Вече съществува специален онлайн-регистър относно дерматологичните промени по време на коронавируса, където дерматолози от всички държави могат да регистрират кожните прояви на заразените пациенти. Наблюдава се определен полиморфизъм на обривните елементи. Най-често това са поява на еритемни (розово-червени) топли на допир, несърбящи петна с различен диаметър по цялото тяло. Най-тежките кожни прояви са, когато вследствие на нарушено кръвоснабдяване на пръстите се появява цианоза (посиняване) на кожата.

д-р Снежана Атанасова

Любопитното е, че се се появи и нова диагноза Маскне, провокирана от носенето на маските. Според дерматолога д-р Снежана Атанасова от клиника ATA-DERMA, носенето на маски категорично ще продължава да влияе на козметичната и естетичната индустрия, особено в разработката на нови протоколи и нови категории козметични продукти. При COVID-19 най-много страда вътрешния слой на кръвеносните съдове. Така се спира проникването на най важните вещества за кожата и съответно тя страда. Това води до интоксикация, несъстоятелност на митохондриите (енергопотенциал на клетката) и спадане на имунетета на кожата. Тя става възприемчива към други дразнители и така се обострят различни дерматози.

Най-честите оплаквания от пациентите след носенето на маски са обострено акне, периорален дерматит, себореен дерматит и т.н. Под маската се създава парников ефект и благоприятна микросреда (топло и влажно) за различни микроорганизми. Разбира се от дълго носене на маска (медицинския персонал в червените зони) се образуват и стигми.

фотокредит: Marie Claire Italy

Според блога @atadermabeauty, по време на COVID-19 най-засегната е кожата на лицето от носенето на маските, и на ръцете от честото миене и използване на дезинфиктанти. Какви са препоръките на специалиста:

  • Ако се появи някакъв обрив, незабавно потърсете професионална помощ от дерматолог, защото лечението е индивидуално за различните състояния.
  • Не използвайте фондьотен и по-възможност ограничете до минимум декоративната козметика.
  • Сменяйте маските поне през 2 часа, тъй като понякога те развиват и алергични контактни реакции.
  • Ако ви се налага често да носите маски (медицински персонал в болниците) преди да я сложите, използвайте епителизиращи маски върху най-засегнатите места от лицето като нос и скули.
  • Ако ви престои лазерен или химичен пилинг, по време на целия възстановителен период трябва да останете вкъщи. По време на активното излющване маските не бива да се носят.

фотокредит: Marie Claire Italy

Eжедневната необходимост от носенето на предпазни маски през последните месеци наложи потребност да се използват антибактериална хидратираща козметика за лице, препоръчително е също в домашни условия да се прави лек пилинг или да се използват епителизанти и кремове богати на серамиди.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара