Помага ли чесънът при коронавирус? Китайска рецепта

Чесънът може да бъде ефективен не само при традиционните вирусни заболявания и грип, но и при новия коронавирус, твърдят специалисти по китайска медицина. Дали това е вярно, нямаме клинични доказателства, но рецептата със сигурност няма да навреди никому.

Твърди се, че рецептата е предоставена от китайски лекар от Тайван. Ето я и нея:

Вземат се 8 ситно нарязани скилидки чесън, които се пускат в съд със 7 чаши вода и се варят до кипване. Получената смес се изпива през деня, а вечерта се изяждат скилидките. Добре е това да се повтори 2-3 дни

Към чесъна като профилактика срещу коронавируса се оказва, че прибягват много народи. В Тунис цената на чесъна рязко се повиши през последните няколко дни, след като потребители се втурнаха да го купуват, заради антимикробните му свойства, надявайки се, че той ще им осигури защита срещу новия коронавирус, предаде Франс прес.

При какво помага чесънът?

При простуда. Определени негови съставки действат антибиотично, противомикробно и повишават потенето на организма. По този начин се активизират собствените ни защитни сили, кашлицата и хремата намаляват.

При грип с разстройство. Чесънът засилва имунната система и организмът може да се справи по-лесно с бактериите и вирусите.

При кожни проблеми. Някои субстанции на чесъна убиват зародишите на микроорганизмите, които често са причина за инфектирането или разраняването на пъпчиците от типа на акнето.

При проблеми с кръвообращението. Чесънът намалява мастите в кръвта – една от основните причини за смушения в кръвообращението и сърдечната дейност.

Лекарство номер едно, но защо?

Лечебните свойства на ароматичните скилидки са известни на човечеството от столетия. Още Хипократ (460 – 377 г. пр.н.е.) е лекувал с него газове в червата, смушения в пикочната система и тежест в главата. В средните векове са го използвали за лечение още на жълтеница, камъни в бъбреците, глисти. Използвал се е против чума. До началото на нашия век в някои области в Европа чесънът се е прилагал и за предизвикване на контракции у родилките.

Днес чесънът се използва срещу болестите на века – нарушенията в сърдечната дейност и на кръвообращението. Най-новите изследвания потвърждават, че той намалява холестерина и триглицеридите в кръвта и понижава високото кръвно налягане, като при това подобрява течностните характеристики на кръвта и намалява опасността от тромбози и дори предизвиква „разтварянето“ на малки тромбчета. Най-просто казано: природното лекарство предпазва сърцето и съдовата система и намалява риска от атеросклероза, инфаркт на сърцето и мозъчен инсулт.

Докато при грипа и проблемите на кожата по-добър ефект имат пресните скилидки, то за профилактика на сърдечносъдовата система се препоръчва чесънът на прах или мастните му разтвори, тъй като те запазват съществуващата концентрация на въздействащите съставки (в пресния чесън те варират според мястото на отглеждане), които „почистват“ кръвоносните съдове. А срещу неприятната му миризма помага дъвченето на пресен магданоз или мента, на парче лимонова кора.

Как се прилага

Сок. Прясно изцеденият сок от чесън се препоръчва при смущения в храносмилането и отделителната система и при инфекции. Смачкайте 2-3 скилидки чесън внимателно, като отделите сока. Може да разредите с малко вода и пийте многократно през деня.

Извлек. Той помага при стомашно-чревни паразити и нарушена стомашно-чревна флора. Нарежете на ситно 3-4 скилидки чесън и ги оставете през нощта в малко вода или прясно мляко. През деня пийте многократно от тази течност.

В суров вид. При простуда или грип, придружен с разстройство, яжте всекидневно по 3-6 скилидки чесън, прекарани през преса. Срязана скилидка чесън се поставя върху връхчето на акнето или мястото с кожна инфекция.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара

ОЩЕ ОТ Коронавирусът

Абонамент