Ограничителните мерки и частичното затваряне заради коронавируса да бъдат удължени поне една седмица след Нова година – до Ивановден, предложи шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев по време на брифинг на здравното министерство с участието на Българския лекарски съюз, предаде Дарик радио.

„Моето професионално мнение е минимум една седмица след новогодишните празници, защото тогава съвпадат и с други празници – да не натоварваме системата“, заяви проф. Салчев.

На 1 януари българите празнуват Васильовден, на 6 януари е Йордановден, а на 7 януари половин България празнува Ивановден. Опасенията са, че тогава има голям риск от събиране на много празнуващи и разнасяне на заразата.

„Ще положим всички усилия да управляваме кризата с разум, ще чуваме колегите си и ви обещавам, че няма да се ръководим от емоции при вземането на решения“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров засега е рисковано да се разхлабват ограничителните мерки, защото лавината ще залее отново болниците. Той изцяло подкрепя да не бъдат сваляни, но не се ангажира с предложение докога да действат или кога да бъдат вдигнати.

„Предварителни прогнози колко време и при какъв брой заразени, са неуместни в ситуацията, защото годината показа, че са невалидни“, каза шефът на БЛС.

От БЛС настояват противоепидемичните мерки не бъдат отпускани преди празниците. „За нас всякакво отхлабване би било рисковано за здравната система да изпаднем в още по-тежка ситуация“, заяви шефът на съсловната организация на медиците у нас.

Според него ако сегашният локдаун не беше въведен, щяхме да стигнем до ситуация, каквато наблюдавахме в Италия през пролетта – лекарите да решават на кой пациент да изключат апарата за дишане.

Първоначалният план на държавата беше частичното затваряне да бъде вдигнато на 21 декември.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара