

Словник не е речник, макар да събира в себе си 90 стари български думи и тяхното (позабравено) значение. Словник не е и дневник, въпреки че предоставя на своите притежатели възможност да пишат и споделят това, което ги вълнува. В него няма да срещнете герои от роман, но ще научите какво означават думи като „елбетица“ и „йемеж“, като „ожег“ и „феферица“. И както словото е извор, от който човек жадно пие, така и Словник е източник на вдъхновение. Самобитен бележник, чиито страници са замислени, като място за неразказани истории. Пространство, в което всеки може да твори, като черпи сили от съзидателната енергия на езика и създава свят, изтъкан от нишките на миналото, но с мисъл за бъдещето и това, което ще оставим след нас. Думите от поместените в началото на Словника кратки текстове на Виктория Бешлийска се търкулват и повличат лични мисли и желания, спомени и образи. И празните листи вече не са така самотни.

Словник се продава ексклузивно на сайта на издателство „Софтпрес“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара