Пандемията от Ковид-19 засилва стреса сред хората, но притесненията на мъжете и жените са различни. Докато мъжете се безпокоят повече за кризата в обществото и икономиката, жените са по-загрижени за семейството и приятелите си, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Учените от лондонския университетски колеж са поискали от 2500 души да опишат какво чувстват в пандемията. Отговорите им са категоризирани в няколко теми, като „национално въздействие“, „семейство и приятели“ , „болест/смърт“, „безпокойства за здравето“, „други“.

Описанията на жените два пъти по-често попадали в категорията „семейство и приятели“ – 7,7 процента от използваните от тях думи били на тази тема, докато при мъжете те били 3,9 процента.

Мъжете два пъти по-често споделили притеснения, съдържащи думите „държава“, „държави“, „управление“, „свят“, „Китай“, които попадат в категорията „национално въздействие“.

Около 7 процента от думите, използвани от мъжете, са с по-голям обхват за обществото като цяло, при 2,6 процента за жените.

Жените изразили повече тревоги и стрес, но и двата пола били много загрижени.

Изследването е направено на 6 и 7 април, когато Борис Джонсън бе в болница, ден след безпрецедентната реч на кралица Елизабет Втора.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара