37 са заразените от коронавирус у нас, заяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и на Националния оперативен щаб за борба със заболяването. Според него обаче пикът тепърва предстои. След вчерашните 8 нови случая, днес бяха потвърдени още 6.

„Дали ще бъде другата седмица или по-другата, не мога да кажа, но това предстои. При по-бавно протичане на епидемия, това ще намали натиска върху здравната система. Ние хубаво знаем, имаме 740 инфекциозни легла, можем да ги увеличим на 1400, но средно погледнато на населението то няма да става изцяло в цялата държава, ще става на огнища“, каза Мутафчийски. 

8 са новите случаи от вчера. „Възрастовата характеристика на заболелите е пъстра. Най-младият заразен е на 24 години, а най-възрастният на 80 години. Той е настанен в Института „Пирогов“ от болница „Свети Наум“. В момента се установяват контактните лица на заболелите. От установените вчера болни пациенти трима са хоспитализирани в болници, останалите са с леки или много леки симптоми и са в домашни условия под карантина“, коментира Мутафчийски.

На сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикувана актуална информация за потвърдените у нас случаи на COVID-19. Информацията е достъпна ТУК

„България е на прага на избухване на броя на случаите от заразени с коронавирус, пикът предстои. Целта е епидемията да протича по-бавно и да намалим натиска върху здравната система“, каза Мутафчийски по повод решението за въвеждане на извънредното предложение и строгите мерки.

Според Мутафчийски в България

случаите започват да се появяват масово

и да не са обвързани един с друг, което прави ключово поведението на гражданите. „Само 11 лица от регистрираните са свързани с първата двойка, приета в „Пирогов“. Имаме три гнезда на инфекция, които са абсолютно независими едно от друго – това е в Плевен, Габрово, в София. В София повечето от случаите нямат нищо общо един с друг“, коментира ген. Мутафчийски.

Той посъветва хората, които нямат маски, да си ушият сами. „Една ушита вкъщи трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургическите маски, които се продават в аптеките“, коментира ръководителят на щаба. Мутафчийски. Според него все повече граждани реагират адекватно и не се събират на обществени места.

А ето и леко променените извънредни мерки:

Със заповед на министъра на здравеопазването до 29 март се затварят големите търговски центрове, заведенията и игралните зали, но не и останалите магазини, които ще работят при строги санитарни изисквания. Училища и университети са затворени, учебният процес ще е само дистанционно. Премиерът Бойко Борисов обяви, че в т.нар. молове ще работят хранителните магазини, банковите и застрахователни клонове, както и аптеките, а на ресторантите се разрешават доставки до адрес. Бензиностанициите също ще работят.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици, извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА центрове, фитнес-зали и други).

Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си.

Преустановяват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Границите не са затворени, но със строг контрол в кои страни да се пътува и от кои страни да се пускат пътници у нас.

Народното събрание гласува промени в закони, според които ще има затвор до 5 г. и глоба до 50 000 лв за всеки, който не спазва мерките по време на епидемия.

Контролът ще се осъществява от регионалните здравни инспекции и служителите на Министерството на вътрешните работи. Срокът на действие на заповедта е до 29 март, но може да бъде удължен.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара